Vandringsresor till Sicilien med WI-Resor

Sicilien Italien Vandringsresor till Medelhavets största ö

Medelhavets största ö lockar med mer än sol och bad. Siciliens långa och intressanta historia i all ära, men utöver detta erbjuder bergen på Sicilien vackra vandringar i genuin miljö. Vi bor under hela veckan i Cefalù som ligger med sin medeltida stadskärna precis vid Medelhavet. Vårt boende är ett familjedrivet hotell inbäddat i grönska och beläget på en kulle ovanför centrum.

Vandring i bergen på nordöstra Sicilien innebär orörd natur. Vi vandrar i ett varierat landskap genom medeltida byar med fantastiska vyer över hav, omgivning och vulkanen Etna. En av dagarna vandrar vi förbi en ostbonde och får ta del av tillverkningsprocessen av ricottaost. På den lediga dagen finns det möjlighet att ta tåget till Palermo eller helt enkelt njuta av atmosfären i Cefalù. Pröva gärna något av Siciliens stora utbud av delikatesser såsom nötkakor, lokala ostar och fylliga viner på Nero d´avoladruvan.

Siciliens bästa

 • Katedralen i Cefalù
 • Osttillverkning hos bonden Giulio
 • Lunch på agriturismo
 • Hotellets lummiga poolområde
 • Medeltida byar i Madoniebergen
 • Picknick med lokala smaker på La Rocca

Avgångar

Transfertid flygplats till hotell 1 1/2 timmar. 

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda-Palermo tur och retur
 • Transfer flygplats-hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum på fyrstjärnigt hotell
 • Frukostbuffé
 • Fem middagar (varav en pizzamiddag)
 • En picknicklunch
 • En lunch på lantgård
 • Fri tillgång till hotellets pool 
 • Fem dagar guidade vandringar
 • En vandringskarta per bokning
 • Transporter till och från vandringar
 • Svensk färdledning/svensk lokalguide
 • Flygskatter

Övrigt

 • Enkelrumstillägg 2 950:- (dubbelrum för singelbruk)
 • Eventuell dricks tillkommer

Boende

 • Hotel Alberi Del Paradiso

  Vi bor på eleganta, fyrstjärniga HotellAlberi Del Paradiso i Cefalù som är en romantisk, italiensk medeltidsstad på Siciliens norra kust, nära storstaden Palermo. Hotellet är ett gammalt herresäte som ligger på en kulle med utsikt över staden och uteplatsen samt poolen är omgivna av en lummig trädgård. 

  Det är cirka 20 minuters promenad till centrum samt stranden och hotellet erbjuder en shuttle-service med jämna mellanrum. De rustika och fräscha rummen har alla balkong med utsikt över trädgården. Hotellet har trevliga allmänutrymmen, som den mysiga baren, där du kan ta en prosecco innan det är dags för middag i hotellets restaurang.

Vandringsprogram

Under vandringsdagarna tar vi vår egen buss upp i bergen till stigar som leder oss rätt ut i obygden och ibland vandrar vi från en by till en annan. En av dagarna vandrar vi uppför till Siciliens högsta topp, Pizzo Carbonara 1.979 meter över havet. Vandringarna på Sicilien är medel till svåra vandringar, men inte alltid så långa i avstånd. Du skall vara van att vandra och ha erfarenhet av ojämnt underlag samt god balans. Underlaget är omväxlande med gräsängar och grusvägar men också stenigt och ojämnt underlag. Vi kommer de flesta dagar erbjuda två varianter av vandringar. Då vi för det mesta vandrar genom orörd natur och mindre byar tar vi med oss lunchpaket på vandringarna.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram

Dag 1 - Ankomst Palermo och transfer till hotell i Cefalù.

(Transfer cirka 1 1/2 timme).

