Vandringsresor till Cinque Terre | WI-Resor

Cinque Terre Italien Kända höjdpunkter och hemliga hörn på Italiens hetaste vandringsdestination

Du har säkert hört talas om de fem små fiskebyarna “Le Cinque Terre” längs Italiens nordvästra riviera.  Det som för trettio år sedan var en oupptäckt klippig kustremsa, besökt av en och annan bohemisk poet eller konstnär, är just nu en av världens hetaste resmål för vandringsresor med inslag av kultur och gastronomi. Och bilderna talar för sig själva - det är helt enkelt hisnande vackert. Kombinationen av det turkosa Medelhavet, den gröna naturen präglad av vinterrasser och olivlundar, samt de pittoreska byarna med sina vackra pastellfärgade hus som hänger på klipporna, bildar en värld som är väl värd att besöka och utforska. 

Under denna vandringsresa besöker vi några av de mest kända små byarna men även orter dit ytterst få turister når, och som kan vara svåra att hitta till på egen hand. Varje dag väver vi in en upplevelse som fördjupar oss i den lokala kulturen och historien. Allt från exklusiva mat- och vinprovningar till berättelser om det förflutna och möten med lokalbefolkningen. Vi hinner även uppleva kusten med en båttur under den dagen vi besöker Portofino.

OBS nytt program. Denna resa är även för dig som rest tidigare med oss till Cinque Terre då ett flertal nya upplevelser ingår i programmet.

Har man aldrig varit i Cinque Terre kan det vara svårt att ana hur små dessa byar faktiskt är i verkligheten. Det handlar om ett par hundra hus som bokstavligen hänger på klippkanten. Hela syftet var att hålla utomstående borta. Ironisk nog idag attraherar de fem byarna miljontals turister om året. Därför är det oerhört viktigt att få vägledning av någon som kan Cinque Terre ut och in. Våra passionerade färdledare uppmanar att vända blicken bort från turistkaoset och hjälper dig istället få ut det mesta av din semester till en av världens vackraste destinationer.
 …Och sista dagen delar vi med oss av en oupptäckt hemlighet, min barndoms by och personligt favoritställe på hela jorden: Bellissimo! Och än idag helt oberört av turismen.

Guido Bowden / Reseproducent samt färdledare på bl a Cinque Terre

Cinque Terres bästa

 • Erfarna färdledare - vi kan Cinque Terre ut och in!
 • Välkomponerat program - baserat på många års erfarenhet och våra gästers feedback
 • Den välkända vandringsleden Sentiero Azzuro mellan de ”Fem små byarna”
 • Picknick i vinbyn Volastra
 • Orietta visar hur man gör äkta pesto
 • Vandringen till oupptäckta pärlan Tellaro
 • Båtturen från pittoreska Portofino
 • Vandring kombinerat med mat- och kulturupplevelser

Kommande resa

Snart bokningsbar, datum & pris preliminärt.

Samtliga flygtider är lokala. Reservation för tidtabellsändringar.

Transfer i restid från Pisas flygplats ca 1,5-2 timmar.

Vid önskemål om avresa från annan flygplats, kontakta oss för individuella flyglösningar. Oftast innebär det ett flygtillägg. Flyget måste ankomma i god tid innan huvudgruppen landar och hemresan måste ske efter huvudgruppens avgång, för att man ska kunna åka med vår busstransfer. 

Vill ni ta er till resmålet på egen hand kan vi i de flesta fall erbjuda ett flygavdrag. Kontakta oss för exakt information för just det avresedatum ni önskar. Notera att WI-Resor inte erbjuder tågbiljetter. Bokning av dessa görs av resenären själv.

