Vandringsresa på Gran Canaria Singelresa med WI-Resor

Gran Canaria Spanien Vandringsresa i storslagen natur för dig som reser ensam

Det inre av Gran Canaria erbjuder fantastiska naturupplevelser med gröna skogar, dramatiska berg, vulkanlandskap och orörda små byar. Under veckan utforskar vi det bästa och vackraste av ett 800 kilometer stort nätverk av vandringsleder. Vi gör dagsvandringar tillsammans med våra lokala svenska guider, som har stor kunskap om både vandringar och den lokala kulturen.

Gran Canarias bästa

 • Boende på Parador
 • Toppturen till Los Picos
 • Paradorens spa-avdelning
 • Svenska lokalguider
Boka resa

Avgångar

Avgång Reslängd Pris
4 mars 2020  Visa flyg 7 dagar 17 650 SEK
Utresa Hemkomst Flygtid Flygbolag
Stockholm-Las Palmas Onsdag 09:55-14:50 Las Palmas-Stockholm Onsdag 14:15-21:10 Cirka 6 timmar Norwegian DY4241/DY4242

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda–Las Palmas tur och retur
 • Transfer flygplats–hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum på fyrstjärnig Parador
 • Frukostbuffé
 • Sju flerrättersmiddagar exklusive dryck
 • Tillgång till hotellets spa-avdelning
 • Fem dagar guidade vandringar
 • En vandringskarta per bokning
 • Transport till och från vandringar
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter

Övrigt

 • Enkelrumstillägg 2 000 kronor
 • Eventuell dricks tillkommer

Boende

 • Parador de Cruz de Tejeda

  Vi bor bekvämt på fyrstjärniga Parador de Cruz de Tejeda, mitt i Gran Canarias gröna vulkanlandskap. I Spanien finns 92 paradorer och den första öppnade redan 1928. Varje parador är unik och har alltid minst fyrstjärnig standard. Den är ofta inrymd i en byggnad av kulturell betydelse, som till exempel ett slott, kloster eller en borg. På Gran Canaria är den ritad av den kände konstnären Nestor Martin och ligger i ett bergspass med utsikt åt väster mot Spaniens högsta berg, den spektakulära bergstoppen Teide på Teneriffa. 

  Från alla hotellrum, har man också en magnifik vy. Varje dag efter vandringarna, njuter vi av hotellets härliga spa-avdelning, följt av middag i hotellets restaurang.

Vandringsprogram

Vandringsturismen är relativt ung på Gran Canaria, vilket innebär att även om det finns många fina vandringsleder är få av lederna välmarkerade. Underlaget är oftast grus och sten med inslag av gamla stentrappor. Vandringarna är inte så tekniskt avancerade, men kräver god kondition och man får räkna med en del uppför och nedför.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram

Lederna beskrivna nedan är exempel på några utav de många leder vi använder. Alla leder ingår i ett nätverk av drygt 800 km vandringsled som täcker Gran Canaria. Vi kommer under vandringsresan att välja ut de bästa och lämpligaste lederna för dagen och årstiden.

Dag 1 Ankomst

Transfer från flygplatsen till Hotel Parador de Cruz de Tejeda där vi efter incheckning kan njuta av en härlig middag i panoramarestaurangen med utsikt över den vackra Tejedadalen.

Dag 2 Artenara

Vi börjar vår vandring genom att följa bergskammen norrut från hotellet. På vår väg upp mot tallskogen stannar vi för att uppleva väderfenomenet “mar de nubes”; ett molntäcke som bildas när passadvinden kyls av på sin väg upp efter bergssidorna. Leden ringlar sig utefter kammen av en av Gran Canarias största calderor och tar oss  genom ett fantastiskt skogslandskap ner mot byn Artenara, hela tiden med otrolig utsikt.

Lunchen intar vi som vanligt på en fin utsiktspunkt och efter den vandrar vi ner till Artenara där vi har möjlighet att besöka det lilla grottkapellet, grotthus-muséet och ta en kaffe på en trevlig terrass. Efter detta lilla stopp kan man välja mellan transport tillbaka till Hotellet eller att vandra tillbaka. Tillbaka tar vi en lite annan led genom skogen och kommer sen tillbaka ut på kammen som vi följer söderut.

Vandringsalternativen är 8 eller 16 km. Rundturen tar totalt ca 6 timmar och man får totalt ca 500 höjdmeter både uppför och nedför.

Dag 3 Los Picos

Toppturen. Vandringen börjar antingen i Cruz Grande där vi tar oss upp för en av de bäst bevarade stenlagda stigarna på ön ”El Camino de la Plata”, eller lite högre upp. Båda lederna tar oss upp mot de högsta topparna på ön och vår lunch intar vi uppe på ”Campanario”-toppen på 1925 m.ö.h. Vi vandrar sen ner och genom skogsområdet ”Los Llanos de la Pez” och ut på en otroligt vacker stig som följer en kam tillbaka mot Cruz de Tejeda.

Vandringsalternativen är ca 10 eller 14 km. Som mest kan man få 700 höjdmeter uppför och ca 400 nedför. Tar ca 4-5 tim att vandra.

