Vandringsresor till Tänndalen | WI-Resor

Tänndalen Sverige Svenska fjällen med tåg

Vi tar tåget till Tänndalen som ligger där vildmarken börjar. Renarna betar bokstavligt talat utanför dörren och med en kort promenad har du hela fjällvärlden framför dig. Tänndalen ligger i nordvästra Härjedalen, nära den norska gränsen. Här finns bland annat 60 fjälltoppar på över 1 000 meter, 1 862 kvadratkilometer natur och 14 st vilda myskoxar.

Att uppleva fjällen till fots har besökare här gjort ända sedan 1882 när de första fjällturisterna anlände till Tänndalen-Fjällnäs. Idag är vandring populärare än någonsin och i Tänndalen är vandringarna alltid nära. Här vandrar man högt ovan trädgränsen med oändliga vidder och fjälltoppar i alla väderstreck. Oavsett om du är nybörjare eller van vandrare så kommer du få fantastiska upplevelser med dig hem.

Detta är en resa där allt ingår och lite till, se programmet nedan.

Tänndalens bästa

 • Storslagen natur
 • Kunniga fjällguider
 • Ett rikt djurliv
 • Klimatsmart - vi tar tåget
 • Maten - lokala produkter
 • Besök i Röros
 • Trubadurafton
 • Matmässan

Kommer snart

Avgång
Kommer snart Anmäl intresse
Vad kul att du är intresserad av resan! Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss när den går att boka.

Reservation för tidtabellsändringar.

Fredag kväll kl 21.12 kliver vi på nattåget i Stockholm som tar oss till Östersund. Kl 06.30 lördag morgon är vi framme och här väntar vår buss. Nu får vi en vacker färd på nästan 3 timmar innan vi är framme vid vår slutdestination Tänndalen. 

Det är 3-bädds sovvagnskupé som ingår. Om någon vill ha en egen sovvagnskupé, t.ex. för två personer så kan man betala för den tredje liggplatsen, ca 1 900 kr.

Vill man ta sig till och från Tänndalen på egen hand erbjuds ett prisavdrag på 1 400 kr per person.

Ingår i resan

 • Nattåg Stockholm - Östersund t/r (1 natt på utresan, 1 natt på hemresan)
 • Busstransfer Östersund - Tänndalen  t/r
 • Del i lägenhet på Ski Lodge (7 nätter)
 • Frukostbuffé på hotellet
 • Lunchpaket (gör eget från frukostbuffén)
 • 7 st 3-rättersmiddagar exkl dryck
 • Transport till/från vandringar
 • Sex dagar guidade vandringar
 • Utflykt till norska Röros på vilodagen
 • Trubadur två kvällar
 • Filmvisning med naturfotograf Ingemar Lind
 • Tillgång till relaxavdelning 
 • Tillgång till gym
 • WI-Resors guide
 • Enkelrum (eget sovrum, badrum delas på 2 personer)

 

Övrigt

 • Tillägg egen lägenhet (enkelrum deluxe)
  2 000 kr
 • Mat på tåget

 

Boende

 • Ski Lodge Tänndalen

  Ski Lodge Tänndalen ligger strax nedanför trädgränsen, 720 meter över havet. Här bor vi bekvämt med närhet till både fjäll och aktiviteter. Designen är smakfull och hämtar inspiration från Nordamerikansk lodgetradition, Härjedalsk byggkonst, naturnära färger och smarta detaljlösningar. 

  Lägenheterna har 2 sovrum, allrum med kök, badrum samt balkong/uteplats. När man bokar enkelrum så delar man lägenhet, eget sovrum men gemensamt badrum. Vill du ha en lägenhet helt för dig själv så kallas det enkelrum deluxe (se tillägg i prisavsnittet).

  Vi har också tillgång till relaxavdelningen med en trivsam bastu.

  Fjällets skafferi

  Svamp och bär växer rikligt längs fjällsluttningar, myrmark och bland fjällbjörkar. I fjällsjöar och vattendrag lurar, harr, öring och röding. Detta utnyttjas givetvis till fullo av kockarna på Ski Lodge Kök & Bar. Här är man mån om sina råvaror och tillagar härliga lokala rätter med höga smaker från tidig morgon till sen kväll.

  Varje kväll får vi njuta av en trerättersmiddag med nya överraskningar.

