Vandringsresor till Baskien, Pilgrimsleden med WI-Resor

Baskien Spanien Vandring där pilgrimsleden möter berg och hav

Från ett historiskt och kulturellt perspektiv är Baskien utan tvivel en av Europas mest fascinerande regioner. Området är också känt för sin kulinariska tradition med sina pintxos-barer och alla Michelinklassade restauranger. Större delen av Baskien, som sträcker sig mellan Spanien och Frankrike vid sydöstra Biscayabukten, är ett mycket grönt och bergigt område. Regionen erbjuder även ett mycket vackert och variationsrikt kulturlandskap. Allt från härliga vandringar utmed Atlantkusten, i det gröna bergslandskapet, bland pittoreska byar, till ökenlandskapet Bárdenas. För att uppleva denna variationsrikedom har vi valt att bo på två olika platser under veckan. På hemresedagen gör vi även ett besök i trendiga San Sebastian vid Atlantkusten.

Baskiens bästa

 • Upplev Baskiens gröna bergslandskap
 • Besök i trendiga San Sebastian
 • Unik kultur och historia

Avgångar

Transfer i restid från Bordeaux till hotellet cirka 2,5 timmar exklusive rast.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda – Bordeaux tur och retur
 • Transfer flygplats – hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum på tre- och fyrstjärniga hotell
 • Frukostbuffé
 • Sex flerrättersmiddagar och en lunch exklusive måltidsdryck
 • Vingårdsbesök i Olite
 • Fem dagar guidade vandringar
 • Transporter till och från vandring
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter

Övrigt

 • Enkelrumstillägg 2200 kronor
 • Eventuell dricks tillkommer (frivilligt)

Boende

 • Hotel Churrut

  I den lilla byn Bera, ett par mil från Atlantkusten ligger Hotel Churrut. Ett charmigt och historiskt litet hotell som ägs av en konstnärsfamilj. Varje detalj är personligt genomtänkt och de har lyckats skapa en hemtrevlig och genuin atmosfär på ett smakfullt sätt.

  Detta är ett trestjärnigt hotell, men bortsett från avsaknaden av en spa-avdelning, håller hotellet fyrstjärnig standard. Hotellets välbesökta restaurang är också mycket uppskattad.

 • Hotel Parador de Olite

  Fyrstjärniga hotell Parador de Olite, är inhyst i en minnesmärkt 1400-tals borg med ett fantastiskt läge mitt i byn Olite. Rummen är klassiskt inredda. De allmänna utrymmena har blyinfattade fönster, pelargångar och en noga utvald inredning med antika möbler.

  Allt för att skapa en medeltida atmosfär. Att bo här är som att resa genom tiden och charmfaktorn är hög. Visste du att spanska staten äger och driver 92 paradorer runt om landet? Varje parador är unik och har alltid minst fyrstjärnig standard. Den är ofta inrymd i en byggnad av kulturell betydelse.

Vandringsprogram

Spaniens norra kustområden erbjuder ett mer behagligt klimat under juli månad än landets södra delar. Dagsvandringarna som vi gör på denna resa skiljer sig ganska mycket från varandra, då de utgår från många olika platser. Det är bara en av dagarna vi går direkt från hotellet, till de övriga tar vi vår buss. På detta sätt får vi uppleva fascinerande miljöer från ett större område och får se de platser som vi anser som de mest intressanta. Även denna destination erbjuder två alternativa vandringar de flesta av dagarna. Vandringsnivån motsvarar den man finner i Alperna om man ser till antal höjdmeter.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt vandringsprogram

Dag 1

Vi landar på Bordeaux flygplats vid 20.20 och har därefter ca 2 ½ timmas bussfärd till hotellet. Det blir alltså en sen ankomst till hotellet, ca 23.30, och ingen middag på hotellet denna kväll.

Dag 2 – Mantalle

Denna dag gör vi en vandring som utgår från hotellet och vi skall vandra uppför ett berg som heter Mantalle och som ligger direkt bakom hotellet. I början går vi på en grusväg genom en skog. Vi passerar små hus och vår guide berättar om livet som småbonde i dessa trakter. Så småningom glesar skogen ut sig och vi får en fin utsikt över det gröna böljande landskapet. Vårt mål är toppen på berget och härifrån har vi en fantastisk utsikt över nordkusten och Atlanten. Vandringsunderlaget är lättgånget och den totala stigning är ca 500 höjdmeter. Vandringen kan betecknas som lätt till medelsvår. Denna dag gör vi bara denna vandring men det går att göra lite olika varianter, en som blir lite tuffare och längre och en som blir lite lättare.

