Zillertal, Vandring, Lätt & Lagom – Wi-Resor

Zillertal Österrike Weekendvandring med kofestival

Följ med på en annorlunda vandringsweekend i Tyrolen där huvudattraktionen är ko-festivalen Almabtrieb. Ciceron på resan är vår egen tvättäkta tyrolare Herbert, som är mycket populär som vandringsguide på våra resor till Österrike. Vi kan lova en mycket speciell upplevelse under denna weekend i Zillertal, varifrån Herbert har sina rötter. Han kommer som vanligt att bjuda på sig själv och guida er på sitt personliga sätt i sina hemtrakter.

”Kofestligheterna” går av stapeln varje år på hösten och är en över 500 år gammal tradition. I Österrike kallas detta Almabtriebfest och det innebär att man vallar hem korna som gått ute hela sommaren tillbaka till byn. Man vill tacka Herren att det har gått bra hela sommaren och det firar man bland annat genom att smycka korna och med musik samt lokal mat i de byar korna passerar.

Det är en resa för dig som föredrar vandra i lättare tempo och vill uppleva ett mycket speciellt Tyrolen under 6 dagar .

Zillertals bästa

 • Almabtrieb - kofestival
 • Lokala specialiteter
 • Vår egen tyrolare Herbert
 • Upplev "äkta" Tyrolen

Avgångar

Datum Från Reslängd Pris Platser
10 september 2020 Stockholm Arlanda 5 nätter 13 950 SEK 10+ platser kvar Boka resa
Utresa Hemkomst
Stockholm Arlanda - München 10 sep 10:30 - 12:40 München - Stockholm 15 september 19:55 - 22.05
17 september 2020 Stockholm Arlanda 5 nätter 13 950 SEK 10+ platser kvar Boka resa
Utresa Hemkomst
Stockholm Arlanda - München 17 sep 10:30 - 12.40 München - Stockholm 22 september 19:55 - 22:05

Samtliga flygtider är lokala. Reservation för tidtabellsändringar.

Transfertid från Münchens flygplats till Fügen ca 2,5 timmar exklusive rast.

Vid önskemål om avresa från annan flygplats, kontakta oss för individuella flyglösningar. Oftast innebär det ett flygtillägg. Flyget måste ankomma i god tid innan huvudgruppen landar och hemresan måste ske efter huvudgruppens avgång, för att man ska kunna åka med vår busstransfer. 

Vill ni ta er till resmålet på egen hand kan vi i de flesta fall erbjuda ett flygavdrag. Kontakta oss för exakt information för just det avresedatum ni önskar. Notera att WI-Resor inte erbjuder tågbiljetter. Bokning av dessa görs av resenären själv.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda–München tur och retur
 • Transfer flygplats–hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum på fyrstjärnigt hotell
 • Frukostbuffé
 • Fem flerrättersmiddagar exklusive dryck
 • Fri tillgång till hotellets spa-avdelning
 • Fem dagar guidade vandringar
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter
 • 110% CO2-kompensation

 

Övrigt

 • Tillägg dubbelrum för eget bruk: 1350 kr
 • Ev dricks tillkommer

Boende

 • Hotel Elisabeth

  Vi bor på populära Hotel Elisabeth, ett fyrstjärnigt familjeägt hotell beläget i by Fügen som ligger i regionen Zillertal i österrikiska Tyrolen. Hotellet är en perfekt utgångspunkt för våra vandringar i de vackra omgivningarna. 
  Rummen på Hotel Elisabeth är inredda i klassisk alpstil och har alla balkong eller terrass med utsikt över de vackra Zillertalalperna. Badrock och tofflor finns även det på alla rum. WiFi är gratis på hotellet.
  I hotellets restaurang njuter vi varje kväll av en välsmakande flerrättersmiddag. Menyerna består av en kombination av regionalt och internationellt kök, naturligtvis med vegetariska alternativ.

