Vandra Pilgrimsleden med WI-Resor

Camino de Santiago Spanien Klassisk pilgrimsled i WI-Resors tappning

Att vandra pilgrimsleden Camino de Santiago i norra Spanien har blivit allt mer populärt under de senaste åren. Många lockas av möjligheten att koppla av från den moderna tidens stress och höga tempo. Kanske för att lära känna sig själv och resesällskapet, kanske för att utmana sig själv eller för att uppleva något utöver det vanliga. Medvetna om att det är få som kan ta sig tiden att vandra hela Camino de Santiago-leden, har WI-Resor varsamt tagit fram en tio-dagars variant av denna klassiska långfärdsvandring. Vi har handplockat totalt cirka 150 kilometer av de allra vackraste lederna uppdelat på sju vandringsetapper mellan Bilbao och Santiago de Compostela.

Tillsammans med vår lokala expert har vi skräddarsytt ett program som kombinerar tre av Camino de Santiagos olika förgreningar. Camino del Norte, som följer Bizcayabuktens vackra kust, Camino Primitivo, den ursprungliga leden genom Asturias med vildare berglandskap och Camino Francés, som än idag är den populäraste vägen till Santiago. Att vi handplockat etapperna innebär att vi skippar de långa monotona sträckorna som till exempel den kastilianska platåns dammiga grusvägar. Vi har istället valt fina vandringsdagar med rik variation bland oförglömliga landskap, både vid havet och mer inåt land. Våra vandringar har även inslag av kultur, historia och god mat. WI Resor ordnar all logistik – för dig är det bara att knyta kängorna, dra på dagryggsäcken och ge dig ut på leden i sällskap av dina vandringskamrater, den svenska färdledaren och den lokala guiden.

I snitt ligger etapperna på ungefär två mil om dagen. 

I mer än tusen år har pilgrimer vandrat här för att hedra minnet av en av Jesus tolv apostlar, Jakob. Kvarlevorna efter Jakob finns i ett silverskrin i den gamla katedralen i Santiago. Staden är helig för katoliker, men många går den långa vandringen hit av andra skäl. Kulturella, spirituella eller för att man helt enkelt bara är en oförbindlig vagabond.

Camino de Santiagos bästa

 • Historiska och stämningsfulla hotell som Pazo Santa Maria
 • Några av de mest intressanta och vackra etapperna längs El Camino de Santiago
 • Blandning kust och berg/inland
 • Vandring längs Atlantkustens stränder
 • Santiago de Compostela
 • Regionen Asturias äppelcider
 • Staden Lugo i Galicien som tillhör Unescos världsarvslista
Boka resa

Avgångar

Avgång Reslängd Pris
21 september 2018  Visa flyg 10 dagar 25 990 SEK Väntelista
Utresa Hemkomst Flygtid Flygbolag
Stockholm-Bilbao Fredag 13:10 Santiago-Stockholm Söndag 23:00 Cirka 5 timmar på utresan inkl. byte och cirka 10 timmars restid på hemresan inkl. byte. Lufthansa
27 april 2019  10 dagar Snart bokningsbar
21 september 2019  10 dagar Snart bokningsbar

Flyg från Landvetter eller Köpenhamn på förfrågan mot tillägg. Flyget måste ankomma i god tid innan Stockholmsflyget landar och hemresa efter Stockholmsflygets avgång, för att kunna åka med vår busstransfer till/från hotellet. Transfer i restid från Bilbaos flygplats till första hotellet cirka 2 timmar exklusive rast. I och med att vi på hemresan flyger från en liten flygplats (Santiago de Compostela) så finns inte många flyg att tillgå. Därav att det är ganska lång väntetid i München innan flyget till Stockholm går. (Nästan 6 tim). Vi landar i Stockholm 23.00. 

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda – Bilbao utresa samt Santiago de Compostela – Arlanda hemresa
 • Transfer flygplats – hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum på tre- till femstjärniga hotell
 • Frukostbuffé varje morgon
 • Sex flerrättersmiddagar exklusive måltidsdryck
 • Sju dagar guidade vandringsetapper längs Camino de Santiago
 • Transport till och från vandringar samt bagagetransport mellan hotellen
 • Svensk färdledning
 • Lokalguidning av en Camino de Santiago expert
 • Flygskatter

Övrigt

 • Enkelrumstillägg 4 500 kr. OBS ytterst begränsat antal enkelrum. Det finns däremot möjlighet att boka del i dubbelrum. I detta fall vänligen kontakta oss.

 

Boende

 • Hotel Pazo Santa Maria i Arzúa

  Hotel Pazo Santa Maria i Arzúa, är en herrgård från 1742. Hotellet består av olika historiska byggnader som i sig utgör själva hotellet. Det hela blev ett mellanklasshotell år 2004 med avseende att bevara det kulturella och arkitektoniska arvet. 