.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda–Pisa tur och retur
 • Transfer flygplats–hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum på trestjärnigt hotell
 • Frukostbuffé
 • Fem trerättersmiddagar exklusive dryck
 • En picknicklunch
 • En vinprovning med tilltugg
 • En pestoprovning med ett glas vin
 • Fri tillgång till utomhuspool och liten bastu
 • Sex dagar guidade vandringar
 • En vandringskarta per bokning
 • Transport till och från vandring
 • Båttur Portofino – Santa Margherita Ligure
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter
 • 110% CO2-kompensation

Övrigt

 • Tillägg dubbelrum med balkong el terrass 450 kr/person
 • Enkelrumstillägg: 1 300 kr
 • Eventuell dricks tillkommer

Boende

 • Hotel Villa Edera

  Det är inte lätt att hitta boende i hög standard i Cinque Terre området. Vi är därför mycket stolta över vårt långa samarbete med Hotel Villa Edera i byn Moneglia, endast 20 minuter med tåg från de fem byarna. Tågstationen ligger direkt nedanför hotellet på tre minuters gångavstånd. Moneglia erbjuder en mycket mer genuint känsla och lugnare tempo än de turisttäta Cinque Terre byarna. Här hör vi nästan enbart italienska röster när vi strosar runt på söndagsmarknaden.

  Familjeägda Villa Edera klassas som trestjärnigt vilket innebär att rummen är något enklare än vad WI Resor normalt brukar erbjuda. Hotellet håller för övrigt en mycket hög standard med finarum och en trevlig gemensam lounge samt ett mycket uppskattat kök. Relaxavdelningen består av en bastu och utomhuspool. Två fina stränder finns på gångavstånd.

Vandringsprogram

Större delen av de vandringar vi gör i Cinque Terre anser vi är lättvandrade. Utmaningen med vandringen är att vi ofta startar och avslutar turerna på branta stigar. Det handlar oftast om relativt korta partier men det kännas som ansträngande. Bitvis kan underlaget också upplevas som utmanande, ibland med ojämna trappor huggna i stenen. Men vi går i lugnt tempo och tar gott om pauser så att alla känner sig bekväma. Turerna är inte särskilt långa, och vi går sällan över en mil om dagen. Samtidigt hinner vi njuta av vår omgivning och ta in den magiska atmosfär som Cinque Terre bjuder oss på. Resan passar både dig som är van vandrare såväl som nybörjare med en viss grundkondition, god balans och som klarar av att gå i ojämna trappor. Vandringsstavar rekommenderas varmt.

Man tar sig smidigt runt i området med tåg och når lätt vandringarna både i Cinque Terre och övriga orter.

Lokala förhållanden påverkar vilka vandringssträckor som färdledaren väljer och det föreslagna programmet kan därför ändras från en vecka till en annan.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram

Dag 1

Vår kvällsflyg från Sverige landar i Pisa, som är närmaste flygplatsen från Cinque Terre. Vår privatbuss tar oss raka vägen till hotellet, en resa på ca 12 mil, varav ungefär 11 på motorväg. Efter incheckning på hotellet serveras lite snacks i baren för den som vill.

 

Dag 2 Moneglia och Punta Manara

Söndag är marknadsdagen i vår by. Efter en riklig frukost på hotellet går vi runt i Moneglias gamla centrum tillsammans med färdledaren, därefter har man egen tid för att uppleva den lilla “mercato” med sina delikatesser och hantverk. Lite senare samlas vi igen för att åka tåg den korta sträckan, hela fyra minuter, till grannbyn Riva Trigoso. Härifrån vandrar vi ungefär sju kilometer till nästa by, Sestri Levante, en relativt mjuk introduktion till veckans vandringar. Som vanligt här i Ligurien börjar vandringen med en brant uppförsbacke, på både stigar och trappor, som tar upp oss på höjden cirka 200 möh. Omgivningarna blir allt vildare och vi tar oss ut i den oförstörda naturen uppe på udden Punta Manara. Efter den relativt tuffa stigningen hittar vi ett lämpligt ställe för att äta vår matsäck och tar in den fina utsikten över Medelhavet. Resten av vandringen är betydligt lättare, vi följer en bra stig på höjden genom naturområdet innan de sista två kilometrarna som tar oss ner till vackra Sestri Levante. En bit på vägen ner blir också lite tuff då underlaget är ojämnt, med både huggna och naturliga trappor, det gäller att fokusera och ta det lugnt så klarar vi det utan problem. I Sestri Levante har vi tid att strosa runt - kanske blir det veckans första gelato - innan den korta tågresan tillbaka till hemmabyn Moneglia.

