Vandringsresor till Slovakien, Tatrabergen med WI-resor

Tatrabergen Slovakien Vandringsresa till Slovakiens oupptäckta friluftspärla

Tatrabergen är Karpaternas högsta massiv och formar den naturliga gränsen mellan Slovakien och Polen. På den slovakiska sidan, som också är sydsidan av bergskedjan, ligger flera klassiska spa- och vintersportorter med anor från den habsburgska dubbelmonarkin. Trots att bergen är bland Europas mest vackra och spektakulära är området som vandringsdestination fortfarande helt okänt för de flesta svenskar. Massivet reser sig dramatiskt från slättlandet till taggiga toppar som når över 2 500 meter över havet. Under vår vandringsvecka utforskar vi de stora nätverken av vandringsleder i olika delar av Tatrabergen såsom Höga Tatra, Vita Tatra och närliggande Pieniny. På det sättet får vi uppleva varierad vandring i olika miljöer.

Tatrabergens bästa

 • Klassiska och anrika Hotel Praha
 • Hotellets spa-avdelning
 • Det böljande landskapet i Låga Tatra
 • Variationsrik vandringsprogram då vi utforskar olika delar av Tatrabergen

Avgångar

Transfer i restid från Krakow till hotellet cirka 3 timmar.

Vid önskemål om avresa från annan flygplats, kontakta oss för individuella flyglösningar. Oftast innebär det ett flygtillägg. Flyget måste ankomma i god tid innan huvudgruppen landar och hemresan måste ske efter huvudgruppens avgång, för att man ska kunna åka med vår busstransfer. 

Vill ni ta er till resmålet på egen hand kan vi i de flesta fall erbjuda ett flygavdrag. Kontakta oss för exakt information för just det avresedatum ni önskar. Notera att WI-Resor inte erbjuder tågbiljetter. Bokning av dessa görs av resenären själv.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda – Krakow tur och retur
 • Transfer flygplats – hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum på fyrstjärnigt hotell (OBS samtliga rum har dubbelsäng, separata bäddar på förfrågan)
 • Frukostbuffé
 • Sex flerrättersmiddagar exklusive dryck
 • Fri tillgång till hotellets spa-avdelning
 • Fem dagar guidade vandringar
 • En vandringskarta per bokning
 • Transport till och från vandringar
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter

Övrigt

 • Enkelrumstillägg 2 500 kr
 • Eventuell dricks tillkommer

Boende

 • Grandhotel Praha

  • Underbart hotell i Tatrabergen

  Fyrstjärniga Grand Hotel Praha öppnade sina dörrar redan 1905. Den eleganta känslan från ”Belle Epoque”-perioden lever kvar och man är stolt medlem av klubben Historic Hotels of Europe. Hotellet har nyligen renoverats och den klassiska stilen har kombinerats med den mer moderna.

  Läget nära den lilla byn Tatranská Lomnica vid foten av Lomnický štít, Tatrabergens näst högsta topp, är optimalt som utgångspunkt för våra vandringar. Den prisbelönade spa-avdelning är hotellets juvel. Här finns bland annat en mycket populär liten utomhusbubbelpool samt en stor inomhusavdelning med pool, flera sorters bastur och möjlighet till olika massagebehandlingar.

Vandringsprogram

Tatrabergen är något av ett vandringsparadis och det finns en mängd utmärkta stigar att välja på. De dagarna vi vandrar i mer högalpin terräng upplever vi magnifika vyer över båda massivet och slättlandet. Med hjälp av skidområdets linbanor underlättar vi tillgängligheten till några av de mest dramatiska vandringslederna. Andra dagar vandrar vi på lägre höjd och upplever mjukare och mer böljande landskap med genuina små byar, kända för sina traditionella timrade hus. Vår lokalguide har bra kännedom om hela området och visar gärna det som ligger bortom de mest besökta vandringslederna. Vandringsnivån går från lätt till medelsvår, men du bör ha vandrat förut och ha en viss grundkondition.

I Tatrabergen finns det en lite björnkoloni och på lediga dagen finns det möjligheten att boka in sig på en björnsafari till egen bekostnad.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Några smakprov på vandringar

Tatranska Magistrala – Höga Tatra

Ett flertal bergstoppar i Tatrabergen når över 2600 meter och är således Centraleuropas högst bergskedja. Idag vandrar vi på östra sluttningar av Lomnický Stit  (2638 m) och vi får en spektakulär utsikt över Höga Taras bergmassiv och slättlandets byar. Vi börjar med en kort tågresa till byn Starý Smokovec och tar bergbanan upp till vandringsleden Tatranska Magistrala. Hela förmiddagen går vi mestadels uppför ca 450 m men det är ytterst sällan att det blir brant. Vi håller ett lugnt tempo och givetvis blir det flertal pauser för att fotografera och kanske äta en bit frukt eller ta en dryckespaus.

Lunch på restaurangen i närheten av sjön Skalnate pleso på 1750 m. Härifrån finns ett par tuffare alternativ inklusive kabinbabanan ner till hotellet i Tatranská Lomnica.

 

Stigarna denna dag är som i övrigt i Höga Tatra, välskötta och välmarkerade. Det finns dock partier med rullgrus och ojämna stenar och det är därför viktigt med ordentliga vandringskängor (det är också ett krav). Det kan även vara en fördel att använda sig av vandringsstavar för lite extra stöd.

Låga Tatra

Vi åker buss ner från Höga Tatra och korsar floden Poprad som rinner genom staden med samma namn. Därifrån fortsätter vi söderut över jordbruksmark och på slingrande vägar genom ett välvuxet skogslandskap upp mot Låga Tatra. Byn Liptovská Teplička är kulturellt välbevarad med sina särpräglade betesängar.och traditionella jordkällare. Från byn vandrar vi upp på småvägar upp mot skogsgränsen på dryga 1400 meter. Där vidtar vidsträckta betade alpina ängar med traditionell boskapsskötsel med herdar som vistas där över hela sommaren. Varierande långa vandringar på stigar som erbjuder vidsträckta vyer över ett mjukt böljande landskap med Höga Tatras taggiga silhuett i norr.

Låga Tatra är en nationalpark, föga exploaterad av människor, och hem för europas största rovdjur, brunbjörnen. Parkens rika faunan stoltserar också med lodjur och varg liksom örn och falk. Rikligt med snö vintertid och ett eldorado för turer med hundsläde och vandringar på snöskor mellan enkla timrade fjällstugor.

Spišska Magura

Öster om Höga Tatra ligger Zamagurie, ett kulturområden som sträcker över gränsfloden Dunajec och in i Polen och har därmed varit omtvistat land i historien. Urgamla handelsleder genom området, bärnsten, hudar och tjära, har förbundit Östersjölandskapen med Adriatiska havet. Det kännetecknas av långa slingrande bergåsar upp till 1000 meter med betade sluttningar och uppodlade dalgångar. En buss tar oss upp till ett bergspass varifrån vi vandrar på stigar och körvägar utefter en sådan bergås fram mot byn Ždiar. Även här förekommer björn samt rådjur och allehanda småvilt.

Väderkalender