Zillertal, Vandring, Weekend, Lätt & Lagom – Wi-Resor

Zillertal Österrike Weekendvandring med kofestival

Följ med på en annorlunda vandringsweekend i Tyrolen där huvudattraktionen är ko-festivalen Almabtrieb. Ciceron på resan är vår egen tvättäkta tyrolare Herbert, som är mycket populär som vandringsguide på våra resor till Österrike. Vi kan lova en mycket speciell upplevelse under denna weekend i Zillertal, varifrån Herbert har sina rötter. Han kommer som vanligt att bjuda på sig själv och guida er på sitt personliga sätt i sina hemtrakter.

”Kofestligheterna” går av stapeln varje år på hösten och är en över 500 år gammal tradition. I Österrike kallas detta Almabtriebfest och det innebär att man vallar hem korna som gått ute hela sommaren tillbaka till byn. Man vill tacka Herren att det har gått bra hela sommaren och det firar man bland annat genom att smycka korna och med musik samt lokal mat i de byar korna passerar.

Det är en resa för dig som föredrar vandra i lättare tempo och vill uppleva ett mycket speciellt Tyrolen under en weekend .

Zillertals bästa

 • Almabtrieb - kofestival
 • Lokala specialiteter
 • Vår egen tyrolare Herbert
 • Upplev "äkta" Tyrolen

Kommer snart

Avgång
Kommer snart Anmäl intresse
Vad kul att du är intresserad av resan! Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss när den går att boka.

Samtliga flygtider är lokala. Reservation för tidtabellsändringar.

Transfertid från Münchens flygplats till Fügen ca 2,5 timmar exklusive rast.

Vid önskemål om avresa från annan flygplats, kontakta oss för individuella flyglösningar. Oftast innebär det ett flygtillägg. Flyget måste ankomma i god tid innan huvudgruppen landar och hemresan måste ske efter huvudgruppens avgång, för att man ska kunna åka med vår busstransfer. 

Vill ni ta er till resmålet på egen hand kan vi i de flesta fall erbjuda ett flygavdrag. Kontakta oss för exakt information för just det avresedatum ni önskar. Notera att WI-Resor inte erbjuder tågbiljetter. Bokning av dessa görs av resenären själv.

Boende

 • Hotel Kohlerhof

  Omtyckta Hotel Kohlerhof är ett fyrstjärnigt hotell beläget i Fügen som ligger i regionen Zillertal i österrikiska Tyrolen. Hotellet ligger mitt i byn med ett perfekt läge för att ta del av kofestivalen Almabtrieb och som utgångspunkt för våra vandringar. Man tar sig snabbt upp med linbanan som startar nära hotellet. Från linbanans toppstation man kan njuta av ett fantastiskt panorama över de närliggande bergen.
  Rummen på Hotel Kohlerhof är bekväma och ombonade, här bor man i klassisk alpstil. De flesta rum har balkong med utsikt.

  I hotellets restaurang njuter vi varje kväll av en välsmakande flerrättersmiddag med möjlighet att välja ett bra vin från hotellets vinkällare. Menyerna består av en kombination av regionalt och internationellt kök, naturligtvis med vegetariska alternativ. Råvarorna som används är av hög kvalitet och mycket hämtas från lokala producenter. Det finns också alltid en specialitet från Zillertal på hotellets meny. Hotel Kohlerhof har fått kvalitetsstämpeln "Heumilch partner company", som visar att man använder sig av lokala ekologiska mjölkprodukter från kor som enbart äter gräs och hö.
  Hotellet erbjuder en spa-avdelning med bl a olika typer av sauna, regndusch, jacuzzi, ett höbad (!) och en stor inomhuspool med poolbar. Utsikten från spa-avdelningen ut över Zillertalmassivet är storslagen! Massage och andra välgörande behandlingar kan bokas mot tillägg.

Preliminärt dagsprogram

Dag 1                                               

Vi landar på Münchens flygplats och vår buss tar oss direkt till byn Fügen i Zillertal. Vi anländer sen eftermiddag till Hotel Kohlerhof och har vanligtvis tid att bekanta oss med hotellet och dess trevliga spa-avdelning innan det är dags för en  flerrättersmiddag i hotellets matsal. Vi får även mer information av Herbert om helgens program.

Dag 2

Vi tar linbanan direkt utanför Hotell Kohlerhof upp till Spieljoch på 1 880 möh. Härifrån börjar vi sedan dagens vandring. En bedövande utsikt över dalar och alptoppar väntar oss om vädret tillåter. Vandringen går först upp till själva toppen och det blir dagens högsta punkt på knappt 2 000 möh med en stigning på cirka 100 meter.  På toppen finner vi ett kors, något som är en tradition på många ställen ibland annat i Österrike.  Här har vi vårt första fotostopp och får en strålande utsikt över bland annat topparna Kitzbüheler Alpen, Tuxler Alpen och en del av Aschensee.  Vi fortsätter vår vandring i sakta mak mot Gartalm. Här finner man en gammal fäbod från 1600-talet som numera är ett litet museum och en enklare servering.  Här stannar vi och intar en lättare lunch, kanske med en läskande lokal öl därtill.