Innan vår välförtjänta middag kommer hotellägarinnan Orietta, som är också utbildad sommelier och kock, att visa oss hur man gör en äkta Pesto alla Genovese sås, med basilika från hotellets egen kryddträdgård. 

Dag 3 Corniglia till Manarola

Idag blir det dags för vårt första efterlängtade besök i Cinque Terres Nationalpark. Direkt efter frukost tar vi tåget till Corniglia, som är den minsta av de ”fem små byarna”. Byn ligger på toppen av en klippa med fantastisk panoramautsikt. Eftersom tågstationen ligger nere vid havsnivån blir dagens första utmaning att ta sig upp till byn. Sedan fortsätter vi på en stig upp till det lilla samhället Porciano, 300 meter över havet. Härifrån går vår vandring på planare mark då vi vandrar på världens kanske vackraste vinterrasser. Så småningom når vi vinbyn Volastra där vi äter en picknicklunch bestående av några av regionens goda delikatesser. Häruppe upplever vi de bästa vyerna i hela området. Sedan är det dags att ta sig ner till havsnivån igen. Vandringsleden viker av ner till den lilla Cinque Terre-byn Manarola. Totalt har vi klarat av cirka 8 km, med 300 höjdmeter upp och ner. I Manarola väntar ännu en charmig liten fiskehamn, en mysig huvudgata, smala gränder och en del små affärer. Efter en titt på byn och kanske en after walk med öl eller glass, avslutar vi sedan dagen med ungefär trettio minuters tågresa tillbaka till hotellet.

Dag 4 Monterosso till Vernazza

Monterosso al Mare är den största av de fem byarna och är också den som ligger närmast Moneglia, en tågresa på lite drygt 20 minuter. Byn består av en ny och en gammal del. Vi gör en kortare guidad tur i gamla stan med sina trånga gränder, intressanta kyrkor och små torg, innan vi börjar själva vandringen. Vi fortsätter nu på den första delen av den mest klassiska leden i området, “Il Sentiero Azzuro”, Den Blåa Leden, till byn Vernazza. De typiska omgivningarna består av terrasser där man odlat vin, citroner och oliver i över tusen år. Som belöning för den korta men rejält branta stigningen får vi så småningom en av de vackraste och mest ikoniska vyerna i hela Cinque Terre över byn Vernazza. Väl framme i Vernazza njuter vi av den mest pittoreska av byarna i Cinque Terre, kanske i hela Italien. En labyrint av pastellfärgade hus och smala gränder sträcker sig uppför klippkanten. Det är lätt att undvika folkmassan på huvudgatan genom att hålla sig till de branta smala gränderna, där får man verkligen en känsla för hur byn var innan turismens tid. Vi får tid på egen hand för att äta lunch, antigen på någon mysig restaurang eller kanske en enkel bit focaccia nere vid fiskehamnen medan klockorna ringer från den medeltida kyrkan. Efteråt kan man antingen välja att fortsätta vandringen eller stanna kvar i vackra Vernazza på egen hand. Väljer du att vandra lite mer så fortsätter vi på Blåa Leden till den tredje av byarna som är Corniglia, innan vi tar oss tillbaka till hotellet. Återigen innebär det en kort men tuff stigning i början men väl uppe på höjden är leden relativt lättvandrad. 

Väl tillbaka i Moneglia tar vi tillfället att få lära oss mera om Liguriens mycket speciella vinproduktion. Det är inte lätt att odla vin på klippkanterna ovanför havet, utmaningarna är oändliga och därför kallas traktens vinproducenter ofta för "vinhjältar". Vi får smaka några av dessa “heroiska” viner med lite tilltugg vid sidan om.

