Cypern vandring med WI Resor

Cypern Vandring på Afrodites födelseö

Cypern är ön som överraskar. Medelhavets tredje största ö bjuder på ett varierat landskap och har en spännande historia. Sol och bad är kanske det främsta man förknippar med Cypern men ön saknar för den skull inte ingredienserna för innehållsrika vandringsupplevelser. Cyprioternas gästfrihet bidrar också till upplevelsen. Vår vandringsvecka spenderar vi både i de skogsklädda Troodosbergen samt på halvön Akamas på västra Cypern. Troodosbergen har toppar på nästan 2 000 meter och rofyllda, genuina byar. Akamashalvön är ett naturområde, fylld med flora och fauna. Området är sparsamt bebyggt, spännande att vandra i och med en ständig kontakt med havet. Under vår vandringsvecka tar vi även del av Cyperns kulturella historia i form av besök i de äldsta klosterruinerna på Cypern. Vi gör även ett besök på en av landets 100-tal vingårdar. Vi bor på två hotell under veckan, ett familjärt och rustikt hotell i byn Kakopetria samt på ett hotell med utsikt över medelhavet.  Välkommen till en varierad och innehållsrik vandringsvecka på Afrodites ö!

Den bästa tiden att vandra på Cypern är mars då vårblommorna spirar, samt i april eller oktober, då temperaturen är behaglig för vandring samt att många flyttfåglar passerar området. I det inre av ön ligger skogsklädda bergsområden med flertalet toppar på över 1 000 meter. Detta område står i bjärt kontrast mot de karga och landskapet i väster som kantas av det friska klarblåa Medelhavet. I gränslandet mellan berg och hav, breder åkrar ut sig och vingårdarnas fält böljar över kullarna. Vinproduktionen på Cypern har mycket gamla anor och har tillverkats på ön i över 6 000 år. Cyperns berggrund består mestadels av sedimentär bergart men också magmatiska bergarter. Det finns en stor mineralrikedom som har varit känd sedan antiken och ön har förövrigt gett namnet åt den kemiska beteckningen för koppar- cu.  

Cyperns bästa

 • Boende i Bergen och vid havet
 • De pittoreska gränderna i Kakopetria
 • Vingården Kyperounda
 • Vandring på Akamashalvön
Boka resa

Avgångar

Avgång Reslängd Pris
5 oktober 2019  Visa flyg 8 dagar 15 650 SEK
Utresa Hemkomst Flygtid Flygbolag
Stockholm Arlanda-Larnaca Lördag 14.40-19.50 Larnaca-Stockholm Arlanda Lördag 20.40-00.05 4 tim 10 min Norwegian DY4401/DY4402
12 oktober 2019  Visa flyg 8 dagar 15 650 SEK
Utresa Hemkomst Flygtid Flygbolag
Stockholm Arlanda-Larnaca Lördag 14.40-19.50 Larnaca-Stockholm Arlanda Lördag 20.40-00.05 4 tim 10 min Norwegian DY4401/DY4402

Transfer i restid från Larnaca flygplats till hotellet tar ungefär 1 1/2 timmar. 

Vid önskemål om avresa från annan flygplats, kontakta oss för individuella flyglösningar. Oftast innebär det ett flygtillägg. Flyget måste ankomma i god tid innan huvudgruppen landar och hemresan måste ske efter huvudgruppens avgång, för att man ska kunna åka med vår busstransfer. 

Vill ni ta er till resmålet på egen hand kan vi i de flesta fall erbjuda ett flygavdrag. Kontakta oss för exakt information för just det avresedatum ni önskar. 

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda–Larnaca tur och retur
 • Transfer flygplats–hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum på hotell
 • Frukostbuffé
 • Fyra middagar på hotellen, exklusive dryck
 • En middag på taverna i Droushia, exklusive dryck
 • Tillgång till hotellets pool (Droushia)
 • Fem dagar guidade vandringar
 • Transport till och från vandringar
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter

Övrigt

 • Enkelrumstillägg: 900 kronor
 • Eventuell dricks tillkommer

Boende

 • The Mill Hotel

  Hotellet ligger centralt beläget i denna lilla och charmiga by med sina trånga gränder och skogsklädda omgivningar. Här är det som att bo i den cypriotiskt lantliga vardagen. Hotellet är rustikt inrett men utan för de del sakna faciliteter. Familjen som driver hotellet är gästvänliga och måna om att vi får bästa möjliga upplevelse.

  Alla rum har balkong som vetter ut mot den charmiga byn. Det finns en bastu i hotellet som värms upp på förfrågan. Vi äter middagarna i hotellets smått berömda restaurang och terrassen har utsikt över hustaken i byn och de omkringliggande bergen. Restaurangen är den bästa i byn och har ofta matgäster utifrån hotellet. Det ligger några caféer och mindre butiker på gångavstånd från hotellet.

