Vandringsresor till Amalfikusten | WI-Resor

Amalfikusten Italien Vandringsresor med doft av hav och citron

Amalfikusten är ett dramatiskt fyra mil långt landskap av azurblått hav, branta klippor och vägar kantade av citronträd. Insprängt mellan Sorrento och Salerno i södra Italien, ligger kustremsan som av många betraktas som Italiens vackraste. Man kan lätt förstå att denna magiska plats är med på Unescos världsarvslista.
Under vår vandringsvecka kombinerar vi kultur med natur. Vi vandrar högt över havet omgivna av vidunderligt vackra vyer och hinner besöka ställen som Pompeji, Vesuvius, Positano och Capri. Konstnärer och livsnjutare har återvänt hit i sekler och den dramatiska kusten erbjuder den aktive både naturskön och spektakulär vandring. Hela Sorrentohalvön, som är världskänd för sina fantastiskt goda och söta citroner, har en rik flora med olika orkidéarter och örter. Klimatet på våren och hösten är som svensk sommar och kustklimatet gör att det sällan är för varmt.
Vi bor på fyrstjärniga Hotel Riviera med vacker utsikt över Vesuvius och med promenadavstånd från Sorrentos trevliga centrala delar.

Amalfikusten och Sorrento-halvön är en klassiker som står sig. Kombinationen med vandring och kulturupplevelser gör vistelsen till en upplevelse för både kropp och själ. Det går nästan rysningar längs ryggen när man står på kraterkanten av Vesuvius och funderar på vad vulkanen en gång gjorde med staden Pompeji på slätten nedanför. Doften av blommande citronträd är en extra bonus när vi vandrar genom de små byarna omkring Sorrento.

Wendela Wiik / Färdledare WI-Resor

Amalfikustens bästa

 • Capri med Anacapri
 • Vandring på Vesuvius
 • Besök i Pompeji
 • Omtyckt hotell i Sorrento (pool/badbrygga)
 • Utsikten från Gudarnas stig

Avgångar

3 oktober 2020

/ 8 dagar

Stockholm Arlanda

Stockholm Arlanda - Neapel 3 okt 09:30 - 14:50
Neapel - Stockholm Arlanda 10 oktober 17:30 - 23:50
18 975 SEK Fullbokat Väntelista

10 april 2021

/ 8 dagar

Stockholm Arlanda

Stockholm Arlanda - Neapel 10 apr 06:00 - 09:15
Neapel - Stockholm Arlanda 17 april 10:05 - 13:20
19 575 SEK 10+ platser kvar Boka resa

Datum för 2021 är preliminära.

Samtliga flygtider är lokala. Reservation för tidtabellsändringar.

Transfern från Neapels flygplats till hotellet tar cirka 1 1/2-2 timmar. 

Vid önskemål om avresa från annan flygplats, kontakta oss för individuella flyglösningar. Oftast innebär det ett flygtillägg. Flyget måste ankomma i god tid innan huvudgruppen landar och hemresan måste ske efter huvudgruppens avgång, för att man ska kunna åka med vår busstransfer. 

Vill ni ta er till resmålet på egen hand kan vi i de flesta fall erbjuda ett flygavdrag. Kontakta oss för exakt information för just det avresedatum ni önskar. Notera att WI-Resor inte erbjuder tågbiljetter. Bokning av dessa görs av resenären själv.

Ingår i resan 

 • Flyg Arlanda-Neapel (april 2021 till Neapel eller Rom) tur och retur
 • Transfer flygplats-hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum på fyrstjärnigt hotell
 • Frukostbuffé
 • Fyra flerrättersmiddagar exklusive dryck
 • Två luncher på lokala restauranger exklusive dryck
 • Fri tillgång till hotellets pool och strand
 • Fem dagar guidade vandringar
 • Inträde till Pompeji och Vesuvius
 • Båttur till Capri
 • En vandringskarta per bokning
 • Transporter till och från vandringar
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter
 • 110% CO2-kompensation
  • (ca 942 kg CO2e/pers = 122 kr)

Övrigt

 • Tillägg del i dubbelrum side seaview 1 600 kr/person (gäller endast Hotel Riviera och på förfrågan)
 • Tillägg enkelrum standard 3 950 kronor
 • Eventuell dricks tillkommer

Boende

 • Hotel Riviera

  Hotel Riviera är ett fyrstjärnigt hotell med ett spektakulärt läge precis vid den ­dramatiska kusten, strax utanför centrum av ­charmiga Sorrento. Från hotellets ­terrass har du en storslagen ­panoramautsikt över Neapelbukten och Vesuvius. Vid poolen finner man förutom parasoll och ­solstolar, en bar och en utomhusrestaurang. 

