Vandringsresor till Kroatien, Dalmatien med WI-Resor

Dalmatien Kroatien Vandringsresor i Kroatien för dig som reser ensam

Det är lätt att bli förtjust i denna intagande kust med sina härliga stränder, lummiga grönska, höga berg och det behagliga medelhavsklimatet. Vi bor bekvämt i Markarska på ett mycket omtyckt hotell vid strandpromenaden med storslagen utsikt över berg och hav. Det kristallklara vattnet inbjuder till bad samtidigt som bergen och omgivningarna erbjuder kustnära vandring eller varierande stigar i bergen. Den dalmatiska kusten följer det Adriatiska havet i sydvästra Kroatien. I bakgrunden reser sig det ståtliga bergsmassivet Biokovo med en av Kroatiens högsta toppar, Sveti Jure 1 762 meter över havet. Vi upplever en genuin medelhavskänsla då vi strosar på den charmiga strandpromenaden och kanske dricker något på en av de många kaféerna.

Dalmatiens bästa

 • Hotell beläget på strandpromenaden
 • Båtutflykt och vandring på ön Brac
 • Vandringarna i bergskedjan Biokovo
 • Närhet både till stränder och berg

Avgångar

Flyg från Kastrup eller Landvetter vid förfrågan och mot tillägg. Transfer på egen bekostnad till/från hotellet om flygtiderna inte passar busstransfern för Stockholmsflyget.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda–Split tur och retur
 • Transfer flygplats–hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum på fyrstjärnigt hotell
 • Frukostbuffé
 • Sex flerrättersmiddagar och en lunch exklusive måltidsdryck
 • Fri tillgång till hotellets pool
 • Fem dagar guidade vandringar
 • En vandringskarta per bokning
 • Transport till och från vandringar
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter

Övrigt

 • Enkelrumstillägg 1 200 kronor (dubbelrum för eget bruk)
 • Eventuell dricks tillkommer

Boende

 • Hotel Osejava

  Vi bor på fyrstjärniga Hotel Osejava i Makarska, cirka en timme söder om Split, vid foten av det majestätiska Biokovo. Det är ett modernt hotell med trevligt inredda rum och ett perfekt läge i slutet av strandpromenaden med en strålande utsikt över bergen. Frukostbuffén och middagarna serveras i restaurangen. Nytt för många är att 

  det kroatiska köket har hämtat viss inspiration från Italien, men är av en mer rustik och bastant karaktär med stora regionala skillnader. Förutom flera sällskapsutrymmen har hotellet en utomhuspool. Det finns även en liten stenstrand strax nedanför hotellet, perfekt för ett sent eftermiddagsdopp efter dagens vandring.

Vandringsprogram

Veckan bjuder på varierad vandring längs kusten, i bergen och på ön Brač. Biokovo är den bergskedja som följer kusten och här gör vi de flesta av veckans vandringar. När vi vandrar högt upp i massivet Biokovo, har vi en magnifik utsikt över övärlden utanför kusten. I området finns leder av olika svårighetsgrad, dock inte så många av den allra lättaste nivån. Underlaget är ofta stenigt vilket kräver en viss vaksamhet. De flesta av dagarna åker vi buss för att ta oss till startpunkten. För det mesta har du också möjlighet att välja mellan en något enklare och en tuffare tur.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram

Dag 1 Ankomst Split och Makarska

Transfer från flygplats till hotellet längs den vackra kustvägen. Check-in och resten av dagen till förfogande innan välkomst- & informationsmöte på kvällen och middag.

Dag 2 Biokovo med mindre byar

Vi börjar lite lugnt denna dag och vandrar alla tillsammans i omgivningarna nära Makarska. Vi startar vår vandring i Tučepi och vandrar sedan genom äldre bebyggelse och byar som Srida Sela, Podpeć, Kotšina och Makar till Makarska. I byn Kotšina passerar en botanisk trädgård och en antik borg. 

