Vandringsresor till Val Gardena | WI-Resor

Val Gardena Italien Lätt & Lagom-vandring i storslagna Dolomiterna

Vi har nu nöjet att kunna erbjuda en vandring i vårt populära koncept "Lätt & Lagom" till underbara Dolomiterna. Detta är ett av våra mest populära resmål där vi gör fantastiska naturupplevelser då Val Gardenadalen tillhör ett av de allra mest natursköna områdena i italienska Alperna. Vi bor i byn Selva på 1 560 meters höjd, alldeles vid foten av Sella och Langkofel, bergsmassiv karaktäristiska för just Dolomiterna med sina ”taggiga” toppar och speciella ljus. Selva ligger längst in i dalen med kanske dalens vackraste vyer direkt ifrån byn, dessutom kommer vi också riktigt nära vandringarnas start och slutpunkter. Veckans vandringar erbjuder det bästa av Dolomiternas dramatiska landskap med höga berg och blomstrande alpängar med betande kor och hästar. Trakten har en artrik flora och fauna och under dagarna finns det goda chanser att se både edelweiss och murmeldjur. Det är heller aldrig långt till en ”alphütte” med servering.

Området som ligger i norra Italien tillhörde förr Österrike. Kulturen i området är därför en blandning av både Österrike och Italien, vilket avspeglar sig i såväl arkitektur som mat och språk. I Selva har 90 procent av befolkningen ladinska - som är en variant av rätoromanskan - som modersmål. Men de flesta talar även tyska, italienska och engelska.

Val Gardenas bästa

 • Lätt & Lagom
 • Dolomiternas dramatiska landskap
 • 110 mil markerade leder
 • En favorit bland alla vandrare
 • Vy från hotellets relaxavdelning

Avgångar

Transfer i restid från München till hotellet ca 4 timmar exklusive rast.

Vid önskemål om avresa från annan flygplats, kontakta oss för individuella flyglösningar. Oftast innebär det ett flygtillägg. Flyget måste ankomma i god tid innan huvudgruppen landar och hemresan måste ske efter huvudgruppens avgång, för att man ska kunna åka med vår busstransfer. 

Vill ni ta er till resmålet på egen hand kan vi i de flesta fall erbjuda ett flygavdrag. Kontakta oss för exakt information för just det avresedatum ni önskar. Notera att WI-Resor inte erbjuder tågbiljetter. Bokning av dessa görs av resenären själv.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda–München tur och retur
 • Transfer flygplats–hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum på hotell
 • Frukostbuffé
 • Sju trerättersmiddagar exklusive dryck
 • Fri tillgång till hotellets relaxavdelning
 • Fem dagar guidade vandringar.
 • En vandringskarta per bokning
 • Gardenakortet för linbanor och bussar
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter

Övrigt

 • Enkelrumstillägg: 1 700 kronor
 • Eventuell dricks tillkommer

Boende

 • Hotel Dlaces

  Hotel Chalet Dlaces är det lite mindre hotellet med det fantastiska läget. Sällan får man en sådan utsikt som från panoramafönstret i bastun eller från utomhusjacuzzin. Bara 15 minuters promenad från centrum av Selva, på en vacker grönbeklädd kulle, ligger detta familjehotell. Alla 30 rummen är nyligen renoverade i en vacker och moderna alpstil. Frukostbuffén innehåller allt man behöver för en dag på berget och i den lilla baren finns alltid något läskande att beställa efter en vandringsdag.

  Relaxavdelningen är mycket smakfullt inredd och här finns vanlig bastu, ångbastu, avslappningsbäddar, en utomhusjacuzzi, och allt detta med en enastående vacker utsikt över dalen. Familjehotellet är ett 3-stjärnigt Superior B&B. Middagarna äter vi på familjens närliggande restaurang där vi varje kväll får njuta av goda trerätters-middagar, med lokala råvaror och mycket sydtyrolsk atmosfär.

Vandringsprogram

Detta resmål erbjuder över 1100 km av markerade vandringsleder med en stor variation av nivåer och lämpar sig därför mycket bra för en Lätt & Lagom-vecka.
I Selva bor vi alldeles vid foten av Sellagruppe och Langkofel, bergsmassiv med toppar på över 3 000 meters höjd och karakteristiska för just Dolomiterna. 

Våra vandringsledare tittar varje dag vart det är lämpligt att vandra nästkommande dag, bland annat med hänsyn till vädret, säsongen och gruppen. Vi har därför inga fasta dagsprogram men nedan följer ett urval på några vandringar som vi oftast gör.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram

Dag 1

Ankomst till München och transfer till Selva i Val Gardena

Dag 2 - Regensburger Hütte:

Vi går vägen fram till kabinbanan som går upp till Col Raiser. Därifrån vandrar vi den lättgångna stigen upp till Troier Hütte varifrån vi får en fantastisk utsikt över Val Gardena och en bra överblick över stora delar av veckans kommande vandringar. Från Troier vandrar vi österut längs en smal stig som delvis är stenig, här är vi omgivna av vackra och vilda klippformationer samt höga bergsmassiv. Vid Piera Longia är vi uppe på dagen högsta höjd 2.297 möh. Vi går en vid sväng in i dalen österut för att sedan svänga ner mot syd-väst och Regensburger Hüttan där vi äter lunch. Därifrån gör vi sedan en kort vandring tillbaka till Col Raiser och kabinbanan ner och vägen tillbaka till hotellet. Vandringstid cirka 4 timmar. Höjdvariation upp och ner 190 meter.

