Vandringsresor till Höga Kusten | WI-Resor

Höga Kusten Sverige Höga kusten med tåg

Höga Kusten är ett område i Ångermanland med storslagna vyer och världens högsta kustlinje.  Begreppet Höga Kusten myntades i början på 1970-talet och blev ett världsarv år 2000. Under de senaste åren har Höga Kusten blivit ett av Sveriges snabbast växande besöksmål. Skuleberget och Skuleskogens nationalpark samt Ulvön är populära attraktioner, som lockar med naturskön vandring. Området har varit bebott i minst 7 000 år och förutom naturen erbjuder området en intressant kulturhistoria.

Vi åker med tåg till Härnösand och under veckan tar vi oss till vandringsstart både till fots, med buss och egenchartrad båt. Naturligtvis besöker vi Skuleberget med en av Höga Kustens absolut mäktigaste utsikter, samt den imponerande Slåttdalsskrevan, som sägs varit med i filmen Ronja Rövardotter. En magisk plats i Skuleskogen som måste upplevas. Därtill bor vi och vandrar på trevliga Ulvön och samt på närliggande, inte lika kända, Mjältön. Mjältön är Sveriges högsta ö och en av Höga kustens hemliga pärlor. Både Mjältön och Ulvön ligger i Örnsköldsviks skärgård, i hjärtat av Höga kusten. Hit tar vi oss med båt, vilket i sig själv är en upplevelse. Ingen plats är så förknippad med surströmming som Ulvön. Vi får lära oss mer om denna unika produkt och den som vill får även provsmaka. 

Förutom att vandra så bor vi bekvämt med storlagen utsikt och äter gott.  Ulvö Hotell är perfekt beläget med utsikt över Ulvöhamn och fiskeläget med sina restauranger och trähus. Två nätter bor vi också på Hotell Höga Kusten, med utsikt över ett av Sveriges vackraste byggnadsverk, Högakustenbron, en modern hängbro över Ångermanälven.  

Vår lokalguide Bengt som är uppvuxen i området, kommer under dessa dagar berätta mer om Höga kustens historia och natur på sitt personliga sätt. Vandringen är av lätt till medelkaraktär och passar de flesta.

 

 

Höga kustens bästa

 • Ulvön en pärla i Höga Kustens skärgård
 • Skuleberget och Skuleskogens Nationalpark
 • "Ronja Rövardotters" Slåttsdalsskrevan
 • Boende med utsikt
 • Provsmakning surströmming
 • Klimatsmart - vi tar tåget
 • Högakustenbron

Kommande resa

Anmäl intresse så meddelar vi när resan är bokningsbar.

Denna resa planeras till sommaren 2021.

Reservation för tidtabellsändringar. OBS preliminära tider för tåget.

06.21 avgår vårt tåg från Stockholms central mot Härnösand dit vi beräknas komma klockan 10.51. Här väntar vår buss som tar och vidare till Hotel Höga Kusten, där vi kommer att bo de första 2 nätterna. Hemresa med tåg från Örnsköldsvik (alt Härnösand, vi väntar på bekräftelse från SJ). 

Önskar ni ta er till annan startpunkt än Stockholms Centralstation, så går det oftast bra, men kontakta oss. Observera boka inga egna transporter förrän vi har fått tågtiderna bekräftade av SJ.

 

 

Ingår i resan

 • Dagtåg Stockholm - Härnösand t/r (alt Ö-vik)
 • Alla busstransfers till/från boende och program/vandringar
 • Båttransfer tre dagar
 • Del i dubbelrum med havsutsikt och balkong Ulvö Hotel (3 nätter) 
 • Del i dubbelrum med med terrass Hotell Höga Kusten (2 nätter)
 • Frukostbuffé 
 • Lättare lunch/smörgåspaket tre dagar exkl dryck
 • Fem middagar exkl dryck
 • Provsmakning av surströmning
 • Fyra dagar guidade vandringar
 • WI-Resors guide
 • Lokal vandringsguide
 • 110% CO2-kompensation

 

Övrigt

 • Tillägg Dubbelrum för eget bruk  4 500 kr

 

Boende

 • Ulvö Hotell

  Hotellet ligger naturskönt på Ulvön i Höga Kustens skärgård. Ett unikt hotell på en unik plats, som erbjuder en avslappnad och samtidigt lyxig känsla.

  Ulvö Hotell byggdes redan 1905. Då hette det Ulfö Badhotell och hade 5 rum. Hotellet har bytt ägare och renoverats i omgångar sedan dess. De nuvarande ägarna köpte det 2008 och har byggt ut och totalrenoverat hotellet till att bli ett modernt och högklassigt skärgårdshotell njutbara vistelser.    