Dag 3 Ön Brac

Vi tar färjan över till ön Brač vilket blir cirka en timmes uppfriskande båttur i den adriatiska arkipelagen. Brač skiljer sig från de andra öarna genom sin karga och steniga natur. Vårt mål är toppen på Vidova Gora, som är det högsta berget i Adriatiska havet. Den reser sig 778 meter över havet och här får vi en fantastisk utsikt. Nedanför ligger den lilla staden Bol och en av de absolut populäraste stränderna i Kroatien, Zlatni Rat, en lång stenstrand som skjuter ut i havet och änd­rar form efter tidvattnet.

Dag 4 Biokovo med Vosac & Sv. Jure (1762 möh)

Biokovo är den bergskedja som följer kusten och här gör vi flera vandringar. Idag vandrar den ena gruppen den populära leden upp till den kända toppen Vošac, en vandring med mycket stigning men vi belönas med fantastiska vyer. Den andra gruppen vandrar i hjärtat av Biokovos naturpark med start vid fjällstugan vid Sveti Jure. Medellätt vandring med både en del upp- och nerför.

Dagens vandringar anses av många som veckans höjdpunkt. Under dessa turer har vi en underbar utsikt över havet och vi vandrar bitvis genom barrskog och öppna slätter. Naturen uppe på den högre höjden runt Sveti Jure på 1762 möh, skiljer sig från den vid kusten och även temperaturen och ”årstiden”. Här uppe kan man möta de sprakande höstfärgerna samtidigt som man fortfarande har sensommar vid havsnivå med möjlighet till ljumma bad. 

Dag 5 Vilodag

Färdledaren kan ge förlag, men varför inte ta det lugnt vid poolen eller ett dopp i havet eller kanske en tur till Split? 

Dag 6 Omiška Dinara

Vi börjar dagen med en titt på den lilla staden Omiš, som ligger halvvägs mellan Makarska och Split. Omiš är en vacker medelhavsstad som är lokaliserad där floden Cetina mynnar ut i havet och staden är omgiven av djupa raviner. Vi hinner kanske med en kaffe i gamla stan innan vi börjar dagens vandring.

Ena gruppen startar dagens tur i Cetina canyon för att vandra upp till stadens fästning, medan den andra gruppen tar en kort busstur till byn Borak. Från Ĉeĉuci följer båda grupperna sedan samma stig till byn Podašpilje. Efter den lite branta uppstigningen belönas båda grupperna med fantastiska vyer över bl a Omis och hela kusten. Vi kommer sedan att äta sen lunch i Radmanove Mlince restaurang, där de serverar lokala rätter precis vid floden. Dagens höjdpunkter är Fortica fästningen, antika byar och fantastiska vyer.

Dag 7 Makarska Riviera

Idag vandrar hela gruppen tillsammans från hotellet till Baška Voda längs havet. Efter lunch på en mysig restaurang (ingår) kan de som är sugna på ytterligare vandring, vandra på Biokovos sluttningar från byn Bast till byn Velo Brdo. Den vandringen går mestadels genom skog men lite olika varianter erbjuds. 

Dag 8 Avresa

Avresa mot flygplatsen för vidare resa mot Arlanda. Färdledare meddelar avresetid.

Observera att två nivåer av vandring erbjuds då gruppen är över 15 personer och att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt

Väderkalender

Relaterade resor

 • KroatienWeekend Dalmatien

  Weekendvandra i Dalmatiens vackra kustlandskap! Under resan varvar vi trevliga vandringar med att njuta av bekvämt boende och vackra vyer.

  5 dagar från 11 575 SEK
 • Kroatien Dalmatien

  Räkna med att bli förälskad i Kroatien under denna minnesvärda vandringsresa. Dalmatiens kust bjuder på härliga stränder, lummiga grönska, höga berg och ett behagligt medelhavsklimat.

  Kommer snart