Vandringsresor till Gardasjön | WI-Resor

Gardasjön Italien Vandringsresa vid storslagna Gardasjön

Berömda Gardasjön, Italiens största sjö, har under årens lopp attraherat besökare från hela Europa. Det är kanske inte så underligt med tanke på att det är en av de vackraste platserna i Italien enligt många. Vid strandens södra sida sträcker sig vinodlingar och olivlundar ner till det klarblå vattnet. Längre norrut omfamnar höga bergskedjor den vackra sjön som kantas av små charmiga och välbesökta medeltidsstäder. Området är idealiskt för den som vill vara aktiv och vi gör dagsvandringar på den västra, östra såväl som den norra sidan av sjön. Gardasjön ligger i norra Italien ungefär halvvägs mellan Venedig och Milano, nära Verona. Vårt boende ligger vid norra delen av sjön och har ett perfekt läge för vandring i bergen omkring. Området är också känt för sitt smakrika vin och sin goda olivolja, vilka vi naturligtvis provar på bland annat då vi besöker en vingård.

Gardasjöns bästa

 • Vackra vyer över olika delar av Gardasjön
 • Vandring på Monte Baldo som har områdets högsta topp
 • Utsikten från terrassen i byn Pieve di Tremosine
 • Den medeltida staden Malcesine

Avgångar

Datum Från Reslängd Pris Platser
16 september 2020 Stockholm Arlanda 7 nätter 15 850 SEK 10+ platser kvar Boka resa
Utresa Hemkomst
Stockholm Arlanda - Venedig 16 sep 10:20 - 13:00 Venedig - Stockholm Arlanda 23 september 13:45 - 16:15
23 september 2020 Stockholm Arlanda 7 nätter 15 850 SEK 10+ platser kvar Boka resa
Utresa Hemkomst
Stockholm Arlanda - Venedig 23 sep 10:20 - 13.00 Venedig - Stockholm Arlanda 30 september 13:45 - 16.15

Samtliga flygtider är lokala. Reservation för tidtabellsändringar.

Restid för transfer Venedigs flygplats till hotellet norr om Gardasjön tar ca 2,5 timmar exklusive rast.

Vid önskemål om avresa från annan flygplats, kontakta oss för individuella flyglösningar. Oftast innebär det ett flygtillägg. Flyget måste ankomma i god tid innan huvudgruppen landar och hemresan måste ske efter huvudgruppens avgång, för att man ska kunna åka med vår busstransfer. 

Vill ni ta er till resmålet på egen hand kan vi i de flesta fall erbjuda ett flygavdrag. Kontakta oss för exakt information för just det avresedatum ni önskar. Notera att WI-Resor inte erbjuder tågbiljetter. Bokning av dessa görs av resenären själv.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda–Venedig tur och retur
 • Transfer flygplats–hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum på fyrstjärnigt hotell
 • Frukostbuffé
 • Fyra middagar exklusive dryck
 • Vinprovning med lättare middag på vingård
 • Picknicklunch med vin- och
  olivoljedemonstration
 • Guidad tur på en antik ”Limonaia”
 • Fri tillgång till pool
 • Fem dagar guidade vandringar
 • En vandringskarta per bokning
 • Transport till och från vandringar
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter
 • 110% CO2-kompensation
  • (ca 808 kg CO2e/pers = 105 kr)

Övrigt

 • Dubbelrum classic för eget bruk med bergsutsikt 950 kr, Dubbelrum superior för eget bruk med sjöutsikt 2 500 kr (på förfrågan, ring 0771-14 30 30)
 • Eventuell dricks tillkommer

Boende

 • Garda Hotel Forte Charme

  Vi har valt att bo i Nago – Torbole sul Garda som ligger vid den nordligaste delen av Gardasjön med närhet till de olika vandringslederna. Fyrstjärniga Hotel Forte Charme ligger uppe på bergssluttningen med vidunderlig utsikt över sjön. Hotellet har en stilfull utomhuspool och de flesta av de moderna rummen har balkong med sjöutsikt. 

  Våra middagar intar vi i hotellets trevliga restaurang. Det tar bara en kvart att promenera ner till populära Torbole sur Garda. Här finner du många trevliga kaféer och restauranger precis vid vattnet.

Vandringsprogram

Gardasjön delas av hela tre regioner (Lombardiet, Trentino och Veneto) och under veckan får vi uppleva det skiftande landskapet runt Gardasjön. Runt sjön finns få preparerade leder och liftsystem och vandringarna går mestadels i kuperad terräng. En dag vandrar vi på Monte Baldo med områdets högsta topp och en annan dag vandrar vi i Parco Alto Garda, känd för sin orörda natur. Vissa dagar vandrar vi genom lövskog på lägre höjd, andra dagar vandrar vi på lite högre höjd. Stigarna slingrar sig ofta uppför berget och vi belönas med strålande vackra vyer över Gardasjön.
I området finns vandringar för de flesta, men då mycket av naturen på norra sidan har en del branta partier, kännetecknas våra vandringar mest av medelkaraktär. De lättare vandringarna är ofta en variant av de medelsvåra. Det krävs också att man besitter en bra grundkondition och viss vandringsvana, för att uppskatta vandringarna.