Stärkta går vi vidare över alpängar, som ger en Sound of Music-känsla. Som Herbert själv säger: "Helst vill man springa över ängarna och joddla i sina lederhosen eller dirndelklänning". Vårt mål är nu Hochfügen via Loassattel. Från Loassattel kan man vid bra väder se hela vägen till Innsbruck. Under vägen finns det ibland möjlighet att skymta murmeldjur eller någon gems om vi har tur, om inte så kan man trösta sig med en kopp kaffe och varför inte en god apfelstrudel därtill. Vandringen efter lunch är cirka två timmar och vi tar vi tar sedan lokalbussen den sista biten tillbaka till Fügen.  

Vandringstid ca 4,5-5 timmar. Cirka 200 höjdmeter upp och sen 400 höjdmeter ner.

Dag 3
”Kofestligheterna” som går av stapeln varje år på hösten är en över 500 år gammal tradition. I Österrike kallas det Almabtriebfest och det innebär att man vallar hem korna som gått ute hela sommaren tillbaka till byn. Man vill tacka Herren att det har gått bra hela sommaren och det firar man bland annat genom att smycka korna och med musik och lokal mat i de byar som korna passerar. Fäbodsfolket är mycket stolta över sina kor och visar gärna upp djuren med praktfulla utsmyckningar som blommor och helgonbilder. Oftast är det männen (i Tyrolen) som vallar korna och man möter dem klädda i sina typiska klädedräkter.

Vi börjar dagen med att Herbert visar oss runt i byn och vi brukar hinna med ett besök på det lokala mejeriet där vi får se hur de tillverkar den de lokala produkterna och får lära oss hur fäbolivet gestaltar sig i Tyrolen. Avslutningsvis blir det lite provsmakning av deras typiska ostar. Sedan drar musiken igång och festligheterna börjar.

Vi deltar i feststämningen och har möjlighet att titta på de olika stånden som finns innan korna gör sin entré och passerar genom byn. Vi vandrar sedan en kortare sträcka till en närliggande by till en bondgård, där man håller en alldeles egen kofestival. Bonden äger själv 40 kor och här får vi en bättre överblick över detta speciella evenemang, då få turister hittar hit. Här bjuds också på musik och möjlighet till enklare förtäring och dryck. Bondens vänner brukar också bjuda på lite Schuhplattler dans. Efter en intensiv dag med musik och festligheter vandrar vi trötta men nöjda tillbaka till vårt hotell för lite vila innan middagen serveras.

Obs Skillnaden mellan avresa 12.9 och 19.9 är lite olika i lördagens program. 12.9 så blir det kofestival genom Hotel Kohlerhof som har egna kor och som också smyckas ut på sin färd hem till byn.  Det kommer även här att spelas typisk tyrolmusik samt olika jippon och lokal mat och dryck till försäljning. Herbert gör sedan en en extra promenad/kortare vandring till en annan by för de som önskar sträcka på benen.

Dag 4 Avresa
Idag blir det en kortare vandring på drygt 2 timmar. Vi startar från hotellet mot Marienbergkirche och, fortsätter mot Puzzatal. Underlaget består av landsväg omväxlande med skogsstigar. Herbert berättar under vandringen om den lokala kulturen och det vi passerar. Vår vandring för oss så småningom till Goglhof. På det trevliga Gasthaus Goglhof äter vi en enklare avskedslunch innan vi tar oss med buss tillbaka till Fügen. Sedan är det dags att ta farväl av Zillertal och vår egen tyrolare Herbert. Har vi ”tur” kanske han bjuder oss på något att dricka eller klämmer i med en ”joddel” innan avfärden mot flygplatsen.

Cirka 180 höjdmeter. Vandringstid drygt 2 timmar.

Väderkalender

Relaterade resor

 • ÖsterrikeLätt & Lagom Lech

  En Lätt & Lagom-vandring runt Lech, som flera gånger utsetts till Europas vackraste by. Bekvämt boende mitt i byn, en perfekt utgångspunkt för att vandra i det sagolika alplandskapet. Detta är vandringsresan för dig som vill uppleva en av våra favoriter i bekväm takt.

  8 dagar från 16 790 SEK
 • ItalienLätt & Lagom Val Gardena

  Vi är glada att kunna erbjuda vårt populära koncept "Lätt & Lagom" till underbara Dolomiterna. Detta är ett av våra mest populära resmål. Här finns vandringsleder på alla nivåer och vi når flera av områdets höjdpunkter, även via de lite enklare lederna.

  8 dagar från 17 650 SEK