Vandringsresor Kanarieöarna, Gran Canaria hos WI-Resor

Gran Canaria Spanien Vandringsresa med det bästa av Gran Canaria

Det inre av Gran Canaria erbjuder fantastiska naturupplevelser med gröna skogar, dramatiska berg, vulkanlandskap och orörda små byar. Under veckan utforskar vi det bästa och vackraste av ett 800 kilometer stort nätverk av vandringsleder. Vi gör dagsvandringar tillsammans med våra lokala svenska guider, som har stor kunskap om både vandringar och den lokala kulturen. Detta är en Högre & Längre-resa som är avsedd för vana vandrare med god kondition. På resor har vandringarna en höjdvariationen mellan 900 och 1300 meter per dag.

Gran Canarias bästa

 • Boende på Parador
 • Toppturen till Los Picos
 • Paradorens spa-avdelning
 • Svenska lokalguider
 • Utmanande vandringar
Boka resa

Avgångar

Avgång Reslängd Pris
20 november 2018  Visa flyg 8 dagar 16 750 SEK Högre & längre
Utresa Hemkomst Flygtid Flygbolag
Stockholm-Las Palmas Tisdag 09:55 Las Palmas-Stockholm Tisdag 22:35 Cirka 6 timmar Norwegian

Avresa från andra flygplatser än Arlanda på förfrågan och mot tillägg. Transfer till/från hotellet på egen bekostnad om ej flygtider passar busstransfern för Stockholmsflyget. Transfer i restid från Las Palmas flygplats till hotellet ca 1 timme.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda/Landvetter–Las Palmas tur och retur
 • Transfer flygplats–hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum på fyrstjärnig Parador i 7 nätter
 • Frukostbuffé
 • Sju flerrättersmiddagar exklusive måltidsdryck
 • Tillgång till hotellets spa-avdelning
 • Fem dagar guidade vandringar
 • En vandringskarta per bokning
 • Transport till och från vandringar
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter

Övrigt

 • Enkelrumstillägg 1 800 kronor
 • Eventuell dricks tillkommer

Boende

 • Parador de Cruz de Tejeda

  Vi bor bekvämt på fyrstjärniga Parador de Cruz de Tejeda, mitt i Gran Canarias gröna vulkanlandskap. I Spanien finns 92 paradorer och den första öppnade redan 1928. Varje parador är unik och har alltid minst fyrstjärnig standard. Den är ofta inrymd i en byggnad av kulturell betydelse, som till exempel ett slott, kloster eller en borg. På Gran Canaria är den ritad av den kände konstnären Nestor Martin och ligger i ett bergspass med utsikt åt väster mot Spaniens högsta berg, den spektakulära bergstoppen Teide på Teneriffa. 

  Från alla hotellrum, har man också en magnifik vy. Varje dag efter vandringarna, njuter vi av hotellets härliga spa-avdelning, följt av middag i hotellets restaurang.

Vandringsprogram

Vandringsturismen är relativt ung på Gran Canaria, vilket innebär att även om det finns många fina vandringsleder är få av lederna välmarkerade. Underlaget är oftast grus och sten med inslag av gamla stentrappor. Vandringarna är inte så tekniskt avancerade, men kräver god kondition och man får räkna med en del uppför och nedför.

Stigarna som vi vandrar på är gamla transportleder som man transporterade varor på mellan byarna uppe i bergen förr i tiden. Då var det det enda sättet att förflytta sig. Ofta går stigarna från byar som ligger långt in i dalgångarna för att ta sig upp för bergssidorna och sen ner igen på andra sidan berget, alltid på fina serpentinstigar.

Tanken med Högre & Längre är att vi ska vandra lite mer fritt och inte alltid ha ett bestämt slutmål, för att verkligen kunna utnyttja de vackra vandringsleder som ligger i området runt Tejeda där vårt hotell ligger.

Programmet i sig liknar det som vi använder på de vanliga vandringsresorna (beskrivet här nedan). Vi kommer att röra oss i området runt Tejeda, de högsta topparna på ön, Tamadaba och även, om vädret tillåter, på den norra sidan av ön. Skillnaden är att det istället för två vandringsalternativ bara finns ett långt alternativ.

På dessa vandringar vandrar vi ca 6-8 timmar på leder med höjdskillnader på ca 900-1300 meter både uppför och utför, så god vandringsvana krävs.

Enstaka turer går längs kammar på hög höjd. Vajerräcke förekommer på vissa turer, men vi går inte så kallade Via Ferrata-leder som kräver selar och rep. Gruppen är begränsad till 18 deltagare med en guide och endast ett vandringsalternativ per dag. Som deltagare måste du ha god balans, inte ha anlag för svindel och vara fullt frisk.Kontakta oss om du har funderingar och frågor.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram

Lederna beskrivna nedan är exempel och vår guide kan komma att ändra programmet för att anpassa till gruppen och väderförhållanden.

Dag 1 Ankomst

Transfer från flygplatsen till Hotel Parador de Cruz de Tejeda där vi efter incheckning kan njuta av en härlig middag i panoramarestaurangen med utsikt över den vackra Tejedadalen.

