Weekendresor vandring till Norge | WI-Resor

Skottland Weekendvandring kring Edinburgh

Det alltid lika charmerande Skottland har naturen runt hörnet. Även nära huvudstaden Edinburgh ligger vackra naturområden som Pentland Hills och St Abbs. Följ med på en weekend med den bästa kombinationen av vacker natur samt en heldag i det lika stora delar mysiga som mystiska Edinburgh. Vi hinner både med en inlandsvandring, kustnära sträckor och som avslutning en heldag i huvudstaden. Vi bor bekvämt på Dalmahoy, ett hotell som ligger inbäddat i grönområden. Huvudbyggnaden har anor från 1700-talet. Det sägs att den tidigare ägarfamiljen huserade Mary Queen of Scots på en av hennes vistelser i området. Under denna tid på året är det extra grönt i naturen och vårblommor sticker upp ur jorden längs vandringslederna och fåren har precis lammat, så det är fullt av liv ute på hedarna.

Skottlands bästa

 • Kustvandring i Berwickshire
 • Edinburghs medeltida centrum
 • Hotellets inomhuspool och bastuavdelning
 • Vyerna i Pentland Hills

Kommer snart

Avgång
Kommer snart Anmäl intresse
Vad kul att du är intresserad av resan! Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss när den går att boka.

Samtliga flygtider är lokala. Reservation för tidtabellsändringar.

Vid önskemål om avresa från annan flygplats, kontakta oss för individuella flyglösningar. Oftast innebär det ett flygtillägg. Flyget måste ankomma i god tid innan huvudgruppen landar och hemresan måste ske efter huvudgruppens avgång, för att man ska kunna åka med vår busstransfer. 

Vill ni ta er till resmålet på egen hand kan vi i de flesta fall erbjuda ett flygavdrag. Kontakta oss för exakt information för just det avresedatum ni önskar. 

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda–Edinburgh tur och retur
 • Transfer flygplats–hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum på Hotel Dalmahoy
 • Frukostbuffé
 • Tre flerrättersmiddagar exklusive dryck
 • En enklare lunch exklusive dryck
 • Fri tillgång till hotellets pool och spa-avdelning samt gym
 • Två dagar guidade vandringar
 • Transport till och från vandring
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter

Övrigt

 • Enkelrumstillägg 2 000 kronor
 • Eventuell dricks tillkommer
 • Obs resan är 3 nätter/4 dagar, hemkomst är dock efter midnatt mellan 29:e och 30:e sept.

Boende

 • Hotel Dalmahoy

  Dalmahoy anlades som ett privathus under början av 1700-talet och byggnaden har varit i samma familjs ägo till idag. Dalmahoy har verkat som golfhotell sedan 1970-talet och hotellet håller högre mellanklass. I den äldre delen av hotellet finner man reception, restaurang och bar. Hotellrummen ligger i en sidobyggnad tillsammans med spa-avdelningen som har en inomhuspool, bastu och ångbastu. Det finns även ett gym samt träningslokal där man erbjuder träningspass.  Alla dessa faciliteter är till förfogande för hotellgästerna. 

  Hotellet är inrett i det som man kan kalla ”typiskt skotsk” med mönster på både golv och väggar. Det är en ombonad känsla att sjunka ner i en av de djupa fåtöljerna efter en dags vandring i skotskt landskap.  Hotellet ligger omgivet av ett parkliknande landskap samt två 18-håls golfbanor. Förutom restaurangen i huvudbyggnaden finns en ytterligare golfrestaurang samt en tillhörande bar. 

Vandringsprogram

Vi har två heldagsvandringar samt två kortare promenader på ankomst och avresedagen. Vandringarna är av medelkaraktär, underlaget är växelvis grusvägar, stigar och gräsmarker och vandringen är inte tekniskt avancerad men då vi vandrar mellan 12-16 kilometer per dag i kuperad terräng, krävs en god grundkondition.
Observera att endast en nivå erbjuds på denna resa.
Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation
Utrustningslista för vandring

Dag 1 – Ankomst och välkommen till Skottland
Vi ankommer med ett förmiddagsflyg till Edinburgh Airport i Ingliston. Bussen tar oss direkt till Hermiston som ligger endast några kilometer från flygplatsen. Här startar vi resans första aktivitet med en dryg timmas promenad längs Union Canal till Ratho. Union Canal anlades 1822, under Skottlands industriella högperiod. Den 50 kilometer långa kanalen går från Falkirk till Edinburgh och användes till att transportera bla kol till Edingburgh. Kanalens betydelse var dock kortlivad när järnvägsnätet expanderade under 1880-talet. 1965 lades kanalen ner som transportled men idag är sträckan ombyggd till en bilfri gång och cykelväg som används flitigt av lokalbefolkningen.  
Om eftermiddagen checkar vi in på Hotel Dalmahoy, som ligger inbäddat i grönska och har två 18-håls golfbanor. Närheten till Edinburgh och det trivsamma läget gör hotellet till ett populärt utflyktsmål. Hotellet har stor inomhuspool med jacuzzi, bastu som ligger i anslutning till hotelldelen. I den äldre huvudbyggnaden finns det sällskapsutrymmen och en trivsam bar, inredd i typiskt skotsk stil med allt vad det innebär. Trädetaljer och tartan- den typiskt skotska rutvävda tyget som en gång i tiden identifierade klaner emellan. Baren har naturligtvis ett bra urval av Whiskysorter från olika regioner av landet.
Innan middag samlas vi för genomgång av morgondagens vandring och därefter äter vi en gemensam trerätters middag i hotellets restaurang.

