Vandringsresor till Cinque Terre | WI-Resor

Cinque Terre Italien Vi kan Cinque Terre och Portofino!

Världsberömda Cinque Terre i norra Italien, med sina fem idylliska fiskebyar, lockar med en vandringssemester utöver det vanliga. Här finner man en unik kombination av havsnära vandringsleder längs den hisnande vackra kusten, charmiga små byar med pastellfärgade hus och ett av Italiens bästa kök. Cinque Terre med byarna Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore, är ett av Italiens mest besökta områden.

De senaste tio åren har området blivit en het destination även för vandringsturister, då det bästa sättet att utforska trakten är just till fots. Tillsammans med expertråd från vår inhemska lokalguide har WI-Resor utvecklat ett vandringsprogram som kombinerar en del av de mest kända turerna med några mer gömda och mindre turisttäta pärlor. Och resan är mycket mer än bara vandring. Vi gör besök i flera intressanta byar och lär oss deras fascinerande historia. Vi hinner även uppleva kusten från vattnet med en båttur den dagen då vi besöker Portofino. Dessutom ges flera tillfällen då vi njuter av Liguriens enastående mat och vin. Klimatet på våren och hösten är som svensk sommar och havsbrisen gör att det sällan blir för varmt.

Cinque Terres bästa

 • Erfarna färdledare - vi kan Cinque Terre!
 • Välkända vandringsleden Sentiero Azzuro mellan de ”Fem små byarna”
 • Förevisning om hur man gör äkta pesto
 • Båtturen längs kusten och besök i pittoreska Portofino

Kommer snart

Avgång
18 april, 19 september, 26 september - snart bokningsbar! Anmäl intresse
Vad kul att du är intresserad av resan! Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss när den går att boka.

Samtliga flygtider är lokala. Reservation för tidtabellsändringar.

Transfer i restid från Milano Linate flygplats till hotellet cirka 2,5 timmar exklusive rast. Från Malpensa-flygplatsen (avresor i september) tar transfern ca 3 timmar.

Vid önskemål om avresa från annan flygplats, kontakta oss för individuella flyglösningar. Oftast innebär det ett flygtillägg. Flyget måste ankomma i god tid innan huvudgruppen landar och hemresan måste ske efter huvudgruppens avgång, för att man ska kunna åka med vår busstransfer. 

Vill ni ta er till resmålet på egen hand kan vi i de flesta fall erbjuda ett flygavdrag. Kontakta oss för exakt information för just det avresedatum ni önskar. Notera att WI-Resor inte erbjuder tågbiljetter. Bokning av dessa görs av resenären själv.

.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda–Milano tur och retur
 • Transfer flygplats–hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum på trestjärnigt hotell
 • Frukostbuffé
 • Sex trerättersmiddagar exklusive dryck
 • En picknicklunch
 • En vinprovning med tilltugg
 • En pestoprovning med ett glas vin
 • Fri tillgång till utomhuspool och liten bastu
 • Fem dagar guidade vandringar
 • En vandringskarta per bokning
 • Transport till och från vandring
 • Båttur Portofino – Santa Margherita Ligure
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter

Övrigt

 • Enkelrumstillägg: 1 900 kr
 • Eventuell dricks tillkommer

Boende

 • Hotel Villa Edera

  Det är inte lätt att hitta boende av hög standard i Cinque Terre. Just därför känns det extra roligt att kunna erbjuda Hotel Villa Edera i byn Moneglia. Moneglia är inte en av de ”fem byarna” utan ligger lite längre västerut längs Ligurienkusten, vilket innebär en mycket mer genuin atmosfär. Mor och dotter som driver hotellet ser till att skapa en välkomnande atmosfär.

  ”La mamma” är utbildad sommelier och hon håller även matlagningskurser för den som är nyfiken. Villa Edera har något mindre rum jämfört med våra fyrstjärniga hotell. På plussidan är dock utomhuspoolen och gångavståndet till två fina stränder samt Moneglias charmiga historiska centrum och järnvägsstationen.

Vandringsprogram

Resan är främst en vandringsresa, men erbjuder kulturella inslag med bland annat besök i charmiga byar. Trots det spektakulära och branta landskapet är vandringarna här inte nödvändigtvis svåra. Vi klassar resan som lätt till medelsvår. Turerna mellan byarna är inte särskilt långa, vi går sällan över en mil om dagen. Utmaning här är snarare underlaget, som ofta innebär åsnestigar som är över tusen år gamla. De är ojämna, smala och dessutom tillkommer en hel del trappor, både naturliga och konstgjorda. Vi undviker alltför långa stigningar, men ibland är det bitvis brant så att man bör ha en viss grundkondition. Som vanligt går det att välja bland två svårighetsgrader (undantag första dagen och beroende på gruppstorleken). Oftast är det tempot som skiljer grupperna åt, även om det vissa av dagarna går att förlänga turen för dem som önskar lite mer utmaning. Man tar sig smidigt runt i området med tåg och når lätt vandringarna både i Cinque Terre och övriga leder.

