Vandringsresor till Lofoten | WI-Resor

Lofoten Norge Magiska Lofoten med tåg

Långt ovanför polcirkeln sträcker Lofotenöarna ut sig i nordnorska havet och den som är ute efter oförglömliga naturupplevelser lär inte bli besviken. Vyerna och vandringarna är magiska. Här finns också ett rikt djurliv med bland annat mäktiga havsörnar och har vi tur kanske vi får syn på en och annan späckhuggare. Att vandra är kanske bästa sättet att uppleva Lofoten då vi kommer riktigt nära naturen och får njuta av detta mäktiga naturfenomen. Lofotens klimat är mycket mildare än andra delar av världen på samma breddgrad, tack vare den varma Golfströmmen. Redan från september är det också möjligt att se vackert norrsken. Fisket var från början anledningen till att folk bosatte sig här och även idag bidrar de små fiskebyarna med en oemotståndlig charm.

På denna resa tar vi nattåget från Stockholm till Narvik. Sedan använder vi våra egna minibussar för att ta oss runt på öarna. Under veckan fördelar vi boendet till två olika ställen för att se så mycket som möjligt och minimera de dagliga transporterna till de olika vandringarna.

Lofotens bästa

 • Berg & Hav i dramatisk kombination
 • Mysigt boende i lyxiga hyttor
 • Nattåg - klimatsmart
 • Vykortsvyer hela tiden

Kommer snart

Avgång
Kommer snart Anmäl intresse
Vad kul att du är intresserad av resan! Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss när den går att boka.

Reservation för tidtabellsändringar.

På denna resa ingår nattåg från Stockholm med avgång kl.18.11. Vi anländer dagen efter i Narvik kl.12.54, där vår guide och våra minibussar väntar. Återresan går också den med nattåg kl.15.15. Vi anländer Stockholm dagen därpå 09.45.

Det är 3-bädds sovvagnskupé som ingår. Om någon vill ha en egen sovvagnskupé, t.ex. för två personer så kan man betala för den tredje liggplatsen, ca 1 900 kr.

Man kan också välja att ta sig till resmålet på egen hand och kan då erhålla ett kostnadsavdrag. Kontakta WI-Resor om du önskar detta.

Ingår i resan

 • Nattåg Stockholm - Narvik tur och retur (plats i 3-bädd sovvagnskupé)
 • Transfer från Narvik till hotell t/r
 • Del i dubbelrum
 • Frukostbuffé
 • 7 st middagar exkl dryck
 • Fem dagar guidade vandringar
 • Transporter till och från vandring
 • Svensk färdledning

Övrigt

 • Enkelrumstillägg 3 200 kronor (gäller ej tågresan)
 • Restaurangvagn finns på tåget
 • Eventuell dricks tillkommer

Boende

 • Nyvågar Rorbuhotell

  Vårt boende de första fyra nätterna på Lofoten ligger 1 km utanför den lilla byn Kabelvåg, idylliskt precis vid havet. Vi bor i s.k. rorbu, som närmast kan liknas vid små stugor eller fint inredda sjöbodar. De är komfortabelt inredda med egen toalett och pentry. Hotellet drivs av svenskan Lisa Blom vars personal hälsar oss varmt välkomna till deras Lofoten.

  Hotellet har både bastu och badtunna, vilket är den perfekta avkopplingen efter en vandringsdag. På kvällarna får vi njuta av välsmakande tvårättersmiddagar i den charmiga restaurangen. Närmaste grannar är Lofotenmuséet och LofotAkvarium. Kabelvåg är ett mysigt litet fiskesamhälle med caféer och hantverksbodar. (Om man bokar enkelrum så får man på detta hotell en egen rorbu.)

 • Reine Rorbuer

  De sista 3 nätterna bor vi i byn Reine och dessa charmiga rorbuer. Här befinner vi oss nästan så långt ut på Lofoten man kan komma. Alla rorbuer har nyligen renoverats med ambition att behålla den gamla känslan. På kvällarna får vi njuta av tre-rätters middagar i hotellets restaurang "Gammelbua". Byggnaden är daterat till slutet av 1700-talet med bara timmerväggar och hög charmfaktor.

  När man bokar enkelrum på resan får man på detta hotell dela en rorbu som har två skilda sovrum och två skilda badrum, men gemensamt allrum, pentry och ytterdörr. Då vissa rorbuer är stora så gäller detta också när man bokar dubbelrum, dvs att man får sitt eget dubbelrum med tillhörande eget badrum, men gemensamt allrum, pentry och ytterdörr.

Program

Det finns många olika vandringsleder i denna övärld och vi har valt ut några av de bästa. Som vanligt kommer det att finnas valmöjlighet av enklare och lite tuffare alternativ, ofta varianter av samma tur. Dagsturerna är i regel inte så långa och inte så många höjdmeter heller, men däremot kan stigning emellanåt vara brant.