 • Hotel de la Reconquista

  Femstjärniga Hotel de la Reconquista är Oviedos finaste hotell. Här bor det spanska kungaparet varje år under Princesa de Asturias prisceremoni. Vi unnar oss lite lyxkänsla!

 • Hotel Villa Rosario

  Fyrstjärniga Hotel Villa Rosario i Ribadesella är ett unikt hotell precis på strandkanten i en av Asturias charmigaste fiskebyar. Byggnaden är en tidig 1900-talsvilla som har byggts ut och har en väldigt speciell atmosfär med sin arkitektur och sitt läge.

Vandringsprogram

Nivån på vandringsresan klassas som medelsvår, mest på grund av de långa dagsetapperna. Någon av etapperna som vi har valt ligger på nästan 30 kilometer, andra dagar tar vi det lite lugnare och kommer att gå runt en mil. I snitt ligger etapperna på ungefär två mil om dagen. För det mesta är det relativt lättvandrat, men det är givetvis utmaningen i sin helhet som kan anses som krävande. Tempot vi håller är lugnt med pauser. Som vanligt med WI-Resor vandrar vi i samlad skara med viss flexibilitet för olika tempon inom gruppen.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

En vanlig dag på El Camino

Vi börjar morgonen men en god spansk frukost och laddar inför en lång dag på Caminon. Vi gör oss klara för dagens etapp, lämnar byn bakom oss och kommer så småningom ut i den orörda naturen. Underlaget skiftar mycket under vandringen. I anslutning till de små byarna som vi passerar kan underlaget vara asfalt eller kullersten, men i övrigt är det allt från breda grusvägar till smala naturstigar. Vi stannar till vid ett flertal tillfällen för att pausa. Det kan vara vid en trevlig utsiktspunkt för att fotografera eller vid något litet kapell eller kloster som lokalguiden vill berätta om. Efter ett par timmar tar vi en längre vila för en bit frukt eller nötter. Har vi tur kanske vi passerar någon bybar för att dricka en kopp kaffe.

Vandringen fortsätter i maklig takt. Ibland stöter vi på andra vandrare, kanske det handlar om pilgrimer som går hela vägen till Santiago. Vi hälsar de vi möter med ”Buen Camino”. Snart börjar vi bli hungriga och det är dags för lunch och vila. Är vi vid havet så kan vi kombinera lunchpausen med ett dopp i Atlanten. När alla är redo är det dags att fortsätta, eftersom vi har ett par timmar kvar till dagens mål. Vid ankomst hit väntar vår buss och vi åker den korta sträckan till nattens hotell, där våra resväskor väntar. Efter incheckning blir det tid för avkoppling och kanske en titt i byn. Senare under kvällen presenterar guiderna morgondagens etapp och berättar mer om regionen som vi befinner oss i. Vi avslutar dagen med en härlig middag på en lokal restaurang eller på hotellet.

Preliminärt dagsprogram

Dag 1

Vi ankommer till Bilbaos flygplats tidigt på fredag kväll och färdas med privat buss direkt till mysiga Santillana del Mar, en resa på cirka två timmar. Vi checkar in på paradoren och äter vår första gemensamma middag.

Dag 2

Efter frukost börjar vi första vandringen längs pilgrimsleden mot Santiago. De första dagarna följer vi Camino del Norte, förgreningen som följer den vackra Atlantkusten. Vi går i ett grönt böljande landskap, havsbrisen blåser in från vår högra sida, medan bergskedjan Picos de Europa stoltserar på vår vänstra sida. Målet för dagen är lilla staden Comillas, känt bland spanjorer för sitt berömda universitet. Vi passerar ett flertal små medeltida byar och breda fina sandstränder. Vandringsunderlaget för dagen är en blandning av stigar, grusvägar och en och en annan sträcka på mindre asfaltvägar. I slutet på vandringen har vi kommit lite drygt två mil närmare målet, Santiago de Compostela. Nöjda och förväntansfulla kliver vi på vår buss som kör oss till resans andra hotell, Hotel Villa Rosario där vi kommer att bo två nätter. På kvällen njuter av en välförtjänt middag vid den gamla fiskehamnen.

Dag 3

Dagen börjar med en 10 minuters bussfärd till startpunkten Llanes. Härifrån vandrar vi längs kusten västerut tillbaka till Ribadesella. Det innebär att vi når dagens mål till fots, en givande och härlig känsla. Dagens etapp är också idag präglad av närheten till havet, och det finns möjlighet att stanna vid någon av de vackra stränderna för ett dopp. Vi passerar flera små samhällen där byborna är vana vid att se vandrare. De gör ingen större notis av detta utan deras fokus är lantbruket och här kan man få känslan av att vi är tillbaka på tidigt 1900-tal. Under dagens vandring är det några sträckor som går på asfalt, men det är knappt någon trafik att tala om. Etappen erbjuder väldigt lite höjdvariation då vi följer kusten och vi passar på att vandra lite längre idag – totalt blir det nästan tre mil. Vi är tillbaka på Hotel Villa Rosario och denna kväll ges tillfälle att på egen hand utforska byns restauranger, som finns i olika prisklasser. Din guide ger dig gärna tips.

