VIMIL föreningsresa

Kitzbühel Österrike VIMIL föreningsresa - vandring med mera i klassiskt alplandskap

Kitzbüheler Alpen, i österrikiska Tyrolen, är enligt många en av Alpernas allra vackraste områden. På sommaren ligger vandring i fokus här, med sina 2 500 kilometer markerade leder. Det finns dock ett utbud av utflykter som passar alla, både uppe i bergen och i närliggande byar. Östra delen av Tyrolen har något lägre berg än den västra och i programmet ingår lättare till medelsvåra guidade vandringsturer, som även de erbjuder en storslagen bergsupplevelse. Vi vandrar förbi klarblåa alpsjöar och vackra ängar som påminner om miljöerna från filmen ”Sound of Music”. Oftast stannar vi på någon trevlig bergshütte för lunch eller äter av medhavd picknick.

Från byn har vi magnifika vyer över de höga topparna med den högsta toppen på cirka 2 500 meter. Kitzbüheler Alpen är ett sammankopplat vandringsområde som innefattar flera byar, varav Kitzbühel är den mest kända. Vi bor i närmaste grannbyn Kirchberg som har ett lite lugnare tempo på sommaren än Kitzbühel, men med flera mysiga caféer och några trevliga sportbutiker. Byn är väldigt charmig med sin klassiska tyrolerstil. 

Kitzbühels bästa

 • Vandring i grönt kulturlandskap
 • Charmiga byar
 • Det största vandringsområdet i Tyrolen
 • Flera dagsutflykter under veckan för icke vandrare
Boka resa

Avgångar

Avgång Reslängd Pris
29 augusti 2019  Visa flyg 8 dagar 10 990 SEK
Utresa Hemkomst Flygtid Flygbolag
Stockholm Arlanda-München Torsdag 10.30-12.40 München-Stockholm Arlanda Torsdag 13.20-15.30 Ca 2 tim 10 min Norwegian DY4501/DY4502

Transfer i restid från München flygplats till hotellet ca 2,5 timmar exklusive rast.

Vid önskemål om avresa från annan flygplats, kontakta oss för individuella flyglösningar. Oftast innebär det ett flygtillägg. Flyget måste ankomma i god tid innan huvudgruppen landar och hemresan måste ske efter huvudgruppens avgång, för att man ska kunna åka med vår busstransfer. 

Boka utan flyg? Det går bra och då får man ett flygavdrag motsvarande 1 500 kr/pers. Om du hellre vill ta tåget, klicka här...

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda –München tur och retur
 • Transfer flygplats–hotell tur och retur
 • Del i lägenhet (egen sovrum) på trestjärnigt lägenhetshotell
 • Frukostbuffé
 • Sju trerättersmiddagar exklusive dryck
 • Fri tillgång till hotellets spa- och relaxavdelning
 • Fem dagar guidade vandringar
 • En vandringskarta per bokning
 • Kitzbüheler Alpen Sommer Card – för linbanor och bussar i hela området
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter

 

Övrigt

 • Enkelrumstillägg (studiolägenhet för eget bruk): 1000 kronor 
 • Utflykter på egen bekostnad
 • Eventuell dricks tillkommer

Programmet

Under veckan erbjuder vi fem stycken guidade vandringsdagar. Det är här upp till dig om du vill vandra varje dag eller bara någon enstake gång. Tre olika dagsutflykter erbjuds under veckan (på egen bekostnad) varav en på vandrarnas vilodagen. Samtliga gäster erhåller en liftkort som gäller för linbanorna och lokalbussar, det gör det lätt att ta sig runt även om man väljer att inte vandra. 

Kitzbüheler Alpen ligger vackert mellan alptopparna Kitzbüheler Horn och Hahnenkamm. Här har man en lång tradition av vandring och det finns en mängd leder att välja på. Vår färdledare presenterar varje dag var det är lämpligt att vandra nästkommande dag. Vi har inga fasta dagsprogram utan vandringen anpassas efter gruppens nivå. Vandringarna nås enkelt med vårt Kitzbüheler Alpen Sommer Card, som man även kan nyttja på den vandringsfria dagen.