   

   

   

  Hotellet har 26 stilfulla, eleganta och personliga dubbelrum. Ulvö Hotells rum är individuellt inredda i skandinavisk stil. Alla rum har balkong där vissa har utsikt över Bottenhavet. Hotellets restaurang serverar regionala specialiteter och här äter vi två av kvällarna. Hotellet har också en trevlig bar och terrass samt erbjuder tillgång till bastu och gym och närhet till dopp i havet.

   

 • Hotell Höga Kusten

  Hotell Höga Kusten ligger vackert beläget vid Högakustenbron, med en fantastisk utsikt över Ångermanälven. Hotellet är också Sveriges första hotell som får all sin el från vindkraft.

  Hotellet har 28 ljusa hotellrum varav 14 av rummen har terrass, det är dessa rum som vi har bokat för WI-Resors grupp. Hotellets restaurang och service brukar alltid få bra betyg av gästerna. Middagarna äter vi i hotellets restaurang med sina stora panoramafönster och får en  magisk utsikt över bron. Hotellet har också en bar och ett café.

  Hotellet erbjuder sina gäster gratis relaxavdelning med bastu. I anslutning till relaxavdelningen finns också en spamassagepool. Den står utomhus med hänförande utsikt över älven, men ingår ej och måste förbokas.

  Sveriges kanske vackraste vandringsled börjar, eller om man så vill, slutar vid Hotell Höga Kusten. Leden sträcker sig i 13 etapper, totalt  över 13 mil, från Högakustenbron i söder till Örnsköldsvik i norr. Nära hotellet finner man en meditationsstig med fantastiska utsiktspunkter. 

Program

Observera att bara en vandringsnivå erbjuds på denna resa och att maxantalet är 18 personer. 

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt program för augusti
Vår vandring på Höga Kusten är av lätt till medelkaraktär och passar de flesta. Vissa kortare branta partier förekommer dock. Är marken fuktig och/eller blöt kan det vara halt och slipprigt på vissa ställen, så vandringsstavar kan vara bra att ha. Vi har som vanligt krav på att man har ordentliga vandringskängor på fötterna.

15 augusti – Dag 1 (övernattning på Hotell Höga Kusten)
Avresa till Höga Kusten
Avresa med tåg från Stockholm Central och ankomst till Härnösand. Vidare med buss till vårt första boende Hotell Höga Kusten, där vi kommer att bo två nätter. Eftermiddag ledig för egna aktiviteter.

16 augusti – Dag 2  (övernattning på Hotell Höga Kusten)
Vandring Skuleskogen och Slåttdalsberget.
Vi tar bussen till Skuleskogen där dagens vandring startar och där vår lokalguide Bengt möter upp vid entrée syd. Skuleskogen visar hur våra förfäders utmarker såg ut och är än idag, en gräns mellan bygden i norr (Nolaskogs) och bygden i söder (Sunnanskogs). De östra delarna av Skuleskogen är idag nationalpark som bjuder på hisnande berg och dalar samt en spännande historia. Här finns mycket att upptäcka!

Vår vandring tar oss bland annat till Slåttdalsskrevan och Slåttdalsberget. Slåttdalsberget består av nordingrågranit och är i de övre delarna mer eller mindre helt trädlöst. Efter isens avsmältning var berget en period ett stort grund strax under havsytan.

Dagens etapp bjuder på vandring genom skog och berg och vi får vi se spår av landhöjningen och klapperfält samt strandvallar som formats efter forna tiders istid. Dessutom vandrar vi genom en gammelskog med ovanliga arter som långskägg, jättepraktbagge och gråspett. Vår lokalguide Bengt berättar gärna om nationalparkens natur och historia samt om världsarvet Höga Kusten. Kanske blir det en och annan historia om de troll och de jättar som levde i dessa skogar. Dessa drog sig enligt sägen så småningom tillbaka under skrevor och rötter, bortom de levande. Inte att förglömma rövarna i Skuleskogen, som sägs har funnits här i äldre dagar.

Vandringsbeskrivning
Vandringen startar vid entrée syd och vi fortsätter vidare mot Slåttdalsskrevan. Stigen går mestadels på klippor men också i stenig terräng. Skrevan är imponerande med sin längd och sitt djup! Slåttdalsberget delas av den cirka 200 meter långa och 30-40 meter djupa Slåttdalsskrevan. En magisk plats i Skuleskogen som måste upplevas. Den är också den mest besökta platsen i parken. Enligt vissa är detta skrevan "Helvetesgapet" från filmen Ronja Rövardotter. Sitt stora djup till trots är den ändå en av Skuleskogens högst belägna platser. Vi går upp igenom skrevan och här är underlaget delvis stenblock och man kan behöva se vad man sätter fötterna.  Vi fortsätter sedan vår vandring upp på Slåttdalsberget. Här finns ett kort parti där man kan behöva hjälp av både armar och ben för att ta sig upp. Slåttdalsberget ligger 275 möh. Här får vi ännu en gång en fantastisk utsikt över Världsarvet Höga Kusten.