Dag 4

Idag blir sista dagen på Camino del Norte och vi startar direkt från hotellet. Bagaget färdas vidare till kvällens hotell och vi går bara med våra dagryggsäckar. Under dagens vandring på två mil njuter vi av vackra utsikter över vikar och stränder, små fiskelägen och ett och annat litet kapell som påminner oss om att vi följer en av världens viktigaste pilgrimsleder. Vi fortsätter västerut och kommer nu in i hjärtat av regionen Asturias, känt för sin keltiska kultur och goda äppelcider! I slutet av etappen, vid stranden Colunga, säger vi adjö till Atlanten och färdas inåt land mot staden Oviedo där vi övernattar på femstjärniga Hotel de la Reconquista. Oviedo är en av norra Spaniens mest intressanta städer. Eftersom vi bor mitt i stan hinner vi ta en titt runt det historiska kvarteret innan vår gemensamma middag på en traditionell asturisk restaurang.

Dag 5

Idag byter vi till den s.k. Camino Primitivo som är den ursprungliga rutten till Santiago. Här upplever vi ett helt annat landskap och dagens etapp är betydligt mer kuperad än de första dagarna. Vi stiger närmare fyrahundra höjdmeter men går totalt bara 11 kilometer. Vi startar från det viktiga klostret Cornellana och ansluter till den medeltida staden Salas. Båda dessa har spelat en viktig roll i historien vilket våra guider berättar mer om. Vi övernattar på Hotel Palacio de Merás i charmiga Tineo, dit våra väskor har färdats från Oviedo.

Dag 6

Vi fortsätter västerut och idag kommer vi upp på hög höjd. Området vi upplever idag har alltid varit en av de mesta utmanande delarna av pilgrimsleden och vi förstår att medeltidens pilgrimer lätt kroknade här. Vi som är utvilade och vandrar med moderna kängor och utrustning får istället möjlighet att njuta av de vackra vyerna. Vi går en variant som kallas för Ruta de los Hospitales och som namnet avslöjar fanns här flera små sjukstugor för slitna pilgrimer. Kontrasten mot kustvandringarna är stor. Vi går mest i vildare terräng och passerar få byar och bilvägar. I slutet av etappen färdas vi tillbaka till Tineo för den andra natten på Palacio de Merás. Kvällens middag intar vi på hotellets trevliga restaurang.

Dag 7

Vandringsfria dagen. Efter att ha vandrat sex dagar i sträck kan det vara skönt med en vilodag. Vi tar det lugnt idag och färdas efter frukost till staden Lugo, i den östra delen av regionen Galicien. Staden ligger på UNESCOS världsarvslista och det är en utmärkt plats för att spendera några timmar innan vi kör vidare till Arzúa där en av veckans mest speciella hotell väntar. Vi checkar in på Pazo Santa Maria och njuter av en härlig middag i deras restaurang.

Dag 8

Efter vilodagen känner vi oss redo för resans sista två etapper. I Galicien ansluter vi nu till klassiska Camino Francés, den mest populära av Caminons förgreningar. Pilgrimstrafiken ökar, vi stöter på vandrare som började sitt äventyr för flera veckor sen. Det är en härlig känsla att ha utmanat sig själv och vi njuter av denna lättvandrade etapp. Återigen passerar vi flera små byar, kyrkor, romerska broar och annat av intresse. Vi lär oss en hel del om Galiciens kultur och historia under dessa 27 kilometer mellan Arzúa och Labacolla.

Dag 9

Endast en mil kvar till målet! Sista etappen fortsätter, från gårdagens mål Labacolla, hela vägen till katedralen i Santiago de Compostela. Då vi vandrar in till en relativt stor stad är inte rutten den vackraste. Det handlar dock om att avsluta vår resa och nå målet, tillsammans med hundratals pilgrimer som alla haft sin egen upplevelse av pilgrimsvandringen. För de som vill kan man besöka katedralen och vara med på pilgrimsmässan. Dessutom finns det mycket att se och göra i Santiago, med en av Spaniens vackraste stadskärnor. Vi bor mitt i staden och firar vår bedrift ikväll på någon av de trevliga restaurangerna i staden.

Dag 10

Efter frukost hoppar vi på den korta transfern till Santiagos flygplats för hemresan.

Väderkalender