  ­Hotellet ståtar dessutom med en egen badbrygga. De flesta av de klassiskt inredda rummen har balkong och ­hotellet har en ljus och öppen matsal, där vi intar några av våra middagar. Från Hotel Riviera är det bara 15 minuters promenad till Piazza Tasso i Sorrentos centrum.

 • Hotel Corallo

  Strax utanför Sorrento, på den bedårande kusten söder om Neapel, med havet som närmsta granne, ligger Hotel Corallo. Byggnaden har fungerat som hotell ända sedan 1910 och har under åren välkomnat konstnärer och författare som tagit inspiration från området. Staden där hotellet är beläget heter Sant’Agnello och ligger cirka två kilometer från centrala Sorrento som kan nås till fots, med taxi eller kollektivtrafik. Hotellet vilar på en klippkant, och från den stora terrassen och utomhuspoolen har man en närmast oändlig utsikt över den storslagna Neapelbukten och dess dramatiska kustlinje.En spektakulär, infinitypool med en inbyggd jacuzzidel, och havet som kuliss står till gästernas förfogande.

   Annars kan man välja den lilla stranden strax nedanför hotellet och här kan man (mot entréavgift) njuta av ett svalkade dopp i Medelhavets klara vatten.

  Rummen på Hotel Corallo är ljusa och trevliga, inredda i lite olika färger och teman. Några av rummen har balkong. Lobbyn och den inglasade terrassen blir en vilsam mötesplats, med en utsikt som är en sann njutning för själen, speciellt trevligt i solnedgången. Restaurangen erbjuder både inhemska och internationella rätter, och med risk att bli tjatiga måste vi få nämna den storslagna utsikten från matsalen och den intilliggande terrassen.

Vandringsprogram

Kännetecknande för detta resmål är havsnära vandringar med fantastiska vyer över Amalfikusten, Neapelbukten och Capri. Vi får även uppleva vulkanvandring runt Vesuvius rykande krater. Det är i första hand en vandringsresa, men med flera kulturella inslag. Vandringarna passar de flesta, men vissa partier kan upplevas något tuffare då terrängen är kuperad som mest med en höjdskillnad på 400 höjdmeter. Ibland är det brant i form av trappor både upp och ner. Observera att den lättare nivån är en variant av nedanstående vandringar då det för det mesta inte finns en helt egen vandring för den lättare nivån. Hela gruppen startar tillsammans men sedan går man oftast i olika tempon i två grupper och lite olika sträckor. Under vissa av vandringsdagarna ingår välsmakande luncher med lokala produkter på restaurang och andra dagar äter man av egen medhavd picknick. Klimatet på våren är som svensk sommar och kustklimatet gör att det sällan är för varmt.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram

Dag 1

Ankomst Rom transfer till hotell Sorrento 

Dag 2 Sirenuse trail

Med buss åker vi upp till Sant’Agata sui due golfi där vandringen startar. Leden går mestadels på lättgångna stigar med kullersten och på mindre vägar. Vi passerar flera oliv- och citrusodlingar innan vi kommer ut på en högre brant med en stigning på ca 100 meter. Därefter går vi igenom en vacker pinjeskog. Leden vi går på ligger ovanför Amalfikusten och bjuder på en fantastisk utsikt. Vi kan se kuststräckan hela vägen mellan Punta Campanella och Praiano. Strax efter pinjeskogen kommer vi till vår restaurang där vi äter en välsmakande lunch med lokala råvaror.

Svårighetsgrad: Medelsvår. Vandringstid: cirka 4 timmar. Höjdvariation: Stigning: 100 + 135 meter. Utför 150 meter. Högsta punkt: 524 möh.


Dag 3 Punta Campanella

Den här turen för oss ut till Sorrentohalvöns västligaste spets, Punta Campanella. Detta är den yttersta punkten på Sorrento halvön. Kusten kallas också La Costa Divina, den “gudomliga kusten”. för den är både vild och vacker. Vi kommer dit genom en vandring där vi passerar små citrus- och olivodlingar. Från Punta Campanella går vi längs en slingrande stig med en stigning på 430 m. upp till Monte San Constanzo. där vi möter en betagande utsikt. Väster ut ser vi Capri och åt öster har vi Amalfikusten i blickfånget. Efter att avnjutit de fantastiska vyerna går vi ner till byn Termini. Här intar vi en fantastisk lunch med traktens lokala rätter på bordet. Vi avslutar denna dag med en kort vandring genom små idylliska byar.

