Vandringsresor till Cinque Terre, Weekendresa med WI-resor

Cinque Terre Italien Långweekend med fokus på vandring, mat och vin

Världsberömda Cinque Terre i norra Italien, med sina fem idylliska fiskebyar, lockar med vandringsemestrar utöver det vanliga. Här finner man en unik kombination av havsnära vandringsleder längs den hissnande vackra kusten, charmiga små byar med pastellfärgade hus och ett av Italiens bästa kök. Cinque Terre med byarna Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore, är ett av Italiens mest besökta områden.

De senaste 10 åren har området blivit en het destination även för vandringsturister, då det bästa sättet att utforska trakten är just till fots. Tillsammans med expertråd från vår inhemska lokalguide har WI-Resor utvecklat ett vandringsprogram, som kombinerar en del av de mest kända turerna med några mer gömda och mindre turisttäta pärlor. Och resan är mycket mer än bara vandring. Vi gör besök i flera intressanta byar och lär oss deras fascinerande historia. Vi hinner även uppleva kusten från vattnet med en båttur den dagen då vi besöker Portofino. Dessutom ges flera tillfällen då vi njuter av Liguriens enastående mat och vin. Klimatet på våren och hösten är som svensk sommar och havsbrisen gör att det sällan blir för varmt.

Cinque Terres bästa

 • Den vackra och mest klassiska vyn av Cinque Terre och pittoreska Vernazza
 • Demonstration om hur man göra äkta pesto
 • Båtturen längs kusten och besök i Portofino
 • Vinprovning med fantastiska vyer
Boka resa

Avgångar

Avgång Reslängd Pris
13 oktober 2018  Visa flyg 5 dagar 11 990 SEK Väntelista
Utresa Hemkomst Flygtid Flygbolag
Stockholm-Milano Linate Lördag 09:30 Milano Linate-Stockholm Onsdag 15:40 3,5 tim SAS

Vi har valt att flyga med SAS på Milano Linates flygplats vilket innebär en busstransfer till hotellet på ca. 2,5-3 tim exklusive rast. Det finns flygplats som ligger närmare till destinationen men Linate har bättre tidtabell med flyg som går mitt på dagen, vi undviker flyg som går extremt tidigt på morgonen eller sent på natten. Flyg från Göteborg eller Köpenhamn på förfrågan och mot tillägg. Flyget måste ankomma i god tid innan Stockholmsflyget landar och hemresa efter Stockholmsflygets avgång, för att kunna åka på vår busstransfer till/från hotellet i Moneglia.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda – Milano tur och retur
 • Transfer flygplats – hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum på trestjärnigt hotell i 4 nätter
 • Frukostbuffé
 • Fyra trerättersmiddagar exklusive måltidsdryck
 • Vin- & pestoprovningar
 • En båttur från Portofino
 • Fri tillgång till pool och liten bastu
 • Tre dagars guidade vandringar
 • En vandringskarta per bokning
 • Transport till och från vandringar med tåg
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter

Övrigt

 • Enkelrumstillägg: 800 kr
 • Eventuell dricks tillkommer (frivilligt)

Boende

 • Hotel Villa Edera

  Det är inte lätt att hitta boende av hög standard i Cinque Terre. Just därför känns det extra roligt att kunna erbjuda Hotel Villa Edera i byn Moneglia. Moneglia är inte en av de ”fem byarna” utan ligger lite längre västerut längs Ligurienkusten, vilket innebär en mycket mer genuin atmosfär. Mor och dotter som driver hotellet ser till att skapa en välkomnande atmosfär.

  ”La mamma” är utbildad sommelier och hon håller även matlagningskurser för den som är nyfiken. Villa Edera har något lägre standard och mindre rum jämfört med våra fyrstjärniga hotell. På plussidan är dock utomhuspoolen och gångavståndet till två fina stränder samt Moneglias charmiga historiska centrum och järnvägsstationen.

Vandringsprogram

Resan är främst en vandringsresa, men erbjuder kulturella inslag med bland annat besök i charmiga byar. Trots det spektakulära och branta landskapet är vandringarna här inte nödvändigtvis svåra. Vi klassar resan som lätt till medelsvår. Turerna mellan byarna är inte särskilt långa, vi går sällan över en mil om dagen. Utmaning här är snarare underlaget, som ofta innebär åsnestigar som är över tusen år gamla. De är ojämna, smala och dessutom tillkommer en hel del trappor, både naturliga och konstgjorda. Vi undviker alltför långa stigningar, men ibland är det bitvis brant så att man bör ha en viss grundkondition. Som vanligt går det att välja bland två svårhetsgrader (undantag första dagen och beroende på gruppstorleken). Oftast är det tempot som skiljer grupperna åt, även om det vissa av dagarna går att förlänga turen för dem som önskar lite mer utmaning. Man tar sig smidigt runt i området med tåg och når lätt vandringarna både i Cinque Terre och övriga leder.