Dag 4 Tejeda

Leden startar utanför hotellet och tar oss i sydöstlig riktning runt och sedan ner i den fantastiska Tejedadalen och mot den lilla byn ”La Culata”, vi vandrar förbi pittoreska vitrappade gårdar där man fortfarande plöjer terrasserna med oxar och träplogar och där man får en känsla av att tiden har stannat upp sedan länge. I La Culata kan vi stanna för en fika och sen har man möjlighet att välja mellan två alternativ för att gå vidare mot byn Tejeda. På båda har vi fin utsikt över den västra delen av Gran Canaria och de mytomspunna monolitklipporna Roque Nublo och Roque Bentayga. Väl i Tejeda har vi tid att besöka byn och sedan kan man välja mellan att ta sig tillbaka till Hotellet med lokalbuss eller taxi eller att vandra upp igen.

Vandringsalternativen är således flera, från 10,5 km till, som mest ca 16 km. Det tar ca 4-6 tim att vandra. Höjdskillnad ca 550 m., uppför och nedför, för rundturen. 

Dag 5 Ledig dag

Frukost på hotellet, därefter ledig dag. För de som vill ha storstadspuls tar man sig med buss ner till den fina provinshuvudstaden Las Palmas. Vill man kanske hellre vandra själv så finns det ett flertal leder som utgår från hotellet. Man kanske vill passa på att besöka de fina bergsbyarna i närheten eller bara slappna av en dag i den härliga miljön i och runt Paradoren i Cruz de Tejeda.

Dag 6 Pajonales

Denna dag börjar vi med en kortare transport ner till ”El Aserrador” där vi börjar vår vandring in i naturreservatet Pajonales.Vi följer en vacker kam med utsikt över ”Las Niñas”-dammen och de södra delarna av Gran Canaria. Vi avslutar i den lilla grottbyn ”El Juncal”, alternativt kan man fortsätta en bit in i en subtropisk dalgång, som vi kallar ”den glömda dalen”, med palmer,  gamla odlingsterrasser och förvildade mandelträd och nå byn via denna lite tuffare vandring.  

Vandringsalternativen är på antingen 8 eller 14 km, med ca 700 höjdmeter uppför och 450 nedför för det längre alternativet. Total vandringstid ca 4-5 timmar. Efter att bussen återigen har hämtat oss kan vi stanna till i den lilla byn Ayacata för något varmt eller kallt att dricka. 

Dag 7 Tamadaba

Den sista vandringsdagen på resan kräver något extra. Tamadaba är ett unikt och storslaget bergsmassiv som sträcker sig från havet upp till nästan 1500 m.ö.h. på den nordvästra sidan av Gran Canaria. Här växer Gran Canarias enda urskog som klarade sig undan Spanjorernas skövling på 1500-talet. Det finns ett flertal leder som går genom området och gemensamt för dem alla är den unika flora, den meterlånga skägglav som hänger i kanarietallens grenar och den stundals hisnande utsikten över de mäktiga klippformationerna och Atlanten.

En helt fantastisk led startar vid ett bergspass och tar oss ut på en bergskam och så småningom fram till utsiktspunkten Altavista. Att ta sig längst ut på klippan kräver ett visst mod och brist på höjdrädsla. Men belöningen är oslagbar! Där intar vi vår lunch och tar oss sedan ner igen.

Vandringsalternativen är 10 eller 12 km,  höjdskillnad ca 450 m. Tid ca 4-5 timmar. (Rundtur)

Dag 8 Avresa

Efter frukost ledig morgon och sedan transfer till flygplatsen.

Alternativtur någon av dagarna

Morro de Pajonales
Vi börjar dagen i Soria, en liten by belägen i den vackra Arguineguindalen 650 meter över havet. En bit in på stigen passerar vi ett av öns vackraste vattenfall. Här frodas växtligheten och på många ställen har leden nästan växt igen. Den friska doften av pinjeskog blandas med lavendel. Vi passerar Presa de las Niñas som är en stor sjöliknande vattenreservoar. Vi fortsätter sedan upp på en ny led som tar oss till bergstoppen Morro de Pajonales 1 429 meter över havet. På toppen äter vi sedan lunch högt ovan molnen.

Observera att två nivåer av vandring erbjuds då gruppen är över 15 personer och att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt

Väderkalender

Så säger våra resenärer

 • Resan är otroligt prisvärd för det är så mycket som ingår i priset. Från det högklassiga hotellet och femrättersmiddag till resan och guidningen. Jag tror faktiskt inte att man skulle få ett bättre pris om man så satte ihop resan själv. Att åka med WI-Resor är bekymmersfritt, prisvärt och bekvämt.

  Gun & Magnus Peterson / Tranås
 • Vilken resa. Vilka guider. Konsten att hitta sol. Fantastiskt. Mycket nöjd.

  Hans Aldenmo

Relaterade resor

 • Spanien Gran Canaria

  Gran Canaria är ett paradis för vandrare, något som många inte känner till. Under veckan utforskar vi det bästa och vackraste av ett 800 kilometer stort nätverk av vandringsleder. Vi gör dagsvandringar i flera olika klimatzoner tillsammans med våra kunniga, lokala, svenska guider.

  8 dagar från 17 450 SEK
 • Spanien La Gomera

  Följ med oss på en häftig vandringsresa till den minsta kanarieön La Gomera och upplev öns makalöst vackra natur med sina branta klippor, höga berg, djupa raviner och skogar. Vi bor på öns finaste hotell hela veckan.

  8 dagar från 18 250 SEK