Vandringsresor till Elba | WI-Resor

Elba Italien Lätt & Lagom-vandring på underbara ön Elba

Enligt legenden uppkom öarna utanför Toscanas kust när Venus steg upp ur havet och tappade sju pärlor från sitt diadem. Elba, Italiens tredje största ö, beskrivs ofta som en av de vackraste i Medelhavet, och är den grönaste av dem alla. Ett Toscana i ö-form. Då många av våra kunder efterfrågat ett program med lite enklare vandringar här, är vi nu glada att presentera vår Lätt & Lagom-vandring på Elba.
Med ett härligt klimat och dramatisk natur är ön en perfekt plats för vandring. Landskapet är varierat med pittoreska fiskebyar, lummiga skogar, vackra sandstränder samt gamla borgar och byar klättrande på öns bergssluttningar. På denna resa vandrar du längs den klippiga kustlinjen, över bergsryggar och längs sagolika stränder. Det tusen meter höga och grönklädda berget Monte Capanne är öns främsta utsiktspunkt. Hit leder många steniga stigar och även brantare varianter, alla med magisk utsikt över hav och toskansk skärgård som belöning.

Elbas bästa

 • Oexploaterad naturskön ö i toskanska skärgården
 • Lätt & Lagom-vandring i berg
 • längs kust och genom medeltida byar
 • Boende vid havet med pool & egen strand
 • Uppskattad hotellrestaurang
 • Medelhavets finaste stränder

Kommande resa

Snart bokningsbar, datum & pris preliminärt.

Samtliga flygtider är lokala. Reservation för tidtabellsändringar.

Mellan Pisa och Elba är det transfer med egen buss och färja.

Vid önskemål om avresa från annan flygplats, kontakta oss för individuella flyglösningar. Oftast innebär det ett flygtillägg. Flyget måste ankomma i god tid innan huvudgruppen landar och hemresan måste ske efter huvudgruppens avgång, för att man ska kunna åka med vår busstransfer. 

Vill ni ta er till resmålet på egen hand kan vi i de flesta fall erbjuda ett flygavdrag. Kontakta oss för exakt information för just det avresedatum ni önskar. Notera att WI-Resor inte erbjuder tågbiljetter. Bokning av dessa görs av resenären själv.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda – Pisa tur och retur
 • Transfer flygplats–hotell tur och retur
 • Färja Portoferraio-Elba tur och retur
 • Del i dubbelrum på fyrstjärnigt hotell 
 • Välkomstcocktail
 • Frukostbuffé
 • Sju flerrättersmiddagar exklusive dryck
 • En vinprovning med tilltugg 
 • Fri tillgång till hotellets privata strand och pooler
 • Fem guidade vandringar
 • En vandringskarta per bokning
 • Transport till och från vandring
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter
 • 110% CO2-kompensation
  • (ca 942 kg CO2e/pers = 122 kr)

Övrigt

 • Enkelrumstillägg: 2 800 kronor (begränsat antal)
 • Eventuell dricks tillkommer

Boende

 • Hotel del Golfo

  Vi bor på nordvästra sidan, inte långt från huvudstaden och hamnen Portoferraio. Fyrstjärniga Hotel del Golfo ligger vid Procchio-buktens vita sandstrand och erbjuder en privat strand och pool. De flesta av rummen ligger i villor i trädgården och har en egen balkong eller uteplats.

  Restaurangen har fått mycket beröm för sina fantasifulla och välsmakande rätter. Här serveras både utsökta italienska och lokala specialiteter. Pricken över i är ett gott vin från Elba från hotellets vinlista.

Vandringsprogram

Elba har en typisk medelhavsvegetation, så kallad macchia, med inslag av kryddor som rosmarin, timjan och lavendel. På våren fullständigt exploderar ön i gult av växter som ginst, men även på hösten grönskar ön. Under veckan kommer vi att vandra på flera delar av ön. Under våra vandringar möter vi få andra vandrare, då vandringsturismen ligger i sin linda. 

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Dag 1 Transfer till Elba
Vi landar i Pisa och vår buss tar oss direkt till färjan, som ska ta oss över till Portoferraio på norra Elba. Vårt hotell, Hotel del Golfo ligger precis vid stranden och vi hinner oftast upptäcka omgivningarna runt hotellet innan det är dags för en välkomstdrink på terrassen. På kvällen serveras vi sedan en vällagad flerrättersmiddag i hotellets restaurang med utsikt över havet. 