Vandringen ner från berget är till en början lätt på bar klippa innan stigen går utför två korta branta passager i lite stenig terräng. Därefter fortsätter vi på en lättvandrad stig, bitvis spångad, ner till Norr Kälsviken. Nere vid viken tar vi en ordentlig paus. Här hittar man också en badvänlig vik. Efter vila och eventuellt bad, vandrar vi vidare på en bred stig. Vi avslutar vandringen vid entré syd, där vår buss hämtar oss för att åka tillbaka Hotell Höga Kusten.

(Total vandring är cirka 8 km)

17 augusti – Dag 3 (övernattning på Ulvö Hotell)
Vandring Skuleberget
På morgonen checkar vi ut och tar med oss vårt bagage till vår buss, då vi kommer att byta hotell.

Vi tar oss återigen till Skuleskogens nationalpark, där vi ska besöka en annan mycket populär del av parken. Skuleberget sträcker sig 295 meter över det närliggande havet. Berget är ett landmärke som fanns med på de äldsta kartorna över Sverige från 1500-talet. Skuleberget har i alla tider fascinerat människor. Carl von Linné beskriver sina upplevelser här, under sin lappländska resa 1732. Berget är ett av de 12 officiella besöksmålen i världsarvet och har varit naturreservat sedan 1969. På berget finns spår efter den högsta kustlinjen efter istiden, en kustlinje som gick 285 meter högre än i dag. Att besöka bergets topp är ett måste!

Vandringsbeskrivning
Vi åker med vår egen buss till Skuleberget och startar vår vandring vid besökscentrumet Naturum. Vi vandrar längs södra bergsstigen upp mot toppen. Till en början lättgången stig i skog, som snart övergår till att bli smal och stenig. Här börjar det gå uppför och fortsätter så hela vägen upp till toppen av Skuleberget 295 möh. Mestadels går stigen på öppen klippa och med fina utsikter, förutom en kort sträcka genom skog. Vid Toppstugan pausar vi för något att äta och dricka, kanske smaka deras klassiska våffla, samtidigt som vi har en helt fantastisk utsikt över skogslandskapet och Ullångersfjärden (en av Sveriges djupaste både vad gäller längd och bottendjup).

Nedför berget tar vi Östra Bergsstigen. Vi följer en enkel skogsstig, som bitvis är stenig med några lite brantare partier. Väl nere, passar det bra att besöka Naturum och dess fasta utställning om världsarvet. Efter en paus,  och för de som vill, vandrar vi en något brant och klippig stig upp till Rövargrottan/Kungsgrottan. Grottan påstås ha varit tillhåll för de mytomspunna Skulerövarna. Grottan har förmodligen urholkats av is och vatten när havets bränningar slog mot bergssidan. Sträckan är inte lång, bara ett par hundra meter, men krävande brant.

Efter vår vandring kommer vår buss ta oss till Köpmannaholmen där vi tar en båt över till Ulvön i Höga Kustens skärgård. Incheckning och övernattning på Ulvö Hotell, som ligger mysigt på norra ön precis vid Ulvöhamn.

Ulvön är en plats av ovanlig skönhet och en idealisk plats för det som skulle bli Norrlands största fiskeläge. Under senare delen av 1800-talet och fram till 1950-talet upplevde Ulvön sin storhetstid. Fisket av saltströmming och surströmming var den stora näringen, som försörjde en befolkning som då uppgick till 350 personer. Idag befolkas Ulvön av ett 40-tal personer. På somrarna lever ön upp, med många turister och sommarstugeägare. I den vackra skärgårdsmiljön finns restauranger, hotell, vandrarhem, stuguthyrning, affär och många gamla fina byggnader.

Vi hinner eventuellt bekanta oss med de trevliga omgivningarna innan det är dags för middag på hotellet.

(Total vandring cirka 6 km)

18 augusti – Dag 4 (övernattning på Ulvö Hotell)
Vandring på norra Ulvön 

Egentligen är Ulvöarna två öar – norra och södra Ulvön. Ulvöhamn där vårt hotell är beläget, ligger väl skyddad i Ulvösundet. På norra sidan finner man Sandvikens fiskeläge med ett tiotal sjöbodar, som byggdes på 1700-talet av bönder och uthyrdes till fjärrfiskare. Sandviken är numera ett kulturreservat. 

Dagens vandring bjuder på ett varierat landskap i den yttre skärgården. Det är lättgångna stigar och vägar och bara mindre höjdskillnader. Vi besöker bl a Sörbyn, som tillsammans med Norrbyn uppstod under 1500- och 1600-tal och som idag är två idylliska byar ute i skärgården. Vår rundvandring tar oss på skogsstigar, på mindre kärrvägar och en kortare sträcka på byväg. Vi vandrar förbi två sjöar, ner till en fin havsvik och upp på ett utsiktsberg. På tillbakavägen vandrar vi också gå upp på Lotsberget.