Dag 3 – Pilgrimsleden vid Atlantkusten

Den kända pilgrimsleden till Santiago de Compostela består av ett nätverk av många leder. På denna vandring ansluter vi leden som går mellan Pasaia – Hondarribia, vandrande längs utmed Atlantkusten. Det är en vacker och delvis kuperad led, där den dramatiska gröna kusten möter det djupblå havet. Det är ingen större höjdvariaton att tala om. Vår buss kommer släppa av oss på två olika ställen, beroende på om man vill gå en längre tur i lite högre tempo, eller en kortare tur i lägre tempo. Slutpunkten för båda grupper är mysiga Hondarribia.

Dag 4 – Baztandalen

Dalen är som hämtad ur en saga. Det typiska baskiska landskapet med sina gröna kullar och små byar med vitkalkade stenhus, känns som en lummigare version av Toscana. Vi passerar några mysiga byar och upplever de lokala små lantbruken. Här går vi bitvis på en av pilgrimsledens förgreningar, vilket vi påminns av när vi ser markeringar med snäckskalet. Den lättare vandringen denna dag går genom flera olika små byar med en höjdvariation på ca 200 meter. För de som väljer den tuffare turen vandrar vi från dalen till en topp som heter Auza (1305 möh). Detta är en ganska ansträngande vandring med en höjdskillnad på närmare 950 meter. (beror lite på vart vi startar) När vi når toppen får vi en vykortslik utsikt över ett hav av gröna berg och ängar med lummiga ekskogar med Pyrenéernas toppar i bakgrunden.

Dag 5 – Ledig dag

I mitten av veckan tar vi en välförtjänt vilodag. Denna dag passar vi också på att byta ort och hotell. På vägen till Olite passerar vi Pamlona och gör ett stopp för att besöka staden och äta lunch. Vi fortsätter sedan till Olite som har ett mycket intressant förflutet då det var hemvisten för Navarras kungadöme. Denna historia får du till livs om du går på en uppskattad guidad visning på det gamla kunungaslottet, några hundra meter från vårt hotell. Idag är Olite huvudorten för Navarravinet och det finns flertalet vingårdar i området. Vi gör ett gemensamt besök på en vingård för de som vill. Det är inte långt till staden Pamplona som kan vara värt ett besök och från Olite kan man enkelt ta tåget dit.

Dag 6 – Morgonvandring i Bárdenas Reales

Denna dag kommer vi att vandra i nationalparken Bárdenas Reales, som är ökenliknande område med mycket unika bergsformationer. Här är det relativt lättvandrat då det inte är någon höjdvariaton att tala om. Kontrasten från tidigare dagars vandring kunde inte vara större. Här kan det bli väldigt varmt på sommaren och därför startar vi denna vandring tidigt på morgonen för att vara klara till lunchtid. Vi kommer göra två alternativa turer i detta område, en lite längre med högre tempo och en lite kortare i lugnare tempo. 

Dag 7 – Etxauri

Vi börjar med en bussfärd på drygt en halvtimma och tar oss förbi den lilla byn Etxauri, väster om Pamplona. Bussen tar oss uppför de slingrande kurvorna på Etxauri-berget. Detta område präglas av ett medelhavsklimat, till skillnad från de andra dagarna som antingen är lummigare eller mer torrt. För den tuffare vandringen kliver vi av bussen lite tidigare och börjar med en ganska brant stigning. Vi kliver av bussen lite senare för den lättare turen och vandringen börjar med lätt stigning genom ekskogen och vi får en fin utsikt ner över det öppna landskapet. Stigningen ökar och innan vi når dagens mål tar vi oss genom en vacker skirande bokskog. Väl uppe på toppen vid det lilla kapellet La Ermita de Santa Cruz (1136 m höjd) har vi en fantastisk utsikt. På den lättare turen gör vi drygt 300 höjdmeter och för den tuffare turen blir det ca 600 höjdmeter. Vi tar oss tillbaka ner mot dalen och till den lilla byn Muniain de Guesalaz där bussen väntar.


Dag 8 – San Sebastian och hemresa

Vi lämnar hotellet i Olite redan på morgonen för att hinna med ett besök i kuststaden San Sebastian, , som även kallas ”matnördarnas mecka” med alla sina Michelinklassade restauranger. Detta är en mycket vacker stad och var före andra världskriget det spanska kungahusets sommarsemesterort fram för andra. Förutom sin skönhet, med den kända La Concha-stranden, så är staden idag mest känd för sin matkultur. Detta är hemvisten för baskernas lyxigare variant av tapas – pintxos. Staden har dessutom fler 3-stjärniga Guidemichelin-krogar än någon annan spansk stad. 

Väderkalender

Relaterade blogginlägg

 • Tålamod och fingertoppskänsla i Baskien

  Att sy ihop vår vandringsresa till spanska Baskien krävde tålamod och fingertoppskänsla. Allt började med att jag som tonåring reste runt i området för att hälsa på en kompis som bodde i Pamplona. Redan då slogs jag av hur kuperat och vackert det var. Att Spanien kunde se ut så här förvånade mig. Nu är lokalbefolkningen inte överförtjusta i att kalla detta för Spanien, det är och har alltid varit Baskien.

  Läs hela inlägget