  Råvarorna som används är av hög kvalitet och mycket hämtas från lokala producenter, bland annat mjölk från hotellets egna gård. Varje morgon serveras en fin frukost, även den med delvis lokala produkter.
  Hotellet erbjuder en stor spa-avdelning på 500 kvadratmeter, nyrenoverad från 2018, med bl.a. inomhus- och utomhuspool, 3 bastur bl.a. en infraröd bastu, ångbad, gym och relaxrum. På hotellområdet finns också en stor trädgård och solterrass.

Preliminärt dagsprogram

Dag 1  Ankomst                                 
Vi landar på Münchens flygplats och vår buss tar oss direkt till byn Fügen i Zillertal. Vi anländer sen eftermiddag till Hotel Elisabeth och har vanligtvis tid att bekanta oss med hotellet och dess trevliga spa-avdelning innan det är dags för en  flerrättersmiddag i hotellets matsal. Vi får även mer information av Herbert om helgens program.

Dag 2 Vandring Spieljoch-Gartalm-Hochfügen

Vi tar linbanan direkt utanför Hotell Elisabeth upp till Spieljoch på 1 880 möh. Härifrån börjar vi sedan dagens vandring. En bedövande utsikt över dalar och alptoppar väntar oss om vädret tillåter. Vandringen går först upp till själva toppen och det blir dagens högsta punkt på knappt 2 000 möh med en stigning på cirka 100 meter.  På toppen finner vi ett kors, något som är en tradition på många ställen ibland annat i Österrike.  Här har vi vårt första fotostopp och får en strålande utsikt över bland annat topparna Kitzbüheler Alpen, Tuxler Alpen och en del av Aschensee.  Vi fortsätter vår vandring i sakta mak mot Gartalm. Här finner man en gammal fäbod från 1600-talet som numera är ett litet museum och en enklare servering.  Här stannar vi och intar en lättare lunch, kanske med en läskande lokal öl därtill.

Stärkta går vi vidare över alpängar, som ger en Sound of Music-känsla. Som Herbert själv säger: "Helst vill man springa över ängarna och joddla i sina lederhosen eller dirndelklänning". Vårt mål är nu Hochfügen via Loassattel. Från Loassattel kan man vid bra väder se hela vägen till Innsbruck. Under vägen finns det ibland möjlighet att skymta murmeldjur eller någon gems om vi har tur, om inte så kan man trösta sig med en kopp kaffe och varför inte en god apfelstrudel därtill. Vandringen efter lunch är cirka två timmar och vi tar vi tar sedan lokalbussen den sista biten tillbaka till Fügen.  

Vandringstid ca 4,5-5 timmar. Cirka 200 höjdmeter upp och sen 400 höjdmeter ner.

Dag 3 Almabtriebfest
”Kofestligheterna” som går av stapeln varje år på hösten är en över 500 år gammal tradition. I Österrike kallas det Almabtriebfest och det innebär att man vallar hem korna som gått ute hela sommaren tillbaka till byn. Man vill tacka Herren att det har gått bra hela sommaren och det firar man bland annat genom att smycka korna och med musik och lokal mat i de byar som korna passerar. Fäbodsfolket är mycket stolta över sina kor och visar gärna upp djuren med praktfulla utsmyckningar som blommor och helgonbilder. Oftast är det männen (i Tyrolen) som vallar korna och man möter dem klädda i sina typiska klädedräkter.

Vi börjar dagen med att Herbert visar oss runt i byn och vi brukar hinna med ett besök på det lokala mejeriet där vi får se hur de tillverkar den de lokala produkterna och får lära oss hur fäbodlivet gestaltar sig i Tyrolen. Avslutningsvis blir det lite provsmakning av deras typiska ostar. Sedan drar musiken igång och festligheterna börjar.

 

Vi deltar i feststämningen och har möjlighet att titta på de olika stånden som finns innan korna gör sin entré och passerar genom byn. Vi vandrar sedan en kortare sträcka till en närliggande by till en bondgård, där man håller en alldeles egen kofestival. Bonden äger själv 40 kor och här får vi en bättre överblick över detta speciella evenemang, då få turister hittar hit. Här bjuds också på musik och möjlighet till enklare förtäring och dryck. Bondens vänner brukar också bjuda på lite Schuhplattler dans.
För de som önskar så hinner vi även med en tur med linbanan och en kortare vandring tillbaka till byn. Efter en intensiv dag med festligheter och aktiviteter, vandrar vi trötta men nöjda tillbaka till vårt hotell för lite vila innan middagen serveras.

