Vandringsresor till Österlen | WI-Resor

Österlen Sverige Österlen - Vandra i Sveriges Provence

Skånska Österlen är kanske Sveriges mest idylliska vandringsdestination. Kombinationen av kustens vackra sandstränder, inlandets skiftande natur och ett rikt kulturarv gör Österlen till ett perfekt ställe för avkopplande vandringar och kulturella upplevelser. I samband med WI-Resors nya fokus på vandringsresor inom Norden, och därmed med lägre klimatavtryck, har vi nu tagit fram vår första resa till södra Sverige. Vid den bästa vandringssäsongen, mitt mellan sommar och höst, utforskar vi några av de vackraste vandringslederna i den östra delen av Skåne, det berömda område som kallas för Österlen. Vi vandrar i varierad terräng med allt från böljande ängar, utmed kustens vackra stränder och i frodiga bokskogar. På tre vandringsdagar hinner vi besöka några av områdets mest kända sevärdheter, såsom Stenshuvud Nationalpark, Kivik, Brösarps backar, och Skånes högsta vattenfall Hallamölla.

Resan startar och avslutar vid Lunds tågstation varifrån vi ordnar transport till och från hotellet. Ni bokar tåg på egen hand. För mer detaljer se nedan.

 

Österlens bästa

 • Variationsrika vandringar
 • Stämningsfullt boende med uppskattad mat och spa
 • Besök på äppelmusteriet i Kivik
 • Miljövänlig resa

Avgångar

9 september 2020

/ 5 dagar

Egen transport

10 950 SEK 4 platser kvar Boka resa

Tågresan till och från Lund bokar man på egen hand. Färdledaren möter upp gruppen på Lunds tågstation kl 15:00 därifrån det går en chartrad buss till Brösarp och vårt hotell. 

På hemresedagen ordnar vi busstransfer till Lunds i tid för tåg med avgång efter kl 11:00.

Väljer du att resa utanför dessa tider ansvarar du själv för resan till och från hotellet. 

Ingår i resan

 • Transport till och från Lunds tågstation
 • Transport till och från vandringsaktiviteter
 • Del i dubbelrum fyra nätter (Obs för avgången 9/9 ingår Herrskapsrum i grundpriset)
 • Frukostbuffé 
 • Matsäckslunch tre dagar exkl dryck
 • Fyra middagar exkl dryck
 • Besök och provning på äppelmusteri 
 • Tre dagar guidade vandringar
 • Färdledning från WI-Resor
 • 110% CO2-kompensation

 

Övrigt

 • Tillägg del i Herrskapsrum dubbelrum 600 kr/person (gäller avgången 15/7)
 • Enkelrumstillägg 1 600 kr 

 

Boende

 • Brösarps Gästgifveri & Spa

  Med anor från 1600-talet är Brösarps Gästgifveri idag ett personligt, traditionellt hotell med nybyggda och moderna spa-möjligheter. Rummen är ljusa och charmigt inreda i traditionell stil. Välj mellan två kategorier, Gästgifverirum alternativt Herrskapsrum som är något större. 

  Restaurangen är välkänd i området och serverar främst mat från det skånska köket, lagad med ekologiska och lokalproducerade råvaror. I den lilla spaavdelningen finns det bastu, samt både inomhus- och utomhus bubbelpool. Perfekt för avkoppling efter en härlig vandringsdag på den skånska landsbygden.

Program

Vandringsnivån på denna resa kan beskrivas som lätt med inslag av medelsvår då vi ibland kommer till några branta men korta stigningar. En hyfsad kondition och vandringsvana är att föredra då vi kommer att vandra mellan 10 och 15 km om dagen.

Vi vandrar olika delar av den så kallade Skåneleden och upplever några av Österlens höjdpunkter. Vandringarna bjuder på variation och kontraster då vi upplever olika naturmiljöer. 

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram:

Dag 1 - Onsdag
Vi samlar gruppen vid Lunds tågstation kl 15:00 och därifrån åker vi med vår privatbuss till Brösarp där vårt hotell ligger. Bussresan tar ungefär en timme. Vi checkar in och har lite tid för avkoppling innan vår första middag på Gästgifveriets restaurang. Vår färdledare ger en detaljerad beskrivning av morgondagens vandring.

Dag 2 - Torsdag 
Efter en härlig frukost startar vi vår första vandring direkt från hotellet. Idag kommer vi att gå 13 km mellan Brösarp och Kivik. Vi startar i Verkeåns Naturreservat och följer Skåneleden österut. Så småningom kommer vi till  Brösarps backar där vandringen blir lite mer ansträngande även om stigningarna är relativt korta. De branta backarna formades av den smältande inlandsisen. Närmare kusten möter vi den sällsynta naturtypen sandstäpp och vandrar resten av dagen med utsikt över havet. Vi passerar Vitemölla fiskeläge och avslutar i mysiga Kivik, känt för sina äppelodlingar och musterier. Vi besöker ett musteri och lär oss mer om cider och äppelmust. En kort bussresa tar oss tillbaka till Brösarp där vi har tid för att njuta av bubbelpoolen och bastun innan middag.

Dag 3 - Fredag
Ännu en variationsrik etapp väntar idag då vi vandrar i området mellan Simrishamn och Kivik och genom Nationalparken Stenshuvud. Vi åker buss till och från vandringen idag. Leden bestiger berget Stenshuvud med högsta punkten 87 möh. Det blir resans allra tuffaste utmaning men vi tar det i lugnt tempo och pausar ofta så att alla känner sig bekväma. Vandringen passerar många vackra miljöer, bland annat sandstränder, blockrika ängar och branter med skog. Och än idag finns det intressanta kulturella och historiska perspektiv som gör att vandringen blir mer än bara motion i naturen. På vägen tillbaka till hotellet stannar vi till vid en vingård och lär oss mer om utmaningarna kring vinproduktion i södra Sverige.

Dag 4 - Lördag
Vår sista vandringsdag går i trakten väster om Brösarp. Blandskog med ek, lind och bok, välkända Brösarps backar och Skånes högsta vattenfall Hallamölla passeras på leden. Idag är det lättvandrat, med endast några korta partier där terrängen blir en aning tuffare. Även idag upplever vi Österlens mångfald och ett antal intressanta historiska platser. Vi når hotellet till fots och njuter av vår sista eftermiddag på Österlen. För dem som vill, finns det möjlighet att besöka det lokala bryggeriet eller konsthallen innan vår avslutningsmiddag på hotellets restaurang.

Dag 5 - Söndag 
Efter en lugn frukost checkar vi ut och åker med privatbuss till Lunds tågstation dit vi ankommer i tid för tåg med avgång efter 11:00.

Med reservation för ändring av program och tider. 

Väderkalender

Relaterade resor

 • Norge Lofoten

  Långt ovanför polcirkeln sträcker Lofotenöarna ut sig i nordnorska havet och den som är ute efter oförglömliga naturupplevelser lär inte bli besviken. Vyerna och vandringarna är magiska. Denna resa går med tåg.

  10 dagar från 24 950 SEK
 • Sverige Tänndalen

  Upplev underbara svenska fjällen med kunnig guide. Vi gör dagsturer och bor bekvämt och äter av vad det lokala köket erbjuder. En klimatsmart resa där vi tar nattåget från Stockholm.

  8 dagar från 16 680 SEK