Skotska höglandet, Vandring – Wi-Resor

Skotska höglandet Skottland Vandringsresor på skotska höglandet

Vandra bland böljande grönklädda kullar med klarblå fjordar och bergssjöar. Detta storslagna landskap väntar den som besöker det skotska höglandet. Under denna resa befinner vi oss i två olika områden. Först bor och vandrar vi i Cairngorms som är Storbritanniens största nationalpark med en yta av 3 800 km². Området har en unik flora och inom parken finner vi också fem av de sex högsta bergen i Storbritannien. Mitt i parken ligger en hög bergsplatå med en subarktisk miljö, liknande den i norra Sverige. Här har inlandsisen gröpt ur vackra dalgångar. Vid foten av den stora platån finns det många vackra vandringar genom Skottlands orörda skogar där man återfinner delar av den uråldriga kaledoniska tallskogen med stor variation av sällsynt fauna såsom mård, skotsk vildkatt, tjäder och fiskgjuse. De sista två dagarna bor vi i närheten av Fort William och den vackra västkusten, West Highland. Här gör vi flera vandringar i det kuperade landskapet och med utsikt över de klarblå fjordarna. Skottlands spännande historia gör sig ständigt påmind när man passerar gamla borgar och slott, där klaner och kungar har utkämpat många avgörande slag.

På resan i augusti  är det omvänd ordning och vi börjar på västkusten för att avsluta veckan i Cairngorms.

Skotska höglandets bästa

 • Storbritanniens största nationalpark Cairngorms
 • Historiska platser
 • Västkustens fjordar
 • Genuina hotell med mycket charm
Boka resa

Avgångar

Avgång Reslängd Pris
28 maj 2019  Visa flyg 7 dagar 17 950 SEK
Utresa Hemkomst Flygtid Flygbolag
Stockholm Arlanda - Edinburgh Tisdag 08.45-10.00 Edinburgh - Stockholm Arlanda (via Köpenhamn) Måndag 15.10-20.10 2 tim 15 min (utresa), 4 tim 10 min (hemresa) Norwegian DY4463/D8 3505+231
1 augusti 2019  Visa flyg 7 dagar 17 950 SEK
Utresa Hemkomst Flygtid Flygbolag
Stockholm Arlanda - Edinburgh Torsdag 08.20-09.35 Edinburgh - Stockholm Arlanda Onsdag 19.05-22.15 Ca 2 tim 15 min SAS SK2541/SK2546

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda–Edinburgh tur och retur
 • Transfer flygplats–hotell tur och retur
 • Transporter till och från vandringar
 • Del i dubbelrum på tre- fyrstjärniga hotell i sex nätter
 • Frukostbuffé
 • Sex flerrättersmiddagar exklusive dryck
 • Fem dagar guidade vandringar
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter

Övrigt

 • Enkelrumstillägg (dubbelrum för eget bruk) 2 800 kr
 • Eventuell dricks tillkommer

Boende

 • The Boat Hotel

  Mitt i den lilla byn Boat of Garten ligger The Boat Hotel i ett klassiskt skotskt stenhus där vi bor de första fyra nätterna på resan. Detta hotell har en personlig prägel och en hel del charm. Läget är optimalt då det ligger inne i Nationalparken Cairngorm. 

  Det är en upplevelse i sig att avrunda kvällen i hotellets egen pub som har områdets största utbud av whisky. Hotellet har fyra stjärnor, men saknar spa-avdelning. 

 • Glenspean Lodge Hotel

  De två sista nätterna tillbringar vi på Glenspean Lodge Hotel utanför Fort William. Hotellet byggdes ursprungligen på 1880-talet som en privat jaktstuga, men har omsorgsfullt renoverats genom åren. Det är ett bättre trestjärnigt hotell som erbjuder ett trivsamt och personligt boende i de skotska högländerna. 