 • Droushia Heights Hotel

  Veckans andra hotell håller en högre standard och ligger i den lilla byn Droushia på en höjd med underbar utsikt över havet och de modernt inredda rummen har balkong eller uteplats. Rummen är också ljusa och rymliga.

  Hotellet har en fin utomhuspool och soldäck där man kan slappna av efter vandringen. Om kvällarna äter vi middag på hotellets restaurang och det ligger en liten minimarket i närheten. Här bor vi fyra nätter.

Vandringsprogram

Vandringsveckan är indelad i två etapper. De första tre dagarna bor och vandrar vi i bergen, för att avsluta veckan nere vid kusten och vandra leder utmed havet. Vissa dagar ges det tillfälle till bad under vandringen. Vi vandrar i landskap med utsikt över klippformationer i det inre av Cypern, vackra raviner och längs kustnära stigar som leder till öde stränder. Vandringarna är av medelkaraktär med ca 200 till 400 höjdmeter uppför och nedför per dag.

Akamashalvön är ett naturskyddat område och på det relativt lilla ytan finner man bland annat 35 av Cyperns 135 endemiska växter. I övrigt är det en plats för växt och djurlivet att frodas och vara ifred. Området står i stor kontrast till dom tätbebyggda kustremsorna längs sydkusten. Vi kommer vandra i detta karga men samtidigt innehållsrika landskap längs leder som tar oss in i raviner och utmed kustlinjen. Cyperns mytologiska historia gör sig påmind i flertalet ortsnamn som har ankytning till karaktärer inom den grekiska mytologin. Namnet Akamas kommer från den mytologiska krigarguden Acamas som drog sig tillbaka till detta område efter han hade deltagit i det Trojanska kriget. I området finner vi också Afrodites bad. Havet utanför den historiska staden Pafos lär vara hennes födelseplats, där hon steg upp ur havet. På Akamashalvön ligger inga byar och heller inte några hotell. Det karga landskapet bjuder dock på naturupplevelser med vacker utsikt över havet och kryddiga dofter av de örter som växer vilt.  Havet är hemvist för två arter av havssköldpaddor, carettasköldpaddan och grön havssköldpadda. Under senvåren och sommaren kommer honan upp på några de öde stränderna och lägger sina ägg. Med detta landskap omkring sig är det lätt att drömma sig bort till den grekiska mytologins värld.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram

Dag 1 Välkommen till Cypern

Från den internationella flygplatsen i Larnaca tar vi bussen till den lilla bergsbyn Kakopetria. Resan tar cirka 1 ½ timma.  Väl framme i byn checkar vi in på The Mill Hotel som kommer bli vårat boende för de tre nästkommande nätterna. 

Dag 2 Vandring i Pitsilia

Efter frukost gör vi en kortare busstur på ca 20 minuter till starten av vår vandring. Dagens etapp går i ett område som kallas Pitsilia och vandringsleden går runt berget Madari. Vi vandrar på stigar och grusleder i ett kuperat landskap. Under dagen vandrar vi på ca 1,050 till 1,600 meter över havet. Denna vandringsväg bjuder på vackra vyer med utsikt milsvida omkring. Vid klart väder kan man ha utsikt över Morphouviken och i norr kan man se mot byn Kyperounta och Mont Olympos, Cyperns högsta topp. Under dagen vandrar vi igenom blandad vegetation. Här växer allt från lågväxande mastixbuskar, ormbunkar och klipprosor till större träd som platan, ceder och smultronträd. Längs vandringen kan vi också se speciella klippformationer av kuddlava som har blottats genom årtusenden av erosion. Som en avrundning av dagen gör vi ett besök på Kyperounda, Europas högst belägna vingård, 1400 meter över havet.  Vi erbjuder två längder på samma vandring. Man kan vandra den totala sträckan på 13 km eller en kortare variant. Vandringen klassas som medelsvår utan betydande branta partier, varken uppför eller nedför. Däremot kan underlaget upplevas som utmanande på vissa partier då det består av rullande grus.

Dag 3 Vandring på Artemis stig

Vi tar bussen till det centrala området i Troodos. Dagens vandring går på hög höjd, 1850 meter över havet, nära toppen av Mont Olympos (1.952 meter över havet), den högsta toppen i Troodosbergen. Leden har fått namn efter Artemis, jaktgudinnan i den grekiska mytologin, vars far var Zeus och bror Apollon. Den undersköna, smarta men ibland onda stränga gudinnan, ansågs av de gamla grekerna vara beskyddare över de vilda djuren, skogarna samt bergen. Vandringen som är en rundtur, tar ca 3 timmar. Alternativt kan vandringen förlängas med att fortsätta leden söderut till området Kalidonia och vackra vattenfall. Detta är ett naturskönt område med en blandad skog av löv och barrträd i många gröna nyanser.

