Vandringsresor till Gardasjön, Lago di Garda med WI-Resor

Gardasjön Italien Vandringsresa

Välkända Gardasjön, Italiens största sjö, har under årens lopp attraherat besökare från hela Europa. Det är kanske inte så underligt med tanke på att det är en av de vackraste platserna i Italien enligt många. Vid strandens södra sida sträcker sig vinodlingar och olivlundar ner till det klarblå vattnet och längre norrut omfamnar höga bergskedjor den vackra sjön med sina små charmiga och välbesökta medeltidsstäder. Området är idealiskt för den som vill vara aktiv och vi gör dagsvandringar på den västra, östra såväl som den norra sidan av sjön. Gardasjön ligger i norra Italien ungefär halvvägs mellan Venedig och Milano, nära Verona. Vårt boende på ett fyrstjärnigt hotell ligger vid norra delen av sjön och har ett perfekt läge för vandring i bergen omkring.

Gardasjöns bästa

 • Vackra vyer över olika delar av Gardasjön
 • Vandring på Monte Baldo
 • som har områdets hösta topp
 • Utsikten från terrassen i byn Pieve di Tremosine
 • Den medeltida staden Malcesine

Avgångar

Väntelista = plats på resan frigörs vid eventuell avbokning. Önskar du stå på en ej bindande väntelista, tryck på "Boka" och ange dina kontaktuppgifter eller ring tel 0771-143030. 

Restid för transfer Venedigs flygplats till hotellet norr om Gardasjön tar ca 2,5 timmar exklusive rast.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda–Venedig tur och retur
 • Transfer flygplats–hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum på fyrstjärnigt hotell
 • Frukostbuffé
 • Trerättersmiddagar exklusive måltidsdryck
 • Fri tillgång till pool
 • Fem dagar guidade vandringar
 • En vandringskarta per bokning
 • Transport till och från vandringar
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter

Övrigt

 • Enkelrumstillägg Classic 800 kr (ej sjöutsikt), Superior 1900 kr (sjöutsikt). Enkelrum Superior på förfrågan. Ring 0771 14 30 30.
 • Eventuell dricks tillkommer

Boende

 • Garda Hotel Forte Charme

  Vi har valt att bo i Nago – Torbole sul Garda som ligger vid den nordligaste delen av Gardasjön med närhet till de olika vandringslederna. Fyrstjärniga Hotel Forte Charme ligger uppe på bergssluttningen med vidunderlig utsikt över sjön. Hotellet har en stilfull utomhuspool och de flesta av de moderna rummen har balkong med sjöutsikt. 

  Våra middagar intar vi i hotellets trevliga restaurang. Det tar bara en kvart att promenera ner till populära Torbole sur Garda. Här finner du många trevliga kaféer och restauranger precis vid vattnet.

Vandringsprogram

Gardasjön delas av hela tre regioner (Lombardiet, Trentino och Veneto) och under veckan får vi uppleva det skiftande landskapet runt Gardasjön. Runt sjön finns få preparerade leder och liftsystem och vandringarna går mestadels i kuperad terräng. En dag vandrar vi på Monte Baldo med områdets högsta topp och en annan dag vandrar vi i Parco Alto Garda, känd för sin orörda natur. Vissa dagar vandrar vi genom lövskog på lägre höjd, andra dagar vandrar vi på lite högre höjd. Stigarna slingrar sig ofta uppför berget och vi belönas med strålande vackra vyer över Gardasjön.
I området finns vandringar för de flesta, men då mycket av naturen på norra sidan har en del branta partier, kännetecknas våra vandringar mest av medelkaraktär. De lättare vandringarna är ofta en variant av de medelsvåra. Det krävs också att man besitter en bra grundkondition och viss vandringsvana, för att uppskatta vandringarna.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram

Dag 1 Arlanda – Venedig – Nago/Gardasjön

Ankomst till Venedig och med buss i riktning mot norra delen av Gardasjön. Runt Gardasjön talar man både tyska och italienska, samt inom turist-näringen även engelska. Transfern tar cirka 2 ½ timmar till vårt hotell Garda Hotel Forte Charme.