Lokala förhållanden påverkar vilka vandringssträckor som färdledaren väljer och det föreslagna program ör därför preliminärt.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram

Dag 1

Vi landar med vårt direktflyg i Milano och åker raka vägen till Moneglia och vårt hotell. Vi gör eventuellt ett kortare stopp vid en vägrestaurang där det ges tillfälle att köpa något att äta. Efter vi checkat in på Hotel Villa Edera har vi resten av eftermiddagen för att ta en titt på den trevliga orten Moneglia. Innan middag på hotellet får vi en mycket speciell demonstration av hur den traditionella pestosåsen lagas på rätt sätt.

Dag 2

Denna dag tar vi tåget till Corniglia, som är den minsta av de ”fem små byarna”. Byn ligger på toppen av en klippa med fantastisk panoramautsikt. Vi börjar på led nr.6 upp till den lilla samhället Porciano, 300 meter över havet. Härifrån fortsätter vår vandring på lite planare mark mot Volastradär vi äter en picnic lunch i piazzan fram för kyrkan. På vägen dit upplever vi den bästa utsikten i hela området. Sedan viker vandringsleden av ned till den lilla byn Manarola som är den lugnaste av Cinque Terres byar och som upptäcktes relativt sent av turisterna. Här väntar ännu en charmig by med en mysig huvudgata med trevliga restauranger och en del småaffärer. Efter en titt på byn och kanske en glass, avslutar vi sedan dagen med ca 30 minuters tågresa tillbaka till hotellet.

Dag 3

Detta är en vandringsdag då du också får uppleva ett varierande och mycket vackert landskap på Portofinohalvön. Strax norr om Portofino kliver vi av tåget och härifrån finns två alternativ för vandring till den vackra och berömda kustbyn. Portofino är en charmig gammal fiskeby med fantastiskt läge på den italienska Rivieran, ca 50 km väster om Moneglia. Den pittoreska hamnen, med sina lyxyachter och fiskebåtar, kantas av pastellfärgade hus, exklusiva butiker och restauranger. Byn blev känd på 60-talet och har genom åren haft många prominenta gäster. Efter vandringen så finns det tid att strosa runt i Portofino och känna av lite av den Dolce Vita atmosfär man upplever här. Man kan också promenera ut till udden förbi Castello Brown. Efter lunch får vi tillfälle att se Portofino och kusten från havet, då vi tar en härlig tur med taxibåtar till Santa Margherita Ligure där vi stiger på tåget tillbaka till Moneglia.

Dag 4

Idag vandrar vi i Cinque Terre National Parken. Vi starta med den korta tågresan från Moneglia till Monterosso, som är den största av de fem små byarna i Cinque Terre. Byn består av en ny och en gammal del och vi gör en kortare guidad tur i gamla stan med sina trånga gränder, affärer och restauranger, innan vi börjar själva vandringen. Vi fortsätter nu på den första delen av den populära leden Sentiero Azzuro till byn Vernazza. De typiska omgivningarna består av terrasser där man odlar vin, citroner och oliver i över tusen år. En av de vackraste och mest klassiska vyerna av Cinque Terre och byn Vernazza, får vi strax innan vi når byn. Väl framme i Vernazza njuter vi av den mest pittoreska av byarna i Cinque Terre, kanske i hela Italien. En labyrint av pastellfärgade hus och smala gränder sträcker sig uppför klippkanten. Vi undviker folkmassan på huvudgatan och tar oss till sommeliern Alessandros takterrass för en vinprovning att minnas. Efteråt kan man välja att fortsätta vandringen eller stanna kvar och utforska byn. Väljer du att vandra lite mer så fortsätter vi till nästa by som är Corniglia innan vi tar oss tillbaka till hotellet.

Dag 5

Dags att säga “arrivederci”. Efter frukost kliver vi på vår buss för transfern till Milano Linates flygplats.

Väderkalender

Så säger våra resenärer

 • Bra upplagda vandringar med varierad natur och lagom pauser. Flexibelt och bra med två vandringsgrupper.

  Gunilla Embretsen / Falun

Relaterade blogginlägg

 • Jag längtar till Italien

  Cinque Terre… Smaka på det. Det är italienska och betyder ”de fem landen” eller i folkmun  ”de fem byarna”. Ett samlingsnamn för byarna Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola, Riomaggiore som ligger som ett radband längs Liguriens kust. Bara namnen fick mig att längta hit! Och mina förväntningar uppfylldes. Vårt hotell ”Villa Edera” är en liten pärla som ligger ett stenkast från orten Moneglias järnvägsstation. Närheten till den är av stor fördel, eftersom vi använder oss av tåget för att ta oss till och/eller från vandringarna. Hotellet drivs sedan 50 år tillbaka av familjen Schiaffino. Mamma Orietta har många strängar på sin lyra. Hon är bland annat utbildad sommelier, hon håller matlagningskurser och är vandringsguide med mycket stor lokalkännedom. Det hon inte känner till på vandringslederna är inte värt att känna till! Dottern Francesca däremot syns ofta i receptionen. Hotellet ligger inbäddat i grönska och det är en fröjd för själen att börja dagen med att inta den rikliga buffetfrukosten med blicken mot de böljande bergen.

  Läs hela inlägget