Den 21/9 erbjuder vi en Singelresa.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram 2019

Dag 1 Arlanda – Venedig – Nago/Gardasjön

Ankomst till Venedig och med buss i riktning mot norra delen av Gardasjön. Runt Gardasjön talar man både tyska och italienska, samt inom turist-näringen även engelska. Transfern tar cirka 2 ½ timmar till vårt hotell Garda Hotel Forte Charme.

Dag 2 Busate – Tempesta (frukost – middag)

Denna dag utgår vi från hotellet i Nago och vandrar alla tillsammans i lugnt tempo. Vandringen går längs Gardasjön och njuter vi av närheten till Italiens största sjö och dess glittrande vatten. Turen går på en tillrättalagd stig, med relativt lite nivåskillnad och med inslag av en del trappor.

Dag 3 Lago di Tenno (frukost – middag)
Vi börjar dagen genom att i lugnt tempo promenera runt den turkosblå sjön Tenno som formades runt 1 100 e.kr. efter ett stort jordskred. Bara ett stenkast bort finns den medeltida byn Canale, med dess gamla stenhus, gränder och arkader. Idag betraktas Canale som en av Italiens vackraste byar med mängder av kulturella och konstnärliga evenemang. Vi vandrar sedan vidare mot Rifugio San Pietro med utsikt över Riva del Garda och Gardasjön.

 

Dag 4 – Monte Baldo

Utmed Gardasjöns östra strand finner vi den välbevarade medeltida staden Malcesine. Staden domineras av en gammal fästning och högt ovanför reser sig bergskedjan Monte Baldo, med sin högsta topp, 2 218 meter över havet. Vi tar linbanan upp för att härifrån börja dagens vandring. Man märker snabbt förändringar i klimat och vegetation. Längst ner vid sjön råder milt klimat med typiska medelhavsväxter och lite längre upp hittar vi skogar av ek, ask och tall. Vid den övre stationen på cirka 1 800 meter över havet är vi över trädgränsen. Vid klart väder har vi härifrån en fullständigt hänförande utsikt över snötäckta toppar, Gardasjön och Lessinibergens mjuka kullar. Här finns mer än 40 kilometer leder av olika svårighetsgrad. Variationen av växter gör att Monte Baldo ofta kallas ”The Garden of Europe” och här hittar man flertalet fridlysta orkidéer. Man kan även träffa på murmeldjur, kungsörn och gems.

Dag 5 – Ledig dag 


Dag 6 – Parco Alto Garda (Prabione-Pieve) 

Dagen erbjuder fantastiska vyer över sjön och Monte Baldo. Vi startar med ett besök i en restaurerad antik “Limonaia”, där man förr odlade citroner. Sedan 1985 odlas åter citroner och man har cirka 80 citronträd.Efter besöket åker vi upp till byn Gardola, där dagens vandring börjar. Vi passerar ett kloster och fortsätter vandringen med fantastiska vyer över hela Gardasjön. Stigen går vidare i skog och mellan ängar längs med ån San Michele. I närheten av Prabione dukar vår guide upp en picknick med områdets typiska produkter och med ett glas Bardolino därtill. Mätta fortsätter vi vandringen till Pieve där vi kan ta en kaffe njuter av eftermiddagssolen på terrassen ovanför Gardasjön.

Dag 7 – Punta Larici (uppdatering på gång)

Vi kommer att vandra längs det som var frontlinjen mellan den österrikisk-ungerska och italienska armén under Första världskriget. Stigar huggna i sten, skyttegravar och grottor omvandlade till baracker på Monte Nodice vittnar än idag om dessa tider. Efter en stigning genom en vacker boksskog når vi Pinta Larici med en fantastisk vy över Gardasjön. Efter ett lunchstopp i byn Biacesa, vandrar vi vidare ner till Riva del Garda på den kända ”Ponalevägen”, en gammal väg uthuggen i berget.

Dag 8 Avresa

Observera att två nivåer av vandring erbjuds då gruppen är över 15 personer och att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt.

Väderkalender

Relaterade resor

 • ItalienSingelresa Gardasjön

  Singelresa till Gardasjön i slutet av september, när lugnet återvänder till området. Vi bor vid norra delen av sjön och har ett perfekt läge för vandring i bergen omkring. Vi upplever bländande vackra vyer och kuperad terräng, allt i ett gott sällskap!

  Kommande resa
 • Italien Elba

  Följ med oss till den vackraste ön i Medelhavet – Elba. Här tillbringar vi en vecka med natursköna vandringar och upptäcker flera delar av ön. Vi bor fyrstjärnigt direkt vid en vit sandstrand och njuter av utsökt italiensk mat och goda viner.

  8 dagar från 18 650 SEK
 • Italien Amalfikusten

  Följ med på en oförglömlig vandringsresa till vykortsvackra Amalfikusten. Med vårt fyrstjärniga Sorrento-hotell som utgångspunkt gör vi dagsvandringar i den dramatiska kustlinjens kuperade terräng. Under veckan hinner vi besöka Pompeji, Vesuvius, Positano och Capri.

  8 dagar från 18 750 SEK