Dag 2 Busate – Tempesta (frukost – middag)

Denna dag utgår vi från hotellet i Nago och vandrar alla tillsammans i lugnt tempo. Vandringen går längs Gardasjön och njuter vi av närheten till Italiens största sjö och dess glittrande vatten. Turen går på en tillrättalagd stig, med relativt lite nivåskillnad och med inslag av en del trappor.

Dag 3 Lago di Tenno (frukost – middag)
Vi börjar dagen genom att i lugnt tempo promenera runt den turkosblå sjön Tenno som formades runt 1 100 e.kr. efter ett stort jordskred. Bara ett stenkast bort finns den medeltida byn Canale, med dess gamla stenhus, gränder och arkader. Idag betraktas Canale som en av Italiens vackraste byar med mängder av kulturella och konstnärliga evenemang. Vi vandrar sedan vidare mot Rifugio San Pietro med utsikt över Riva del Garda och Gardasjön.

 

Dag 4 – Monte Baldo

Utmed Gardasjöns östra strand finner vi den välbevarade medeltida staden Malcesine. Staden domineras av en gammal fästning och högt ovanför reser sig bergskedjan Monte Baldo, med sin högsta topp, 2 218 meter över havet. Vi tar linbanan upp för att härifrån börja dagens vandring. Man märker snabbt förändringar i klimat och vegetation. Längst ner vid sjön råder milt klimat med typiska medelhavsväxter och lite längre upp hittar vi skogar av ek, ask och tall. Vid den övre stationen på cirka 1 800 meter över havet är vi över trädgränsen. Vid klart väder har vi härifrån en fullständigt hänförande utsikt över snötäckta toppar, Gardasjön och Lessinibergens mjuka kullar. Här finns mer än 40 kilometer leder av olika svårighetsgrad. Variationen av växter gör att Monte Baldo ofta kallas ”The Garden of Europe” och här hittar man flertalet fridlysta orkidéer. Man kan även träffa på murmeldjur, kungsörn och gems.

Dag 5 – Ledig dag 


Dag 6 – Parco Alto Garda (Prabione-Pieve) 

Denna vandring erbjuder fantastiska vyer över Gardasjön och Monte Baldo. Vi startar i byn Prabione och vandrar vidare ner i den spektakulära ravinen San Michele. Förr i tiden var stigen genom ravinen den enda förbindelsen mellan byarna uppe i bergen och bomullsfabriken i Campione, som ligger nere vid sjön. Väl nere i ravinen tar vi oss upp på andra sidan och når på eftermiddagen den vackra byn Pieve di Tremosine. Här stannar vi en stund för att njuta av utsikten eller av eftermiddagssolen på terrassen ovanför Gardasjön.

Dag 7 – Punta Larici 

Vi kommer att vandra längs det som var frontlinjen mellan den österrikisk-ungerska och italienska armén under Första världskriget. Stigar huggna i sten, skyttegravar och grottor omvandlade till baracker på Monte Nodice vittnar än idag om dessa tider. Efter en stigning genom en vacker boksskog når vi Pinta Larici med en fantastisk vy över Gardasjön. Efter ett lunchstopp i byn Biacesa, vandrar vi vidare ner till Riva del Garda på den kända ”Ponalevägen”, en gammal väg uthuggen i berget.

Dag 8 Avresa

Observera att två nivåer av vandring erbjuds då gruppen är över 15 personer och att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt.

Väderkalender

Relaterade resor

 • Italien Gardasjön

  Upp på cykelsadeln och följ med! Vi cyklar bland vinkullarna, längs sjöar och floder samt besöker den mindre kända Iseosjön i området runt sydöstra Gardasjön. Vi hinner också med att provsmaka traktens viner och delikatesser. Kom hungrig!

  Kommer snart