Umbrien, Vandring, Weekend – Wi-Resor

Umbrien Italien En långhelg med vandring, kultur, mat och vin i Italiens gröna hjärta

Umbrien, Italiens mitt, är en grön oas med pittoreska medeltidsstäder belägna bland böljande mjuka kullar och som har det passande namnet ”Italiens gröna hjärta”. Regionen är inte så vida känd och är ännu ett oupptäckt resmål bland svenskar. Få vandringsturister hittar hit, men regionen erbjuder optimala förutsättningar för vandringsresor med tyngdpunkt på kultur, historia, mat och vin. Under denna kortare variant på Umbrienresan besöker vi några av de vackraste platserna och mest idylliska byarna såsom i denna delan av Italien. I den helige Franciskus hemstad Assisi ges tillfälle att uppleva den enastående basilikan. Vi hälsar på hos olika lokala producenter där vi får provsmaka några av regionens berömda delikatesser.

Umbrien Weekends bästa

 • Flygtider (tidigt ut och sent hem) som maxar tiden på plats
 • Genuin och hemtrevlig atmosfär på hotellet
 • Italien bortom massturismen
 • God mat och vin
 • Fina medelsvåra vandringar i vacker natur

Kommande resa

Avgång
Kommande resa Anmäl intresse
Vad kul att du är intresserad av resan! Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss när den går att boka.

Att prenumerera innebär att du samtycker till vår personuppgiftspolicy.

Samtliga flygtider är lokala. Reservation för tidtabellsändringar.

Transfer i restid från Rom till hotellet ca två timmar exklusive rast.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda–Rom tur och retur
 • Transfer flygplats–hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum på trestjärnigt hotell
 • Frukostbuffé
 • Tre trerättersmiddagar exklusive måltidsdryck
 • En lunch exklusive måltidsdryck
 • Tre dagars guidade vandringar
 • Transport till och från vandringar
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter
 • 110% CO2-kompensation

Övrigt

 • Enkelrumstillägg 350 kr
 • Eventuell dricks tillkommer (frivilligt)

Boende

 • Hotel La Macchia

  Lilla trestjärniga Hotel La Macchia ligger vackert beläget bland olivlundar och stenekskog några kilometer utanför medeltidsstaden Spoleto. Vi har valt hotellet för sitt lugna läge, sin personliga atmosfär och charm. Hotellet har dessutom en trevlig utomhuspool och en vacker trädgård. Rummen är något enklare än WI-Resors ordinarie standard, men de är ljusa, fräscha och bekväma.

  Köket serverar genuin umbrisk husmanskost med fokus på det närodlade. Restaurangen är även populär bland lokalbefolkningen – alltid ett bra tecken på att man inte hamnat i en turistfälla! 
  Extra trevligt är också inredningen som ägare Robertas pappa utsmyckat med tågattiraljer från den nerlagda järnvägslinjen Spoleto-Norcia.

   

Under Weekend vandringsresan upplever vi allt från mjuka naturstigar bland olivlundar och vinfält, till tuffare, brantare och mer stenig terräng i bergig miljö som kan påminna om Alperna. Vi undviker de tuffaste ledarna, man måste dock vara beredd på några utmaningar då landskapet är långt ifrån platt. Har du en hyfsad grundkondition och klarar av att vandra en mil i kuperad terräng kommer du att trivas här. Vi vandrar alltid i lugn tempo och stannar ofta för att vila och njuta av omgivningar. Är du osäkert om resan passar just din vandringsförmåga slå oss en signal!

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram 
Dag 1 Ankomst Rom och busstransfer till Spoleto
Transfern till Spoleto tar cirka 2 timmar (trafikberoende). Vi kommer fram lagom i tid till lunch, och vi njuter av några lokala läckerheter på en mysig restaurang. Efter lunch och kanske en kraftig espresso gör vi en stadsvandring i Spoletos centrum för en överblick och för att se de mest intressanta sevärdheterna. Färdledaren visar runt till Duomokyrkan och den gamla akvedukten från 1300-talet. Det finns tid för att strosa runt på egen hand innan den korta bussresan till hotellet, endast 4km bort. Efter incheckning kan man slappna av vid poolen innan en välförtjänt flerrätters middag.

Dag 3 Vin- & olivoljevandring i Trevi och Montefalco
Idag blir det fokus på de två viktigaste produkter i Umbriens rika matkultur, nämligen olivolja och vin. På två olika vandringar lär vi oss mer om deras fascinerande historia och traditioner samt hur man tillverkar vin och olja av högsta klass. Olivoljevandring sker i trakten kring Trevi, cirka 15 minuter med buss från hotellet. Vi vandrar bland olivlundar, förbi tysta nunnekloster och förfallna olivkvarnar och anländer efter ett par timmar till olivstaden Trevi. Vi besöker en oljeproducent för att smaka på deras sortiment och det finns givetvis även möjlighet att köpa med sig någon flaska hem. Vinvandringen sker några kilometer längre bort i området kring kända vinby Montefalco. Här produceras Rosso di Montefalco på den mycket speciella lokala druvan sagrantino. Vi vandrar i lugn takt bland böljande vinkullar, förbi urgamla vingårdar och mer moderna anläggningar. Vi pausar ofta längs vägen till Montefalco för att lära oss mer om vinodlingens traditioner och tekniker. Vi kommer även att besöka en av områdets viktigaste producenter för en guidad vinprovning.

Dagens vandringar är av en lätt nivå, med en höjdskillnad på cirka trehundra höjdmeters stigning. Underlaget är blandat och vi går på både grusvägar, mjuka stigar och en kortare del på asfalt.

Dag 4 Norcia och Piano Grande
I Umbriens östra del ligger nationalparken Monti Sibillini, som i sin tur är en del av Apenninernas bergskedja. Här finner vi ett bergslandskap som påminner lite om Alperna, men som har sin alldeles egen karaktär. Inte minst uppe på platån ”Il Piano Grande” på cirka 1 300 meters höjd. Platån är känd för ”La Fioritura”, då den på försommaren skapar en 20 km2 hänförande matta av blomster i alla dess färger. En magisk upplevelse!

Väderkalender