Dag 2 Artenara

Vi vandrar längs bergskammen norrut från hotellet. På vår väg upp mot pinjeskogen kan vi ofta få uppleva väderfenomenet La Panza del Burro (åsnemagen), ett molntäcke som bildas när passadvinden kyls av på sin väg upp efter bergssidorna. Leden tar oss sedan genom ett skogslandskap till byn Artenara, hela tiden med vidunderlig utsikt mot byarna i norr. Till lunch låter vi oss väl smaka av de lokala rätterna. Det kanariska köket har sin egen stil, men har influerats av andra kulturer som lämnat sina spår. Efter lunchen följer vi leden lite längre söderut där den ringlar sig efter kammen på en av Gran Canarias största calderor (en kraterliknande formation). Här har man en hänförande utsikt mot öns inre delar.

Dag 3 Los Picos

Toppturen. Vandringen börjar antingen i Cruz Grande där vi tar oss upp för en av de bäst bevarade stenlagda stigarna på ön ”El Camino de la Plata”, eller lite högre upp. Båda lederna tar oss upp mot de högsta topparna på ön och vår lunch intar vi uppe på ”Campanario”-toppen på 1925 m.ö.h. Vi vandrar sen ner och genom skogsområdet ”Los Llanos de la Pez” och ut på en otroligt vacker stig som följer en kam tillbaka mot Cruz de Tejeda.

Dag 4 Tejeda

Leden startar utanför hotellet och tar oss västerut ner i dalen mot byn Tejeda. Här har vi en magnifik utsikt över hela den västra delen av Gran Canaria med de mytomspunna monolitklipporna Roque Nublo och Roque Bentaiga samt grannön Teneriffa med Spaniens högsta bergstopp Teide. Från Tejeda följer vi sedan en vacker dalgång upp till byn La Culata, förbi små pittoreska vitrappade gårdar. Här plöjer man fortfarande terrasserna med oxar och träplogar och man får en känsla av att tiden sedan länge stannat upp. Vi fortsätter slutligen vandringen upp på bergskammen och följer den tillbaka till hotellet.

Dag 5 Ledig dag

Frukost på hotellet, därefter ledig dag. För de som vill ha storstadspuls tar man sig med buss ner till den fina provinshuvudstaden Las Palmas. Vill man kanske hellre vandra själv så finns det ett flertal leder som utgår från hotellet. Man kanske vill passa på att besöka de fina bergsbyarna i närheten eller bara slappna av en dag i den härliga miljön i och runt Paradoren i Cruz de Tejeda.

Dag 6 Pajonales

Denna dag börjar vi med en kortare transport ner till ”El Aserrador” där vi börjar vår vandring in i naturreservatet Pajonales.Vi följer en vacker kam med utsikt över ”Las Niñas”-dammen och de södra delarna av Gran Canaria. Vi avslutar i den lilla grottbyn ”El Juncal”, alternativt kan man fortsätta en bit in i en subtropisk dalgång, som vi kallar ”den glömda dalen”, med palmer, gamla odlingsterrasser och förvildade mandelträd och nå byn via denna lite tuffare vandring.

Dag 7 Tamadaba

Den sista vandringsdagen på resan kräver något extra. Tamadaba är ett unikt och storslaget bergsmassiv som sträcker sig från havet upp till nästan 1500 m.ö.h. på den nordvästra sidan av Gran Canaria. Här växer Gran Canarias enda urskog som klarade sig undan Spanjorernas skövling på 1500-talet. Det finns ett flertal leder som går genom området och gemensamt för dem alla är den unika flora, den meterlånga skägglav som hänger i kanarietallens grenar och den stundals hisnande utsikten över de mäktiga klippformationerna och Atlanten.

En helt fantastisk led startar vid ett bergspass och tar oss ut på en bergskam och så småningom fram till utsiktspunkten Altavista. Att ta sig längst ut på klippan kräver ett visst mod och brist på höjdrädsla. Men belöningen är oslagbar! Där intar vi vår lunch och tar oss sedan ner igen.

Dag 8 Avresa

Efter frukost ledig morgon och sedan transfer till flygplatsen.

Alternativtur någon av dagarna

Morro de Pajonales
Vi börjar dagen i Soria, en liten by belägen i den vackra Arguineguindalen 650 meter över havet. En bit in på stigen passerar vi ett av öns vackraste vattenfall. Här frodas växtligheten och på många ställen har leden nästan växt igen. Den friska doften av pinjeskog blandas med lavendel. Vi passerar Presa de las Niñas som är en stor sjöliknande vattenreservoar. Vi fortsätter sedan upp på en ny led som tar oss till bergstoppen Morro de Pajonales 1 429 meter över havet. På toppen äter vi sedan lunch högt ovan molnen.

Väderkalender

Relaterade resor

 • Spanien Gran Canaria

  Under veckan utforskar vi det bästa och vackraste av ett 800 kilometer stort nätverk av vandringsleder. Vi gör dagsvandringar i flera olika klimatzoner tillsammans med våra kunniga, lokala, svenska guider.

 • Spanien La Gomera

  Följ med oss på en häftig vandringsresa till den minsta kanarieön La Gomera och upplev öns makalöst vackra natur med sina branta klippor, höga berg, djupa raviner och skogar. Vi bor på öns finaste hotell hela veckan.