Dag 2 Kustvandring
Idag vandrar vi direkt från hotellet utmed stranden på mindre stigar bort mot udden Capo d´Enfola. Vandringen går mestadels längs havet med någon enstaka stigning, förbi orörda vackra havsbukter med finkorniga sandstränder. På en punkt har man byggt en tunnel för att snabbare ta sig till nästa strand. När vi anländer till Capo d'Enfola, intar vi vår medhavda, inhandlade picknick med utsikt över havet. Vår buss tar oss därefter tillbaka till hotellet för lite relax innan middagen.

Dag 3 St. Andrea  - Marciana Marina
Bussresan till starten för dagens vandring tar ungefär 25-30 min. Vi vandrar ner till Sant'Andreas bukt med smaragdgrönt vatten och här gör vi en liten paus för att njuta av vyn över havet och omgivningarna. Vi följer sedan en stig som går längs havet och vandrar långsamt uppför till 150 möh. Vi kommer strax in på en vacker led som tar oss genom steneks- och ljungskog. Vidare går vandringen över en romersk bro och förbi en nedlagd vingård. Här pausar vi lite för något att dricka. Vi fortsätter en bit uppför på mindre stigar och här öppnar vegetationen upp sig och vi får en glimt av både byarna Poggio och Marciana Alta. Sista biten går långsamt nerför mot Marciana Marina. Här får vi lite tid till att vandra runt i byns mysiga historiska centrum och kanske besöka kyrkan vigd åt  S:ta Clara. Det finns även till lunch på någon av de trevliga barerna, innan bussen tar oss tillbaka till hotellet.

(200 möh uppför/nerför. Cirka 9 km)

Dag 4 Villa San Martino samt vingårdsbesök
Vi går direkt från hotellet och vandrar i riktning Bioldola och udden Enfola. Efter cirka 35-40 minuters vandring viker vi av det vanliga spåret och fortsätter uppför, längs led 245 i riktning mot Monte Pericoli. Underlaget varierar från asfalt, till grusväg och stig. Leden vindlar långsamt uppför cirka 300 meter och för oss genom dungar av stenek och ljung. Väl uppe tar vi en välförtjänt paus för att pusta och dricka något.

Vi fortsätter därefter på samma led, sakta nedför längs upptrampade stigar. Här har vi också möjlighet att träffa på den sällsynta korkeken. Väl nere på 100 möh är vi framme vid Napoleon´s sommarresidens, Villa San Martino. Här får vi en kortare introduktion av Napoleons ”äventyr” på Elba och lite historia om hans residens. (OBS inget besök i själva villan. Är man intresserad kan man göra detta på den lediga dagen).

Vår buss hämtar upp oss för vidare färd mot en vingård belägen precis vid havet. Här får vi provsmaka några av Elbas viner och olivolja tillsammans med lite lokala produkter.

(Uppför 300/nerför 200. Cirka 7 km)

 

 

Dag 5 Vandringsfri dag

Om man inte vill njuta av hotellets faciliteter med pool och strand, tar man sig enkelt till huvudorten Portoferraio. Andra förslag är att besöka Napoleons Villa dei Mulini i utkanten av Portoferraio eller hans sommarresidens Villa di San Martino.Vi kan även rekommendera en utflykt till Monte Capanne om det är fint väder. Här kan man ta den lilla ståliften upp till toppen (och ner), vilket tar cirka 15–20 minuter. Elbas högsta topp, Monte Capanne ligger på 1018 meter över havet. Vid klart väder har man en fantastisk vy över Elba och de andra öarna i den toskanska skärgården.