Lokala förhållanden påverkar vilka vandringssträckor som färdledaren väljer och det föreslagna program kan därför ändras från en vecka till en annan.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram

Dag 1

Vi landar med vårt direktflyg i Milano mitt på dagen och åker raka vägen till Moneglia för incheckning på vårt hotell. Efter en stund på hotellet gör vi en guidad rundtur av byn Moneglia. Denna omtyckta lilla pärla ligger vackert belägen mellan hav och berg och är en perfekt utgångspunkt för våra vandringar längs denna spektakulära kuststräcka. Innan middag kan det finnas tid för avslappning vid hotellets pool eller på en av byns fina stränder.

Dag 2

Vi startar vår första vandringsdag direkt från hotellet efter att vi njutit av en härlig hotellfrukost. Vi vandrar sedan längs med kusten norrut mot Riva Trigoso. Leden börjar lite brant uppför men planar sedan ut och vi får en magnifik vy över havet och omgivningarna. Vi tar stigningen i lugn takt, med flera pauser för att njuta av utsikten över Moneglia och omgivningar. Vandringen följer en av de mindre kända lederna i området eftersom vi är en bit utanför nationalparken Cinque Terre. Vi får ett första intrycket av Liguriens natur och även historia, då vi vandrar förbi vakttornet Punta Baffe med anor från Genua Republikens tid. Längs vägen stannar vi till och äter vår medhavda matsäck som vi fått tid att inhandla på morgonen i de traditionella affärerna i byn. Vandringen avslutar med en 10 minuters tågresa tillbaka till startpunkten. Hela gruppen vandrar tillsammans denna dag. Innan middag på hotellet får vi en mycket speciell vin- och pestoprovning som leds av en lokal matexpert, som för övrigt agerar även som vår lokal vandringsguide resten av veckan.

Dag 3

Idag vandrar vi i Cinque Terre National Parken. Vi starta med den korta tågresan från Moneglia till Monterosso, som är den största av de fem små byarna i Cinque Terre. Byn består av en ny och en gammal del och vi gör en kortare guidad tur i gamla stan med sina trånga gränder, affärer och restauranger, innan vi börjar själva vandringen. Vi fortsätter nu på den första delen av den populära leden Sentiero Azzuro till byn Vernazza. De typiska omgivningarna består av terrasser där man odlar vin, citroner och oliver i över tusen år. En av de vackraste och mest klassiska vyerna av Cinque Terre och byn Vernazza, får vi strax innan vi når byn. Väl framme i Vernazza njuter vi av den mest pittoreska av byarna i Cinque Terre, kanske i hela Italien. En labyrint av pastellfärgade hus och smala gränder sträcker sig uppför klippkanten. Vi undviker folkmassan på huvudgatan och tar oss till sommeliern Alessandros takterrass för en vinprovning att minnas. Efteråt kan man välja att fortsätta vandringen eller stanna kvar och utforska byn. Väljer du att vandra lite mer så fortsätter vi till nästa by som är Corniglia innan vi tar oss tillbaka till hotellet.

Dag 4

Denna dag tar vi tåget till Corniglia, som är den minsta av de ”fem små byarna”. Byn ligger på toppen av en klippa med fantastisk panoramautsikt. Eftersom tågstationen ligger vid havsnivån blir dagens första utmaning att ta sig upp till byn. Sedan fortsätter vi på en led upp till lilla samhället Porciano, trehundra meter över havet. Härifrån går vår vandring på planare mark då vi vandrar på världens kanske vackraste vinterrasser. Så småningom når vi Volastra där vi äter en picknicklunch bestående av några av regionens goda delikatesser. Häruppe upplever vi de bästa utsikterna i hela området. Sedan är det dags att ta sig ner tills havsnivån igen. Vandringsleden viker av ner till den lilla byn Manarola. Här väntar ännu en charmig liten fiskehamn, en mysig huvudgata, smala gränder och en del småaffärer. Efter en titt på byn och kanske en glass, avslutar vi sedan dagen med ungefär trettio minuters tågresa tillbaka till hotellet.

Dag 5 – Ledig dag

Idag rekommenderar vi matlagningsskolan som ordnas på våran hotell. Med vägledning av hotellets kock och sommelier lagar du din egen lunch bestående av goda närodlade ingredienser samt lär dig mer om det lokala kulinarisk tradition. Matlagningskursen ingår inte i resans pris och kostar ca. 50 euro per person. Mat och vin ingår.
Önskar man istället åka på utflykt rekommenderar vi båtturen till den gamla örlogsbasen Porto Venere: Båtturen passerar samtliga av de fem byar, att från havet beundra de färgglada byarna som ligger fastklamrade på branta klippor är en upplevelse att minnas. Porto Venere ligger strax öster om Cinque Terre ute på en udde och byggdes till skydd för staden La Spezia. Denna by med sina torn, sina ovanliga befästningar mot havet, smala gator, monument och naturlig skönhet har ofta blivit beundrad av artister och poeter. Hamnen kantas av färgglada hus från medeltiden och här kan man strosa längs den fina gågatan Via G. Cappellini bort till kyrkan San Pietro som ligger fantastiskt längst ute på en klippig udde. Här kan man också promenera upp till borgen som byggdes på 1300-talet eller följa trapporna ner till Byron grottan med underbar utsikt över den spektakulära kusten. Båten avgår från Levanto (alternativt Monterosso) som man når med en kort tågresa från hotellet. Er färdledare kan också ge er fler alternativ på aktiviteter för denna dag.
Denna kväll äter man middag på egen hand. I byn Moneglia finns det flera mysiga restauranger eller varför inte välja en av de magiska trattorie i någon av de Cinque Terre byar (det går tåg mellan byarna fram till ca. 23:00).