Dag 3 - Monte Pana – Comici.

Vi går vägen upp till Monte Pana där vi tar liften upp till Mont de Seura. Här får vi en vacker utsikt över det vidsträckta fäbodsområdet Seiser Alm. Vi går sedan längs en lättgången väg till Comici Hütte där vi får en magnifik panoramautsikt mot Sellamassivet. Här på denna välbesökta och populära hüttan äter vi vår lunch. Därefter går vi ner i dalen till Plan Gralba där vi följer den lättgångna stigen ner till Selva och hotellet.Vandringstid cirka 5 timmar. Höjdvariation: Stigning 180 meter, utför 590 meter. Högsta punkt: Comici Hütte 2.153 möh.

 

 

Dag 4 - Brogles Hütte.

Vi tar bussen till S:t Ulrich och därifrån åker vi med kabinbanan Seceda upp till dess mittstation. Där följer vi en lättgången led som leder stadigt uppför utan att vara brant, till en början går stigen genom pinjeskog för att så småningom övergå till vackra öppna alpängar. Här uppe går vi fram emot den gamla ärevördiga Brogles Hütte som ligger mycket vackert mot de höga imponerande bergen i fonden. Efter vår lunch på denna trivsamma hütte vandrar vi vidare på en lättgången väg längs en hög ås med vidsträckt utsikt. Vi kommer så småningom fram till kabinbanan vid Malga Saltner och åker med den ner till S:t Ulrich och därifrån med buss till Selva. Vandringstid cirka 4 timmar. Stigning 450 meter. Utför 70 meter. Högsta punkt: 2.157 möh.

Dag 5 - Ledig dag

Det finns mycket att välja på att göra på egen hand. Till exempel att ta bussen ner till regionhuvudstaden Bolzano, åka någon av kabinbanorna från Selva och äta lunch på någon trevlig hütte. Färdledaren har flera förslag som presenteras på plats. Varför inte passa på att njuta av hotellets relax-avdelning!

Dag 6 - Seiser Alm

Med buss till S:t Ulrich där vi tar kabinbanan upp till Col da Mesdi. På lättgångna grusvägar och stigar går vi över den vidsträckta blomsterrika Seser Alm som är Europas största fäbodsområde. Leden passerar flera hüttor med god mat och vi stannar vid någon lämplig tidpunkt och njuter av lunchen och naturen. Via Pana går vi sedan vägen ner till Selva. Vandringstid: cirka 4 ½ timmar. Höjdvariation: Stigning 30 meter, utför 360 meter. Högsta punkt: Col da Mesdi 1.865 möh.

Dag 7 - Plattkofelhütte 
Med buss upp till Passo Sella där vi börjar vandringen längs en lättgången grusväg upp till Friedrich August Hütte och här börjar en vacker led. Stigen följer hela tiden bergssidan längs Plattkofel och det är en underbar utsikt ner mot Val di Fassa dalen. Har man tur kan man få se Kungsörn här. Stigen går omväxlande lite upp och ner hela tiden och underlaget är tidvis ganska stenigt men inte speciellt svårgånget. Längs vägen får vi troligen sällskap av många vandrare då leden är känd som en av de vackraste lederna i Dolomiterna. Framme vid den populära och välbesökta Plattkofelhütten som är känd för sin goda mat slår vi oss ned för en lunchpaus. Efter lunchen återvänder vi samma väg tillbaka till Passo Sella och buss till Selva. Vandringstid: cirka 5 timmar. Höjdvariation: Stigning 210 meter, utför 210 meter. Högsta punkt: 2.340 möh.

Dag 8

Utcheckning från hotellet efter frukost. Transfer till München flygplats.

Med reservation för ändringar i programmet.

Väderkalender

Relaterade resor

 • ItalienLätt & Lagom Piemonte

  Det här är vandringsresan för dig som älskar italiensk mat och gärna rör på dig till fots i behagligt tempo bland Piemontes kullar, vingårdar, vinfält och hasselnötsskogar. På utflyktsprogrammet står allt från vin- och ostprovning till tryffeljakt. Vi bor fyrstjärnigt bland vinkullarna utanför Alba.

  7 dagar från 18 995 SEK
 • ÖsterrikeLätt & Lagom Galtür

  Vår unika resa till Galtür, i Österrikes Tyrolen bjuder på natursköna vyer, varierad vandring, fyrstjärnigt boende och välsmakande mat. Vi njuter av fantastiska vandringar på en nivå som är Lätt & Lagom, men som ändå erbjuder en storslagen bergsupplevelse!

  Kommer snart