Vandringsbeskrivning
Vandringen går från Ulvöhamn på en skogsstig upp till en liten fin insjö. Vi gör en avstickare ner till en havsvik på Ulvöns östra sida ut mot Bottenhavet med utsikt över de yttre skären. Därefter går vandringen vidare på en stig till den lantliga fridfulla byn Sörbyn. Vi går längs en mindre grusväg som följer landskapet tills den övergår i en skogsstig och mindre kärrväg till öns västra sida. Vi kommer upp lite på höjd och får en härlig utsikt inöver fastlandet och de mindre öarna innanför Ulvön. På vägen tillbaka mot Ulvöhamn gör vi en kort avstickare uppför lotstrappan till Lotsberget. Här låg tidigare en utkik för lotsarna som var stationerade på Ulvön. Lotsstugan byggdes 1850 och drivs idag som lotsmuseum.  

(Total vandringssträcka ca 13 km)

19 augusti – Dag 5 (övernattning Ulvö Hotell)
Vandring på Mjältön
Idag tar vi egen chartrad båt till grannön Mjältön, Sveriges högsta ö och även den högsta ön i hela Bottenhavet och Östersjön. Bastutoberget reser sig 236 meter över havet och höjer sig fortfarande med 0,8 cm om året. Delar av ön är naturreservat, som kommit till för att skydda en vacker och säregen natur. Strandlinjerna och de skyddande vikarna är viktiga för häckande sjöfåglar, men även havsörn. En gles hällmarkstallskog dominerar de högre partierna av ön medan omgivande sluttningar ofta har granskog. Enligt en sägen flyttade trollen vid Skuleberget till Mjältön för att slippa höra kyrkklockorna när kristendomen kom till Ångermanland!

Vandringsbeskrivning
Från Baggviken på Mjältön börjar vandringen upp till toppen av ön. Den första kilometern är en lättgången skogsstig med lätt uppförslut. Därefter går stigen på fasta berget och stigningen blir lite mer. Efter cirka 500 meter kommer vi till ett brantare parti innan det planar ut något, men det går fortfarande uppför mot toppen. Vandringen upp till toppen tar cirka 1,5 timme och är lite krävande. Men med bra vandringskängor på fötterna och då vi går i lugn takt, är det inte något problem.Väl på toppen (236 möh) får vi vår belöning. Här är utsikten enastående över världsarvet Höga Kusten och Bottenhavet. Efter att ha njutit av utsikten, går vi ner från toppen samma väg den första biten.

Därefter fortsätter vi på en annan stig ner mot Sunds fäbodvall, som var i bruk fram till 1930-talet. Stigen är stundtals lite stenig och har en kort brant sträcka. Lättgånget, men det kan vara halt och slipprigt om det nyligen har regnat. Efter Sunds fäbodvall är underlaget en mjuk skogsstig till viken Baggsand. Här stannar vi till för en paus. Vår lokalguide Bengt tillagar här vår lunch över öppen eld och berättar vidare om istiden, landhöjningen och Mjältöns historia. För de vågade kan man ha med sig badkläder, då Baggsand har en badvänlig sandstrand. Efter pausen är det cirka 1 km till Baggviken, där vår båt tar oss tillbaka till Ulvön.

Tillbaka i Ulvöhamn, gör vi en kortare rundtur om tid finns. Här finner man bl a Ulvö gamla kapell, rest av Gävlefiskarna under tidigt 1600-tal samt Ulvö kyrka som byggdes av bönder och fiskare under 1800-talets sista decennium. På Ulvö museum visas utställningar om fisket, ö-kulturen, författaren Lubbe Nordström och lokalbefolkningen genom tiderna.

(Total vandring är cirka 8 km)

20 augusti  – Dag 6
Hemresa

Tidig avresa från Ulvön med färja till Köpmannaholmen för vidare färd med buss till tåget som ska ta oss hemåt.

Med reservation för ändring av program och tider. 

Väderkalender

Relaterade resor

 • Norge Lofoten

  Långt ovanför polcirkeln sträcker Lofotenöarna ut sig i nordnorska havet och den som är ute efter oförglömliga naturupplevelser lär inte bli besviken. Vyerna och vandringarna är magiska. Denna resa går med tåg.

  Kommande resa
 • Sverige Tänndalen

  Upplev underbara svenska fjällen med kunnig guide. Vi gör dagsturer och bor bekvämt och äter av vad det lokala köket erbjuder. En klimatsmart resa där vi tar nattåget från Stockholm.

  Kommande resa