Svårighetsgrad: Medelsvår.Vandringstid: cirka 5½ timme Höjdvariation: Stigning 430 meter, utför 200 meter. Högsta punkt: Monte S. Constanzo 486 möh.

Dag 4 Vesuvius och Pompeji

Vår tur startar i nationalparken som omgärdar den kända vulkanen Vesuvius och vi fortsätter vår vandring upp på kratern, på lite mer steniga stigar under det att vår vulkanguide berättar om Vesuvius historia. På eftermiddagen får vi sedan en rundvandring med guide i Pompeji, där vi får inblick i hur människor levde innan det förödande utbrottet 79 e Kr. Vesuvius.

Svårighetsgrad: Medelsvår. Vandringstid: cirka 2½ timme. Höjdvariation: Stigning 281 meter, utför 330 meter. Högsta punkt: Vesuvius topp 1.281 möh.

Dag 5 Vilodag

Vilodag Vandringsfri dag på egen hand (ingen middag ingår)

Dag 6 Capri

Capri Man bör inte åka hem utan att ha sett ön Capris mytomspunna skönhet och intagande natur. Vi tar oss dit med båt och njuter av den svalkande båtresan under det att vi beundrar Amalfikusten från havssidan. Denna kalkstensö är ganska liten men erbjuder ett milt klimat och dramatisk natur. .Förutom en svindlande vacker vandring från Monte Solaro, där vi har en hänförande utsikt över ön, så finns det möjlighet att besöka läkaren och författaren Axel Munthes sommarresidens Villa San Michele. Residenset ligger på en klippa med vid havsutsikt i Anacapri och väl värt ett besök.

Svårighetsgrad: Lätt. Vandringstid cirka 5 timmar. Höjdvariation: Stigning: 320 meter, utför 280 meter. Högsta punkt: Monte Solaro 587 möh.

Dag 7 Gudarnas stig "Sentiero degli dei"

Denna vandring är en av veckans höjdpunkter. På vår vandring längs gudarnas vandringsstig är det inte svårt att hänföras av den gudomliga utsikten och denna vandring är en av höjdpunkterna under veckan. Vi startar i Bomerano och vandrar längs slingrande stigar 500 meter över havet, samtidigt som vi beundrar den dramatiska kustlinjen med frodig medelhavsvegetation och det intensivt blå havet. Vandringen avslutas med de branta trapporna ned mot konstnärsstaden Positano, vars pastellmålade hus klänger längs bergssluttningarna ned mot det glittrande havet. Här levde man förr av fiske och citronodling, men numera är byn ett exklusivt tillhåll för turister.

Svårighetsgrad: Medelsvår. Vandringstid: cirka 5 timmar. Höjdvariation: Stigning 40 meter, utför 633 möh.

Dag 8

Avresa mitt på dagen från Sorrento till Roms flygplats. 

Observera att två nivåer av vandring erbjuds då gruppen är över 15 personer och att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt.

Väderkalender

Så säger våra resenärer

 • Mycket välorganiserat. Bra lokala guider.

  Tomas Ljungqvist / Stockholm

Relaterade blogginlägg

 • Kulinariska Kampanien

  Buffelmozzarella, salami och solmogna tomater är bara några av de delikatesser som är speciellt utsökta från den Italienska regionen Kampanien. Det är inget nytt att smaker är ett sinne som bidrar till reseupplevelsen och det är även en viktig om inte självklar del del av Wi- resors vandringsresor. I våra resor inkluderar vi måltider, för mestadels middagar.

  Läs hela inlägget

Relaterade resor

 • Italien Cinque Terre

  På med vandringskängorna! Det bästa sättet att utforska de fem pittoreska byarna längs den italienska Ligurienkusten är till fots med WI-Resor. Vi lovar vandringar med en stor dos kultur och spektakulär utsikt över det turkosblå havet, god italiensk husmanskost och vin samt bekvämt boende med pool.

  Kommande resa
 • Italien Sicilien

  En resa du inte får missa! Vandring i bergen på nordöstra Sicilien innebär orörd natur, medeltida byar och fantastiska vyer över hav, omgivning och vulkanen Etna. Vi bor högklassigt och inbäddat i grönska på en kulle strax ovanför centrala Cefalù.

  Kommande resa
 • ItalienSingelresa Amalfikusten

  En av årets nyheter är en Singelresa till Amalfikusten, något som många efterfrågat. Vi möter nya vänner och gör tillsammans dagsvandringar längs den spektakulära kuststräckan. Resan innehåller bl a besök till Pompeji, Vesuvius, Positano och Capri.

  Kommande resa