 

Dag 5 Ledig förmiddag följt av matlagningslektion

Efter tre vandringsdagar kan det kännas skönt med en vilodag. Inga guidade vandringar ingår idag, vi rekommenderar istället ett utbud av olika aktiviteter på egen hand. Man kan till exempel åka tåg till Riomaggiore, den enda av de fem Cinque Terre-byarna som vi inte besöker under våra vandringsdagar. Eller så kanske man vill se kusten från havet från turistfärjan som stannar till vid fyra av byarna. Båten avgår från Levanto (alternativt Monterosso), en kort tågresa från hotellet. Vill man istället ut och vandra på egen hand så finns det en vacker led som går direkt från hotellet. Vid fint väder är det uppskattat att stanna i Moneglia och njuta av stranden eller poolen. Idag rekommenderar vi matlagningsskolan som ordnas på vårt hotell.

På eftermiddagen samlas vi igen på hotellet och promenerar upp till det lilla Monleoneslottet, på kullen bakom hotellet. I denna vackra miljö får vi en matupplevelse att minnas. Under vägledning av hotellets kock och sommelier kommer vi att baka focaccia och Liguriens egen variant på pizza som vi lagar i den speciella vedugnen i hotells trädgård. Och såklart får vi smaka av det vi har lagat. Ingen ordinarie middag på hotellets restaurang ingår. Det vi lagar anses som en lättare middag, är man mycket hungrig så kan man komplettera med någon god rätt på en lokal restaurang.

Dag 6 Bonassola till Framura

Vi fortsätter med vårt vandringsprogram och idag kommer vi att utforska ett området som ligger precis utanför Cinque Terre-parken, med vacker natur och två okända, men genuina byar som får väldigt få besökare. Vår vandring tar oss från Bonassola till Framura. Upplägget är samma som övriga dagar, lite tuff stigning i början följt av en relativt lätt led tills vi börjar gå ner igen. Vi stannar längs vägen vid Salto della Lepre och njuter av av områdens kanske mest häpnadsväckande utsikt över den vilda kusten och det turkosa havet. Vi vandrar större delen av dagen utmed havet och i typisk medelhavsmacchia. Havsbrisen bär på dofter av timjan, rosmarin och barrträd - en vandringsdag som väcker alla sinnen. Vi vandrar ungefär 8 km för att komma till målet i Framura. I denna mycket genuina by, där turistkoaset känns avlägset, får vi träffa Signor Queirolo en passionerad vinproducent. Han berättar hur han tagit över sin pappas vinodlingar och skapat ett rykte som en av nordvästra Italiens mest unika vinprofiler. Vi får givetvis smaka hans viner, och vi känner den starka kopplingen mellan vätskan i glaset och dess "terroir", alltså omgivningen, klimatet, jorden och historien.

Trötta men nöjda återvänder vi med tåg till hotellet, där en välförtjänt trerätters middag väntar efter stund för avkoppling och dusch.

Dag 7 Camogli till Portofino

Portofino! Ett namn som väcker bilder av Italiens förtrollande riviera. Det är lätt att förstå varför denna lilla fiskeby blev en favorit bland världens film- och rockstjärnor. Byns pittoreska hamn, med sina lyxyachter och fiskebåtar, kantas av pastellfärgade hus, exklusiva butiker och mysiga restauranger. Ett perfekt ställe att koppla av från verkligheten och leva som i en dröm. Strax norr om Portofino kliver vi av tåget och vandrar cirka en mil genom omväxlande miljöer, små byar, bokskog, macchia och vinterrasser. På vägen ner mot Portofino ser vi lyxiga villor och exklusiva hotell längs den klippiga kusten. Väl framme i byn finns det tid att strosa runt och känna av lite av "Dolce Vita"-atmosfären och känslan av svunna tiders flärd. Om man föredrar natur framför by, så kan man också promenera ut på den vackra udden förbi Castello Brown. På eftermiddagen kommer ännu en upplevelse som kvalificerar till att vara resans höjdpunkt. Vi åker med små privata båtar mellan Portofino och Santa Margherita och ser den vackra kusten från vattnet; ett minne att ta med sig hem. Sedan stiger vi på tåget tillbaka till Moneglia och vår sista middag på Hotel Villa Edera. Som aperitif får vi smaka och lära oss om den lokala traditionen att använda örter och fruktskal för att smaksätta likör.