Dag 4 Vindistriktet Vouni Panagias och kloster

Idag byter vi hotell och förflyttar oss västerut på Cypern. Landskapet skiljer sig från det vi har upplevt de senaste dagarna. På förmiddagen reser vi till Xeros Potamosdalen för en trevlig vandring i en dalgång med vackra vyer. Inne i dalen stannar vi till vid ruinerna till ett kloster som ligger vackert beläget i dalen.  Dagens vandring är relativt lättgången och vi vandrar på lägre höjd än de tidigare dagarna. Vi fortsätter därefter till Vouni Panagias, ett område som är ett av de större vindistrikten på Cypern. Här växer ett 30-tal druvsorter, bland dessa den lokala druvan Mavro.  Miljön vittnar om det jordbrukssamhälle som Cypern var till alldeles nyligen, då turismen rusade om i lönsamhet. I dessa områden lever man dock fortfarande i det lugna tempo som man många gånger finner just ute på landsbygden på Cypern. Sent på eftermiddagen anländer vi till vårt nästa hotell för veckan, Hotel Droushia Heights som ligger i en gemytlig by undan de stora turistområdena och trånga stränder. Hotellet har ett lugnt läge med utsikt mot havet i fjärran och den närliggande landsbygden.

Dag 5 Vilodag

Ett förslag på aktivitet för dagen kan vara att vila vandringsmusklerna och kanske ta ett eller två simtag i hotellets pool. För den som är intresserad, ordnar vi en utflykt till Pafos, där det finns flera arkeologiska utgrävningar värda ett besök, speciellt det romerska guvernörspalatset med vackra golvmosaiker och kungagravarna som härrör från 400-talet f.Kr. Pafos sägs även vara födelseplatsen till Afrodite, där hon steg upp ur havet.

Dag 6 Avakasravinen

Idag börjar vandringen direkt från hotellet. Vi vandrar från inlandet ut mot kusten och via Lara beach följer vi havet innan vi viker av in till Avakasravinen. Den 2,5 km långa ravinen leder in i landet och uppvisar en helt annan typ av landskap än vad vi har sett tidigare under veckan. I det trängsta partiet är det endast tre meter mellan klippväggarna. Området är också hemvist till den endemiska rödklinten centauria akamantis. Alternativt kan man förlänga vandringen ner till Georgios Pegeias, nere vid havet.

Dag 7 Afrodites bad

Veckans sista vandring tar oss till den nordvästra delen av Cypern, till ett område som kallas för Akamas. Här vandrar vi kustnära och gör ett stopp vid Afrodites bad. Vandringen startar från hotellet även denna dag, fast idag vandrar vi norrut. Området är så gott som orört och eftersom området är ett naturskyddat område, är det inte tillåtet att exploatera. Detta tillåter en mångfald av vilda växter och plantor att frodas i det bitvis karga landskapet. Längs vandringen bjuds vi på fantastiska vyer över kusten och Medelhavet. Underlaget varierar mellan trampade jordstigar och grusvägar. Vandringen är totalt 20 km, alternativt för den enklare turen kan man starta halvvägs. Vi avslutar vid Afrodites källa, vilken är en naturlig pool omgiven av fikonträd. Legenden berättar att Afrodite tog sina skönhetsbad här. Ett skönhetsknep hon håller för sig själv, idag är det nämligen inte tillåtet att vare sig bada eller dricka av vattnet. Ett svalkande dopp i Medelhavet däremot kan kanske ha samma effekt?

Dag 8 Hemfärd

Det är dags för hemresa och vi säger farväl till Afrodites ö för denna gång.

Observera att två nivåer av vandring erbjuds då gruppen är över 15 personer och att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt.

Väderkalender

Relaterade blogginlägg

 • Hög charmfaktor på Cypern

  Vi tillbringade vår familjesemester på Cypern, i huvudsak vid kusten med närhet till bad och stränder, men höjdpunkten blev något otippat utflykten med övernattning på speciella The Mill Hotel i Troodosbergen.

  Läs hela inlägget

Relaterade resor

 • Grekland Kreta

  Följ med på en vandringsresa till Kreta bortom allfarvägen. Med vårt fyrstjärniga hotell som utgångspunkt vandrar vi genom olivlundar och raviner, på tidlösa getstigar och längs havet. En av höjdpunkterna är vandringen till paradisstranden Elafonisi.

  8 dagar från 13 990 SEK
 • Italien Sicilien

  En resa du inte får missa! Vandring i bergen på nordöstra Sicilien innebär orörd natur, medeltida byar och fantastiska vyer över hav, omgivning och vulkanen Etna. Vi bor högklassigt och inbäddat i grönska på en kulle strax ovanför centrala Cefalù.

  8 dagar från 17 990 SEK