Obs Skillnaden mellan avresa 10.9 och 17.9 är lite olika i lördagens program. 10.9 så blir det kofestival genom Hotel Kohlerhof som har egna kor och som också smyckas ut på sin färd hem till byn.  Det kommer även här att spelas typisk tyrolmusik samt olika jippon och lokal mat och dryck till försäljning. Herbert gör sedan en extra promenad/kortare vandring till en annan by för de som önskar sträcka på benen. Här finner man till en vackert belägen kyrka, där vi får en fantastisk utsikt över omgivningarna. Här ligger också ett trevligt värdshus där vi gör ett stopp. Värdshusets  Apfelstrudel eller Eiskafe rekommenderas varmt.

Dag 6 Vandring runt Mayerhofen
Vi tar Zillertalbahn, ett smalspårigt tåg, från Fügen och tuffar fram inåt dalen i 40 minuter tills vi når byn Mayerhofen. Ett turistmål både sommar och vinter. Vi strosar längs byns affärsgata mot en av Mayerhofens linbanor: Penkenbahn. Vi åker upp och njuter under färden av den vidunderliga utsikten. När vi kommit till den högsta punkten går vi ca 20 minuter till en utsiktspunkt. Vi kommer att se glaciären i Hintertux och flera dalar som tar sin början nära Mayerhofen. Vi fortsätter att gå ca en halvtimme och kommer till flera fäbodar, där vi kan fika. Tillbaks går vi längs den lilla sjön och tittar in i kapellet, som är format som en kub. När vi kommit ner till bergstationen går vi nedåt en liten bit. Där ligger en restaurang med en fantastisk utkiksterass. Hem tar vi tåget och i Fügen strosar vi upp till vårt hotell och njuter av en välbehövlig vila.

Dag 5 Ledig dag
Idag kan man välja att åka till Innsbruck på egen hand eller ta vandringsbussen till Hochfügen (gratis) tillsammans med Herbert. Där vandrar har man sedan en timmes vandring uppför till Loas, ett värdhus som serverar Tyrolens godaste och största Wienerschnitzlar. Dessutom har vi här en underbar utsikt mot Innsbruck. Vill man hellre ta det lugnt, så varför inte utnyttja hotellets spa-avdelning eller ta en kaffe i byn.

Dag 6 Avresa
Idag blir det en kortare vandring på drygt 2 timmar. Vi startar från hotellet mot Marienbergkirche och, fortsätter mot Puzzatal. Underlaget består av landsväg omväxlande med skogsstigar. Herbert berättar under vandringen om den lokala kulturen och det vi passerar. Vår vandring för oss så småningom till Goglhof. På det trevliga Gasthaus Goglhof äter vi en enklare avskedslunch innan vi tar oss med buss tillbaka till Fügen. Sedan är det dags att ta farväl av Zillertal och vår egen tyrolare Herbert. Har vi ”tur” kanske han bjuder oss på något att dricka eller klämmer i med en ”joddel” innan avfärden mot flygplatsen.

 

Väderkalender

Relaterade resor

 • ÖsterrikeLätt & Lagom Lech

  En Lätt & Lagom-vandring runt Lech, som flera gånger utsetts till Europas vackraste by. Bekvämt boende mitt i byn, en perfekt utgångspunkt för att vandra i det sagolika alplandskapet. Detta är vandringsresan för dig som vill uppleva en av våra favoriter i bekväm takt.

  8 dagar från 16 790 SEK
 • ItalienLätt & Lagom Val Gardena

  Vi är glada att kunna erbjuda vårt populära koncept "Lätt & Lagom" till underbara Dolomiterna. Detta är ett av våra mest populära resmål. Här finns vandringsleder på alla nivåer och vi når flera av områdets höjdpunkter, även via de lite enklare lederna.

  8 dagar från 17 650 SEK