Lederna är för det mesta välmarkerade och underlaget består av grus, gräs och skogsstigar. Vandringarna är 5–7 timmar långa inklusive pauser på alpängar och lunch på någon hütte eller ute i det fria i form av picknick. Vi kan också rekommendera flera alternativa vandringar för dig som hellre går på egen hand.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Några smakprov på vandringar:

Gaisberg

Vi startar direkt från hotellet och följer floden till den närmaste liftstationen. Härifrån tar en stolslift oss upp på berget Gaisberg, som ligger direkt väster om byn. Vår vandring börjar på 1 264 meter över havet och de första två kilometerna gör vi hela dagens stigning på cirka 500 höjdmeter. Till att börja med går vi genom en gles barrskog och ju högre upp vi kommer, desto mer övergår landskapet till böljande alpängar och här möts vi åter igen av mäktiga vyer åt öster. Vårt mål för dagen är Kobinger Hütte där vi intar en välsmakande lunch. Efter maten fortsätter vandringen och så småningom kommer vi tillbaka till samma stolslift som tar oss tillbaka ner till byn. Denna vandring är av medelsvår karaktär och tar ungefär 3-4 timmar exklusive stopp.  

Kitzbüheler Horn

Det tar endast 10 minuter med  buss eller tåg till centrum av Kitzbuhel. Där tar vi liften upp cirka 1 000 meter till Kitzbüheler Horn. Från högsta toppen får vi en en fantastisk utsikt norröver mot det magnifika Wilder Kaiser-massivet. Efter att alla fått tid att fotografera tar vi oss nedför genom blomsterbeklädda sluttningar. Vi vandrar genom Alpen Blumengarten, en liten botanisk trädgård med alpina blommor och växter från hela världen. Leden fortsätter vidare längs ”Karst weg” där den Kitzbüheler alpernas geologiska historia presenteras.  Vi tar sedan sikte på en hütte där vi äter lunch. Vi fortsätter ner till mellanstationen och ta liften tillbaka till Kitzbühel. Den lite längre turen innebär att vi går från Kitzbüheler Horn och vidare mot Bichlalmlift. Vandringen går genom ett vackert öppet landskap ovanför trädgränsen med många vackra vyer.

 

 

Pengelstein
I den södra delen av Kitzbuhel ligger den världskända störtloppsbacken  Hahnenkamm. Vi tar Hahnenkammliften upp till 1729 meter, där vi startar dagens vandring. När vi väl kommit upp på berget så fortsätter leden på en bred bergskam i sydvästlig riktning och vi får uppleva fantastiska vyer både åt öster och väster. Vårt mål är Pengelsteinrestaurangen där vi stannar för lunch. Efter lunchen rundar vi Pengelsteinsjön och njuter av en vacker panoramavy, innan vi vandrar tillbaka för att ta samma kabinbana ner till Kitzbühel. Denna vandring tar exkl lunchstopp ca 4 timmar och är en enkel vandring med en höjdskillnad på 320 meter upp och ner.

Hohe Salve – Brixen am Thale
Vi tar tåget till Hopfgarten som ligger i början av dalgången och här tar vi liftarna till  Hohe Salve.  På denna topp, 1829 meter över havet, ligger ett kapell med fantastisk utsikt. En klar dag kan vi härifrån Österrikes högsta berg, Grossglockner. Vandringen går från toppen ner via ett område kallat ”Hexenwasser”. Här kan man gå i en så kallad ”Kneipp”, en vattenterapi för trötta vandringsfötter, Vi fortsätter genom ett landskap som växelvis bjuder på spektakulära vyer och skogsvägar. Vid den lilla sjön Filzalm see går det att ta sig ett dopp innan vi tar liften ner till dalstationen i Brixen am Thale för buss eller tåg tillbaka till Kirschberg.

Vandring utmed Hahnenkamm Streif
Världens kanske mest kända störtloppstävling går här varje vinter. Det är anlagt en fin vandringsväg utmed själva störtloppsbanan med information, skyltar och videoskärmar som beskriver själva tävlingsbanan och dess moment. Längs vandringen kan vi uppleva den klassiska “Mausfalle”, “Steilhang” och “Hausbergkante” som du kanske har fascinerats av framför TVn? Denna vandring är lite tuffare med ca 800 höjdmeter uppför men leden är preparerad och fin att vandra på. Halvvägs får man vyerna över hela dalgången och med bergskedjan Wilderer Kaiser som en kuliss i fjärran. Efter stopp för lunch på en hütte med vidunderlig utsikt, tar vi Hahnenkammliften nedför berget.

 

Väderkalender