Dag 6 Madonna del Monte till Patresi

Vår buss tar oss till bergsbyn Marciana Alta som ligger på en höjd av 375 möh och är därmed öns högst belägna by. Det är också en av öns äldsta byar vilket den antika fästningen vittnar om. I fästningen tog befolkningen skydd från pirater. Gränderna är mycket smala och i utkanten av byn börjar den breda, stenlagda stigen (Via crucis) som leder förbi 14 små kapell upp till kyrkan Madonna del Monte på 600 meters höjd. Kyrkan ligger precis nedanför toppen Monte Giove, en del av bergskedjan Monte Capanne. Kyrkan (troligen från 1500-talet) är ganska blygsam, men i dess omgivning finner man fina vyer över den nordvästra kusten och Sant’Andrea. Här finns också en eremithydda och en källa med friskt vatten att läska sig av. Vägen kantas till stor del av kastanjer och akaciaträd som skänker skugga en varm dag. Vi fortsätter den lättgångna stigen och gör en liten ”omväg” för att beundra utsikten vid ett område av intressanta klippformationer. Vandringen fortsätter till byn Patresi, längs en något stenig stig nedför från cirka 600 höjdmeter till 250 möh, där byn ligger. Där blir vi hämtade av vår buss och vi får sedan en vacker panoramatur längs kusten. Vi ser bland annat ön Pianosa, som var en tillflyktsort för de första kristna i öns katakomber. Vi kan även njuta av fina vyer över Monte Cristo, som vi kanske känner till bäst genom den mytomspunna romanen Greven av Monte Cristo, skriven av Alexandre Dumas 1844. 

Dag 7 Vandring runt Capoliveri

Idag utforskar vi den östra delen av ön, som är bland annat känd för sin mineralbrytning. Vi startar i den antika byn Capoliveri som fortfarande ser ut som den gjorde förr, tack vare den fagra flickan ”La Vantina”, som övertalade Napoleon att dra tillbaka sina trupper som stod beredda att attackera. Capoliveri ligger på en kulle och grundades redan av etruskerna, då läget var strategiskt perfekt för att kontrollera både västra och södra delen av havet.
Det finns en mängd vandringsmöjligheter runt kullarna utanför byn som domineras av Monte Calamita, som formades för över 400 miljoner år sedan. Området är bland annat berömt för sina järntillgångar och numera räknas området till Unescos ”World Heritage geological sites”. Här finner man förutom järn över 150 andra mineraler och halvädelsten som kvarts, hematit, turmalin, pyrit, azurit, malakit, för att nämna några. Området är också känt för sina många orkidéer.

Efter en titt på den lilla bergsbyn Capoliveri och kanske en espresso, startar dagens vandring i byns utkant. Vi vandrar uppför en lite brantare backe och med en stigning på 200 höjdmeter. Vandringen går vidare längs kusten och här får vi lära oss mer om mineralbrytningen som ägde rum här ända fram till 1983. Mineralbrytningen har gamla anor och redan etruskerna bröt järnmalm här. Numera ser man endast de nedlagda gruvanläggningarna men man kan fortfarande upptäcka spår efter mineraler och järn. Längs vår vandring längs kusten har vi en strålande utsikt bland annat över öarna Gemini, Pianosa och Montecristo. Vi avslutar dagens vandring vid stranden ”La spiaggia di innamorati”, (”de förälskades strand”). Legenden säger att unga Maria från Capoliveri blev galen av kärlek till Lorenzo och hoppade i havet efter sin älskade

Dag 8 Farväl till Elba

På morgonen efter frukost så tar vi åter bussen och färjan till fastlandet, för vidare färd mot flygplats och hemresa.

Observera att endast en nivå av vandring erbjuds då det är en Lätt & Lagomvandring och att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt.

Väderkalender

Relaterade resor

 • Italien Amalfikusten

  Följ med på en oförglömlig vandringsresa till vykortsvackra Amalfikusten. Med vårt fyrstjärniga Sorrento-hotell som utgångspunkt gör vi dagsvandringar i den dramatiska kustlinjens kuperade terräng. Under veckan hinner vi besöka Pompeji, Vesuvius, Positano och Capri.

  8 dagar från 19 575 SEK
 • ItalienLätt & Lagom Umbrien

  Få vandringsturister hittar till Italiens gröna hjärta, men här finns optimala förutsättningar för lätt & lagom vandringsdagar med tyngdpunkt på kultur, historia, mat och vin. Med oss får du uppleva de vackraste platserna och mest idylliska byarna, bo bekvämt och njuta av genuint italiensk mat.

  Kommande resa
 • ItalienLätt & Lagom Piemonte

  Det här är vandringsresan för dig som älskar italiensk mat och gärna rör på dig till fots i behagligt tempo bland Piemontes kullar, vingårdar, vinfält och hasselnötsskogar. På utflyktsprogrammet står allt från vin- och ostprovning till tryffeljakt. Vi bor fyrstjärnigt bland vinkullarna utanför Alba.

  Kommande resa