Dag 2. Pentland Hills
Efter en traditionell “Scottish breakfast” beger vi oss med buss till den östra sidan av Pentland Hills. Vår vandring går idag i ett bergsområde som är ganska litet men av stor betydelse för omgivningen. Idag är det ett naturområde som många använder sig av för friluftsaktiviteter såsom cykling, vandring skidåkning och skytte. Den ca 30 km långa bergskedjan har flera kullar men inte några höga toppar. Den högsta punkten heter Scald Law och ligger på en höjd av 579 meter. Dagens vandring bjuder på en omväxlande natur men på relativt behagliga underlag som grusvägar, stigar och gräsängar. Vi startar på den östra sidan och den tuffaste uppstigningen kommer tidigt under förmiddagen men är inte speciellt lång. Väl uppe på passet har vi utsikt över det inre av regionen Lothian och i norr skymtar både havet och Edinburgh. Vandringen fortsätter därefter genom en mindre sk. Glen eller dalgång som har mjuka sluttningar på båda sidor av bergen. Vi rundar kullen Black Hill och kommer ut till ett område där vi finner flera vattenreservoarer som förser Edinburgh med vatten. Dessa vatten gör en vacker kontrast till de kringliggande hedarna. På gräsmarkerna betar mycket får och om våren är det viktigt hålla sig på avstånd från tackorna, då de just har lammat och deras små nyfödda behöver känna trygghet hos sina mödrar. Vi gör ett stopp på en lämplig plats för en rast för att äta vår medhavda picknick. Efter stoppet fortsätter leden uppför och vi får nya vyer över Pentland Hills och de omkringliggande byarna. Vi avslutar vandringen vid Flotterstone inn, en lokal pub där bussen väntar för att ta oss tillbaka till hotellet.
Dagens vandring: ca 16 km. Höjdskillnad + 300 meter/ - 430 meter. Högsta punkt 440 möh.

Dag 3: Kustnära vandring till St Abbs
Vi reser ca 1 timme med buss österut till grevskapet Berwickshire. Efter en relativt tätbebyggd kust strax utanför Edinburgh, övergår landskapet tvärt till jordbruksbygd och det är glest mellan hus och byar. Kusten i denna del av Skottland känns både vild och bedårande vacker. Kontrasterna mellan det blå havet, gröna ängar och mörka klippor som störtar ner i havet bildar tillsammans ett dramatiskt landskap. Dagens vandring går lätt nedför med några branta undantag i ett par dalgångar. Vi vandrar till den största delen genom hagar och över gräsängar som bitvis kan bli lite leriga i regnväder. Vi passerar förbi gårdar och betesmarker till både kor, hästar och får naturligtvis. Ute på havet kan man se fiskebåtar som förföljs av fiskmåsar och annan sjöfågel. Vi passerar förbi några mindre insjöar, sk lochs och uppe på klipporna finns det många tillfällen att njuta av utsikten och njuta av de friska vindarna från havet. I slutet av vandringen kommer vi fram till byn St Abbs, en gammal fiskeby med anor från 1600-talet. Vi hinner ta en titt på byn innan bussen hämtar oss för återfärd till hotellet. Middag på hotellet. Dagens vandring: ca 12 km. Höjdskillnad + 120 meter/ - 230 meter. Högsta punkt 230 möh.


Dag 4: Edinburgh och hemresa
Eftersom flyget avgår sen söndagkväll och vi har haft två intensiva dagar med vandringar, tar vi en välförtjänt sovmorgon. Tidig förmiddag packar vi ihop väskorna och beger oss in till Edinburgh för en heldag. Det kanske passar bra med ett dopp i poolen innan avfärd och den som önskar kan följa med på en timmes morgonpromenad i omgivningarna.
Edinburgh har ett brett utbud av aktiviteter, så det är svårt att gå sysslolös in denna charmiga stad. Trots att det är Skottlands huvudstad och näst största stad är den greppbar och de flesta sevärdheter ligger inom promenadavstånd. Man kan välja mellan kulturella upplevelser som National Gallery, Moderna museet, botaniska trädgården och The Royal Yacht Britannia, det brittiska kungahusets lustjakt som idag är museum. För den aktive finns det även ett berg att bestiga i centrala Edinburgh- St Arthurs Seat som är omgärdat av Holyrood park. En bonus är att många av de statliga muséerna har gratis inträde. För den shoppingsugne är Princess street och Regent street viktiga adresser. Även om söndagen är sevärdheter och butiker öppna till sena eftermiddagen. Ett tips kan vara att avrunda dagen och Skottlandsvistelsen med ett afternoon tea innan det är dags att bege sig till flygplatsen. Reseledaren ger mer tips och information.
Sen eftermiddag beger vi oss till flygplatsen och vårt kvällsflyg. Vi säger farväl till Skottland och Edinburgh för denna gång!

Observera att att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt

Väderkalender

Relaterade resor

 • SpanienWeekend Mallorca

  Upptäck ett Mallorca du inte visste fanns under en oförglömlig weekendvandring! Några vandringar tar oss upp bland de högsta topparna och andra leder oss genom mandelträd, olivlundar och charmiga byar.

  5 dagar från 11 950 SEK
 • ItalienWeekend Cinque Terre

  Välkommen att följa med på denna unika långweekendresa till världsberömda Cinque Terre, framtagen tillsammans med WI Resors lokalguide på plats. Under vandringsresan kombinerar vi tre heldagsvandringar med mat- och vinupplevelser samt en båttur från Portofino.

  Kommer snart
 • ItalienWeekend San Remo

  Ta chansen att weekendvandra på Italiens Blomsterriviera och besöka de pittoreska byarna runt San Remo. Vi bor nära strandpromenaden, äter gott och vandrar genom olivlundar, skog och på gamla åsnestigar. Det blir två heldagar fyllda av vandringsupplevelser, både inåt landet och närmare kusten.

  4 dagar från 10 990 SEK