Dag 8 Lerici och Tellaro + Hemresa

Då flyget går på kvällen har vi nästan en hel bonusdag kvar av vår semester. Efter en lugn morgon lastar vi våra väskor på bussen och kör i riktning mot Pisas flygplats. Halvvägs dit, en bit ifrån motorvägen ligger två byar som anses vara minst lika vackra som Cinque Terre och Portofino. Eftersom de är relativt svåra att nå, tar de emot en bråkdel av den mängd turister som kommer till Cinque Terre. Mellan Lerici och Tellaro finns det en kort vandringsled som kommer att sätta guldkant på veckans vandringsprogram. Det handlar om inte mer än 4 km - perfekt som en bensträckare innan flyget hem. Naturen är mycket vacker och intressant då vi passerar ruinerna från en by som övergavs någon gång på 1400-talet, antigen på grund av pesten eller en piratattack. Känner man inte för att ge sig ut på en vandring innan hemresan (ingen möjlighet till dusch finns, tyvärr) kan man stanna kvar i Lerici där det finns kaféer, butiker, och en medeltida fästning att utforska. Efter besöket till denna magiska och okända del av Ligurien, fortsätter vi mot flygplatsen dit vi kommer i god tid för en stressfri resa hem.

Observera att två nivåer av vandring erbjuds då gruppen är över 15 personer (undantag första vandringsdagen) och att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt.

Väderkalender

Så säger våra resenärer

 • Bra upplagda vandringar med varierad natur och lagom pauser. Flexibelt och bra med två vandringsgrupper.

  Gunilla Embretsen / Falun

Relaterade blogginlägg

 • Jag längtar till Italien

  Cinque Terre… Smaka på det. Det är italienska och betyder ”de fem landen” eller i folkmun  ”de fem byarna”. Ett samlingsnamn för byarna Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola, Riomaggiore som ligger som ett radband längs Liguriens kust. Bara namnen fick mig att längta hit! Och mina förväntningar uppfylldes. Vårt hotell ”Villa Edera” är en liten pärla som ligger ett stenkast från orten Moneglias järnvägsstation. Närheten till den är av stor fördel, eftersom vi använder oss av tåget för att ta oss till och/eller från vandringarna. Hotellet drivs sedan 50 år tillbaka av familjen Schiaffino. Mamma Orietta har många strängar på sin lyra. Hon är bland annat utbildad sommelier, hon håller matlagningskurser och är vandringsguide med mycket stor lokalkännedom. Det hon inte känner till på vandringslederna är inte värt att känna till! Dottern Francesca däremot syns ofta i receptionen. Hotellet ligger inbäddat i grönska och det är en fröjd för själen att börja dagen med att inta den rikliga buffetfrukosten med blicken mot de böljande bergen.

  Läs hela inlägget

Relaterade resor

 • ItalienWeekend Cinque Terre

  Välkommen att följa med på denna unika långweekendresa till världsberömda Cinque Terre, framtagen tillsammans med WI Resors lokalguide på plats. Under vandringsresan kombinerar vi tre heldagsvandringar med mat- och vinupplevelser samt en båttur från Portofino.

  Kommande resa
 • Italien Sicilien

  En resa du inte får missa! Vandring i bergen på nordöstra Sicilien innebär orörd natur, medeltida byar och fantastiska vyer över hav, omgivning och vulkanen Etna. Vi bor högklassigt och inbäddat i grönska på en kulle strax ovanför centrala Cefalù.

  Kommande resa
 • ItalienWeekendSingelresa Cinque Terre

  Välkommen att följa med på denna unika långweekendresa till världsberömda Cinque Terre, framtagen tillsammans med WI Resors lokalguide på plats. Under vandringsresan kombinerar vi tre heldagsvandringar med mat- och vinupplevelser samt en båttur från Portofino.

  Kommande resa