Dag 6

Vi tar tåget till Riomaggiore, den sydligaste av de fem små byarna, för en kortare rundvandring och kanske en cappucino? Denna charmiga by ligger i en vacker dal, alldeles nere vid havet. Här är hamnen är så liten att fiskebåtarna inte får plats utan “parkeras” längs den trånga bygatan. Vi fortsätter sedan till Bonassola där dagens vandring utgår. Vi delar upp oss i två grupper och vandrar från kusten upp till byn Montaretto där vi äter lunch. Antingen så kan man handla i någon butik eller kanske trängas med italienarna på byns enda restaurang för en lättare lunch. Efter lunchstoppet tar sig den ena gruppen en annan väg tillbaka till Bonassola, medan den andra gruppen vandrar vidare till Framura.

Dag 7

Detta är en vandringsdag då du också får uppleva ett varierande och mycket vackert landskap på Portofinohalvön. Strax norr om Portofino kliver vi av tåget och härifrån finns två alternativ för vandring till den vackra och berömda kustbyn. Portofino är en charmig gammal fiskeby med fantastiskt läge på den italienska Rivieran, ca 50 km väster om Moneglia. Den pittoreska hamnen, med sina lyxyachter och fiskebåtar, kantas av pastellfärgade hus, exklusiva butiker och restauranger. Byn blev känd på 60-talet och har genom åren haft många prominenta gäster. Efter vandringen så finns det tid att strosa runt i Portofino och känna av lite av den Dolce Vita atmosfär man upplever här. Man kan också promenera ut till udden förbi Castello Brown. Efter lunch får vi tillfälle att se Portofino och kusten från havet, då vi tar en härlig tur med taxibåtar till Santa Margherita Liguredär vi stiger på tåget tillbaka till Moneglia.

Dag 8

Dags att säga “arrivederci”. Efter frukost kliver vi på vår buss för transfern till Milano Linates flygplats.

Observera att två nivåer av vandring erbjuds då gruppen är över 15 personer (undantag första vandringsdagen) och att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt.

Väderkalender

Så säger våra resenärer

 • Bra upplagda vandringar med varierad natur och lagom pauser. Flexibelt och bra med två vandringsgrupper.

  Gunilla Embretsen / Falun

Relaterade blogginlägg

 • Jag längtar till Italien

  Cinque Terre… Smaka på det. Det är italienska och betyder ”de fem landen” eller i folkmun  ”de fem byarna”. Ett samlingsnamn för byarna Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola, Riomaggiore som ligger som ett radband längs Liguriens kust. Bara namnen fick mig att längta hit! Och mina förväntningar uppfylldes. Vårt hotell ”Villa Edera” är en liten pärla som ligger ett stenkast från orten Moneglias järnvägsstation. Närheten till den är av stor fördel, eftersom vi använder oss av tåget för att ta oss till och/eller från vandringarna. Hotellet drivs sedan 50 år tillbaka av familjen Schiaffino. Mamma Orietta har många strängar på sin lyra. Hon är bland annat utbildad sommelier, hon håller matlagningskurser och är vandringsguide med mycket stor lokalkännedom. Det hon inte känner till på vandringslederna är inte värt att känna till! Dottern Francesca däremot syns ofta i receptionen. Hotellet ligger inbäddat i grönska och det är en fröjd för själen att börja dagen med att inta den rikliga buffetfrukosten med blicken mot de böljande bergen.

  Läs hela inlägget

Relaterade resor

 • ItalienWeekend Cinque Terre

  Välkommen att följa med på denna unika långweekendresa till världsberömda Cinque Terre, framtagen tillsammans med WI Resors lokalguide på plats. Under vandringsresan kombinerar vi tre heldagsvandringar med mat- och vinupplevelser samt en båttur från Portofino.

  Kommer snart
 • Italien Sicilien

  En resa du inte får missa! Vandring i bergen på nordöstra Sicilien innebär orörd natur, medeltida byar och fantastiska vyer över hav, omgivning och vulkanen Etna. Vi bor högklassigt och inbäddat i grönska på en kulle strax ovanför centrala Cefalù.

  Kommer snart
 • ItalienWeekendSingelresa Cinque Terre

  Välkommen att följa med på denna unika långweekendresa till världsberömda Cinque Terre, framtagen tillsammans med WI Resors lokalguide på plats. Under vandringsresan kombinerar vi tre heldagsvandringar med mat- och vinupplevelser samt en båttur från Portofino.

  Kommer snart