Det är alltid väder och vind som avgör vilka vandringar er guide väljer att genomföra, men följande vandringar är exempel på turer vi hoppas kunna göra.

 

Festvågtinden
Detta är en av de toppar som verkar stiga direkt från havet. Från vägen ser det omöjligt brant ut, men stigen till toppen slingrar sig runt berget och blir aldrig riktigt brant (enligt Lofoten standard). Toppen är belägen strax norr om Henningsvær och när vi väl nått toppen får vi en fantastisk panoramautsikt över öarna och byn nedan. Stigningen på denna tur är ca 540 meter och det kommer att ta oss ca 3 timmar då det är en kortare tur.

Himmeltinden
Himmeltinden är vid högsta punkten 964 m.ö.h. och är det högsta berget på centrala Lofotenön Vestvågøya. Även detta berg känns som det stiger upp direkt ur havet. Själva berget består av flera separata toppar och den högsta toppen kan vi inte vandra till då norska militären har radarinstallationer här.  Den topp vill ämnar vandra till ligger på 931 m.ö.h. Det är en omärkt men välskött led som tar oss upp hit. Det är inte en tekniskt svår vandring men ibland ganska brant och det känns rejält i benen när vi kommer upp. Även om vissa av oss inte tar oss hela vägen till toppen så är det en fin vandring med enastående vyer. För många är detta en absolut favorit bland vandringarna på Lofoten. Stigning är ca 930 meter och det tar oss ca 5 timmar.

Tindstinen eller Reinebringen
Dessa två vandringar ligger långt ut på Lofoten och hör till några klassiker, inte minst Reinebringen. Ingen av turerna är jättelätta, men väl värda då utsikten är helt fantastisk. Det har varit en del ras på Reinebringen och det är därför osäkert om vi kan göra den turen. I så fall väljer vi den närliggande Tindstinen som också är en riktigt fin tur och något lättare vandring.

Bunesstranden
Bunesstranden är en av Lofotens mest natursköna och isolerade stränder med alldeles vit sand och imponerande berg näst intill. Dagen börjar med att vi tar båten från Reine, korsar Kerkfjorden och vandrar sedan till nordsidan av Moskenes där stranden ligger. För de som vill ta en enklare tur idag så går man till stranden och de som vill ta en tuffare tur viker vi av upp mot berget som ligger jämte stranden – Helvetestind – som når 600 m.ö.h. Utsikten är här som vanligt helt fantastisk. Vi går sedan samma väg tillbaka och tar båten tillbaka till Reine.

Djevelporten & Fløya
Detta är en vacker tur som inte är speciellt lång (3,4 km) men den har några utmanande passager där det finns rep fastgjorda i berget att ta hjälp av. Den är ganska brant redan från början och inom 2 timmar har vi stigit 560 höjdmeter. Det första delmålet är Djevelporten som är en klippa, fastkilad mellan två andra klippor och bildar en bro. Detta är ett av de mer populära fotoplatserna i området. (Det är dock inget krav att gå ut på denna klippa för att fortsätta vandringen.) Detta är kanske inte en vandring som alla kommer att göra, men för de som gillar den extra lilla utmaningen så väntar en vacker utsikt över Svolvaer och hela Lofoten.

Ledig dag
Det finns mycket att hitta på när vi har den ledig dagen och er guide kommer tipsa er om olika aktiviteter. Här är några exempel om man t.ex. vill åka till närliggande byn Henningsvaer:

 • Kaviar factory: En av Norges största konstsamlare har skapat detta och får dit konstverk från hela världen.
 • Engelskmannsbrygga: keramik och glas verkstad/galleri.
 • Lysstöperiet: café kombinerad med handgjorda ljus.
 • Klatrecafen: matställe där klättrare från hela världen samlas.
 • Besöka ett fiskemottag och få henningsvaers historia berättad.
 • Trevarufabrikken: gammal trävaruindustri som köpts av tre unga entreprenörer som gör om stället till café, konsert, mötesplats för personer från hela världen. 

 

Väderkalender

Relaterade resor

 • USA Utah & Colorado

  En storslagen resa väntar dig! Vi vandrar både på hög höjd i de klassiska Klippiga bergen i Colorado, men även i Utah och i några av USA:s mest uppskattade nationalparker. Vi reser i liten grupp, max 10 personer.

  11 dagar från 31 950 SEK
 • Spanien Camino de Santiago

  Välkommen att följa med på en tio-dagars-variant av denna klassiska långfärdsvandring. Vi har handplockat totalt cirka 150 kilometer av de allra vackraste lederna uppdelat på åtta vandringsetapper. Under hela resan har vi en följebuss och bor på fina hotell.

  10 dagar från 25 950 SEK
 • Sverige Tänndalen

  Upplev underbara svenska fjällen med kunnig guide. Vi gör dagsturer och bor bekvämt och äter av vad det lokala köket erbjuder. En klimatsmart resa där vi tar nattåget från Stockholm.

  Kommer snart