Dag 2 - Gibilmanna

Vår vandring startar i byn Gibilmanna som betyder Mannaberget på arabiska. Byn ligger på 800 meter över havet och här finner vi ett seismologiskt observatorium, ett benediktinerkloster samt en vacker kyrka. Madonnan firas varje år med processioner och pilgrimsvandringar från Cefalù. Vi vandrar tillsammans i lugn takt genom stenekslundar och höga ginstbuskar, längs en lättgången och vindlande grusväg med utsikt över det Tyrrenska havet. Under trädkronorna kan man hitta blommande cyklamen både vår och höst. Här finner man också många mindre privata jordlotter, där man odlar vindruvor och oliver i ett vackert kulturlandskap.  Vi har en fantastisk utsikt mot dalgången Castelbuono. Vi avslutar vandringen i byn St Ambrogio, där vi  äter vi en gemensam lunch på en lokal restaurang innan vi reser tillbaka till Cefalù. 

 Svårighetsgrad: Medelsvår Vandringstid: 3 alt. 4 timmar. Höjdvariation: Utför 700 meter och 100 meter uppför. Högsta punkt: Gibilmanna 800 möh. Längd: 11/16 km.

Dag 3 - Piano Battaglia.

Dagens vandring bjuder på spektakulär utsikt när vi når Siciliens näst högsta topp, 1 979 meter över havet.  Vi reser med buss upp till vandringsområdet genom korkekskogar via byn Isnello till starten av vår vandring. Vi startar i Piano Battaglia, liftsystemet som under vintersäsongen erbjuder utförsåkning när det finns tillräckligt med snö. Uppstigningen går till en början genom lövskog som ovan trädgränsen ersätts med ett stenigt landskap. Härifrån har vi vidunderlig utsikt över stora delar av Madonieparken och vid klart väder har vi sikt både mot vulkanen Etna samt de Eoliska öarna.

Svårighetsgrad: Medelsvår Vandringstid: cirka 4 timmar. Höjdvariation: Stigning 400 meter uppför och 200 meter utför. Högsta punkt: Pizzo Carbonara 1979 möh. Längd: ca 10 km

Dag 4 - Geraci.

En medeltida by, 1 077 meter över havet, balanserar på en klippavsats med ruinerna av en arabisk borg. Byn är känd för sitt fina källvatten och det är ständigt kö till kranarna. Vandringen från Geraci bjuder på en ostigad terräng över ängar och längs klippor med utsikt över havet och nordkusten. Under våren fylls ängarna av vårblommor i regnbågens färger. Det är inte ovanligt att möta den betande boskapen, då korna har sitt sommarbete på dessa höjder. Vi vandrar genom fem dalgångar, alla med olika karaktär och har som mest en stigning på cirka 300 höjdmeter under vandringarna.    Denna dag erbjuds två olika vandringar, en medel och en lite tuffare. Vi börjar på höjd av 1 200 möh och startpunkt för båda grupperna är Geraci.
Svårare Vandringen går söderut över bergen mot Petralia Sottana med en stigning på cirka 300 meter. Vi vandrar genom en varierad terräng med skog, hedar och kala kalkstenstoppar och vi avslutar vandringen nere i samhället Petralia Sottana.
Medelvandringen vandrar österut mot byn från Geraci. Vandringen erbjuder vackra vyer över nordkusten och vid klart väder har man sikt långt ut över det Tyrrenska havet samt det inre av Sicilien. Vi vandrar genom kohagar och vegetationen består av järnek och macchia. Miljön är närapå alpin och vi vandrar på högre höjd utan kraftiga upp och nedstigningar. Däremot är underlaget ojämnt och många gånger utan synliga stigar. Från vandringsleden ser vi ner till det större samhället Castelbouno vidare ner mot nordkusten.

 Svårare vandringen:  Vandringstid: cirka 3 timmar. Höjdvariation: Stigning 300 meter uppför och 400  meter utför. Högsta punkt: Cozzo Russo 1472 möh. Längd:11 km.

Medelvandringen: Vandringstid: cirka 3 timmar. Höjdvariation: Stigning 200 meter. Högsta punkt: Portella di Mandarini 1400 möh. Längd 11 km. 

Dag 5 - Vilodag

Vi rekommenderar en utflykt till Palermo dit det är enkelt att resa på egen hand med tåg. Det som är intressant att se i Palermo är marknaden, Cappuchinermunkarnas katakomber, Katedralen och Monreale. Den medeltida delen av Cefalú lockar också med sina trånga gränder, piazzan och lokala restauranger. Hotellet har ett trevligt poolområde alternativt kan man spendera dagen på stranden där hotellet har ett eget område med solstolar till förfogande under säsong.