  Hotellet omges av en trädgård och är prisbelönt för sin restaurang Nevis View, där vi äter våra flerrättersmiddagar. Efter middagen kan man koppla av i Mackintosh lounge och prova någon av de 130 sorters maltwhisky man erbjuder.

Vandringsprogram

I Skottland har man en lång tradition av vandring och det finns en mängd leder att välja på. Många av lederna är gamla vägar som har används i generationer för att ta sig mellan lågländerna och högländerna, som till exempel West Highland way. Vädret är mycket växlande och våra vandringsledare tittar varje dag var det är lämpligt att vandra nästkommande dag, bl.a. med hänsyn till detta. Vi har därför inga fasta dagsprogram men nedan följer ett urval på några vandringar som vi oftast gör.

Veckan bjuder på en varierad vandring och vi får se två typer av natur. Det subarktiska landskapet med skogsklädda dalgångar i Cairngorms nationalpark och vida dalgångarna i området omkring Fort Williams och Ben Nevis, Storbritanniens högsta berg.

Vandringsinformation
Utrustningslista för vandring

Några smakprov på vandringar:

Cairn Gorm rundvandring
Vi vandrar upp mot Cairn Gorm, berget som gett området dess namn. Vandringen övergår snart till vidsträckta ljunghedar där ibland mindre flockar renar rör sig fritt. Längre upp passerar vi några småsjöar och branta bergväggar tornar upp sig framför oss. En smal stig letar sig uppför och häruppe breder den vidsträckta högplatån ut sig. Man kan se Cairngorms alla höga toppar som avtecknar sig mot horisonten och i söder reser sig krönet av Ben MacDui, Skottlands näst högsta topp med sina 1 309 meter över havet.

Creag a’ Chalamain

Dagens tur är en klassiker bland vandringarna i Cairngorm. Turen går först utmed en slingrande ravin i ett vidsträckt fjällandskap. Efter vadstället blir det brantare upp mot Chalamain Gap, en särpräglad klyfta uppbyggd av stora klippblock. På andra sidan öppnar sig landskapet och vi blickar ut över Lairgh Ghru, hjortarnas dalgång, som löper söderut genom hela Cairngorm. Vi vandrar ner mot dalbotten, och möter kanske någon moripa som gömt sig i ljungen. Längre ner passerar vi genom imponerande bestånd av formrika tallar, den kaledoniska tallskogen, som har utvecklats fritt i många hundra år.

West Highland Way

Vandringsleden West Highland Way är kanske den populäraste vandringsleden i Skottland. Den 154 kilometer långa leden startar i Glasgow och slutar i Fort Williams. Vi vandrar den sista sträckan från Kinlochleven till Fort Williams. Denna del av leden skiftar i miljö från djupa dalgångar till skogklädda sluttningar. Under vandringen har man utsikt över den djupa fjorden loch Leven och Storbritanniens högsta berg, Ben Nevis (1 345 m).

Observera att två nivåer av vandring erbjuds då gruppen är över 15 personer och att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt    

Väderkalender

Relaterade resor

 • SkottlandWeekend Skottland

  Kombinera härliga vandringar i det spektakulära skotska landskapet med besök i Edinburgh, en stad som i högsta grad andas kultur och historia. Resan går över en weekend och tack vare korta transfertider hinner vi mycket på dessa fyra intensiva dagar.

  4 dagar från 11 980 SEK
 • England Cornwall

  Låt oss visa dig Cornwall under en oförglömlig vandringsresa längs den engelska kusten. Vi bor fyrstjärnigt på ett anrikt hotell, känt för sitt kök och vandrar på upptrampade naturstigar med utsikt över mäktiga klippor och det blå havet.

  8 dagar från 21 650 SEK
 • Spanien Baskien

  Följ med till en av Europas mest fascinerande regioner. Vi lovar allt från härliga vandringar i det gröna bergslandskapet längs Atlantkusten till ökenlandskapet Bárdenas. För att maximera upplevelserna bor vi på två olika hotell.

  8 dagar från 17 250 SEK