Dag 6 - St Ambrogio

Vi startar i St Ambrogio ligger cirka 15 min bilväg öster om Cefalù. Vandringen börjar med en stigning uppför längs en smal stig som korsar terrassmarker med stenekar och olivlundar. Det är mycket vacker blomning under våren. Efter cirka en timme övergår vägen bitvis till asfalt och därefter grusväg för att bli stig igen. Vi befinner oss på en höjd med utsikt över havet på cirka 200-300 meter. Efter halva vandringen besöker även en getherde där vi får se hur man tillverkar ost efter gamla traditioner. Vi får se hur han gör både hårdost samt ricotta och vi kommer även att få provsmaka dessa. Vi vandrar tillbaka mot St Ambrogio, först genom lite täta snår innan vi når fram till en bredare gångväg som går längs havet. Ett lättare alternativ är att gå tillbaka samma väg till St Ambrogio.

Vandringstid: cirka 3 timmar. Höjdvariation: Stigning 250 meter Utför 250 meter. Högsta punkt: Serra Guarneri 320 möh. Längd ca 8 km

Dag 7 - Gratteri – Monte Macabubbo

De höga och smala bostadshusen bildar en färgglad mosaik mot berget i byn Gratteri som är vår utgångspunkt för dagens vandring. Samhället har fått sitt namn efter en kalkstensgrotta som är belägen i berget ovanför. Vi vandrar genom skogar med korkek och smultronträd upp mot berget Macabubbo. Lite högre upp är landskapet omväxlande med gräsplatåer och kalkstenstoppar. På nervägen passerar vi ett litet kapell som ligger för sig själv längs vandringsleden. Kor betar fridfullt på gräsängarna och utsikten är betagande. Vid klart väder kan man se Siciliens huvudstad Palermo i fjärran. Medelgruppen vandrar runt området Monte Macabubbo, där vandringen går på breda stigar med vackra vyer. Den lite tuffare vandringen startar i bergsbyn Gratteri och bjuder på mer höjdmeter än medelturen.

Vandringstid: cirka 4 timmar. Höjdvariation medelvandringen: Stigning 300 meter Utför 300 meter. Högsta punkt: 900 +1 100 möh. Längd ca 10 km.

Dag 8 - Avresedag

Vi njuter det sista av Cefalù och dess omgivningar, innan det är dags för avresa mot flygplatsen till Palermo och flygplatsen.

Observera att två nivåer av vandring erbjuds då gruppen är över 15 personer och att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt

Väderkalender

Så säger våra resenärer

 • Bra beläget hotell med bra standard och fina och rymliga rum. Trevlig hotellpersonal som var hjälpsamma och glada. Fantastiska miljöer att vandra i med varierad terräng och otroliga vyer. Att resa i maj är ett måste om man ska uppleva den otroliga blomningen. Guiderna var otroligt kunniga och delade med stor glädje med sig av sina kunskaper.

  Maria Zetterblom / Sollentuna

Relaterade resor

 • Cypern Cypern

  Upplev Cypern och dess fantastiska natur till fots. På denna vandringsresa spenderar vi de första dagarna i Troodosbergen för att sedan ta oss till den natursköna halvön i väster - Akámas. Med svenska och lokala guider lär vi känna det genuina och oförstörda Cypern. 

  8 dagar
 • Grekland Kreta

  Följ med på en vandringsresa till Kreta bortom allfarvägen. Med vårt fyrstjärniga hotell som utgångspunkt vandrar vi genom olivlundar och raviner, på tidlösa getstigar och längs havet. En av höjdpunkterna är vandringen till paradisstranden Elafonisi.

  Kommer snart
 • Italien Elba

  Följ med oss till den vackraste ön i Medelhavet – Elba. Här tillbringar vi en vecka med natursköna vandringar och upptäcker flera delar av ön. Vi bor fyrstjärnigt direkt vid en vit sandstrand och njuter av utsökt italiensk mat och goda viner.

  8 dagar från 18 950 SEK