Program

Det finns stora möjligheter till varierad vandring i detta område. Programmet nedan är ett grundprogram som vi utgår från, men som kan komma att ändras pga väder och gruppens karaktär. Vid 16 deltagare och fler erbjuder vi som vanligt två alternativ, ett lite enklare och ett lite tuffare. Ofta kan vi göra varianter av samma vandring för dessa två alternativ.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Fredag
Avresa med nattåg från Stockholm Central, kl 21.12.

Lördag 
Ankomst till Östersund station och vidare färd med vår buss till Tänndalen. Vi börjar med att besöka en lokal matmässa och njuter av en temamiddag på kvällen.

Söndag - Vättafjället , en del av Kungsleden
Att vandra längs denna flacka och långa fjällrygg nära Vigelmassivet ger en unik känsla av rymd och frihet. Fjällen på Svansjöns södra sida är inte mycket besökta och du kan njuta av tystnaden när du vandrar på de släta, gräsbevuxna vidderna. Höstfärgerna här är intensiva. Väl på toppen har vi utsikt in mot det vilda Rogenområdet i söder. Kollar vi västerut så har vi Storvigeln och Vigelskaftet i fonden. Här håller urtidsdjuret myskoxen till på somrarna.

Vi startar turen från fjällparkeringen på cirka 1 000 möh och går därmed på kalfjället hela turen. Turen går delvis längs södra Kungsleden för att sedan vika av i obanad terräng. På toppen av Vättafjället går vi rakt ner mot Svansjöns strandkant och följer denna tillbaka mot parkeringen. Terrängen består till stor del av karg fjällmark med lite ris och stenar i de lägre terrängerna.

- Ca 8 km
- Ca 3 timmar
- Höjdskillnad 100 m
- Högsta punkt ca 1 140 möh

Måndag - Lillskarven runt 
Lill- & Storskarven ligger emellan Bruksvallarna och Tänndalens dalgångar och turen börjar från fjällparkeringen nedanför Andersborg strax ovan trädgränsen. På vägen upp passerar vi Andersborgs våffelstuga där vi sedan kommer att stanna till för en fika hos paret Uthas. Vi passerar även Skarvfjällsgruvan som var verksam på 1600-talet. Efter gruvan viker vi av mot toppen av Lillskarven där utsikten över fjällvärlden är slående, här ser vi Funäsdalen by, Anåfjället, Helags och andra pampiga fjäll resa sig runt omkring oss. Vi går sedan ner mot sadeln emellan Lill- och Storskarven och följer foten av fjället tillbaka till Andersborg där vi njuter av en välförtjänt våffla eller medtagen matsäck (köpt fika betalas själv). Härifrån går vi på samma spänger som vi började turen på, ner till parkeringen där transporten väntar. 

- Ca 10 km
- Ca 4,5 timmar
- Höjdskillnad 350 m
- Högsta punkt 1 224 möh

Tisdag - Bolagen-Rutfjället–Bolagskammen 
Denna vandring tar oss förbi Bolagen, sjön alldeles intill Storvigelns fot. Vägen hit går längs åsarna högt uppe på platån intill Svansjön. Vildmarkskänslan är enorm och den karga naturen inger en härlig högalpin känsla. Turen börjar återigen ifrån fjällparkeringen högt ovan trädgränsen och går därefter förbi en gammal renvaktarstuga vidare mot Bolagen, denna vackra sjö, mitt uppe på fjället. Stigen går längs höga fjällhedar och är lättvandrad. Vi vänder sedan tillbaka och går över Rutfjället tillbaka mot parkeringen. 

- Ca 16 km
- Ca 6 timmar
- Höjdskillnad ca 100m
- Högsta punkt ca 1 100 möh

 

Onsdag - Vilodag
Tredje dagen brukar vara en vilodag då man får hitta på vad man själv vill. Utöver egna aktiviteter så erbjuds på denna resa två alternativa aktiviteter som ingår i priset.

Besöka Røros - Norges kulturhuvudstad som finns med på UNESCO's världsarvslista. 

Røros trähusbebyggelse är bland den äldsta i Europa. Staden grundades år 1644, när man upptäckte kopparmalm i området. Med tiden blev Røros, som ligger på en svagt sluttande platå 628 meter över havet, en av Norges viktigaste gruvstäder.

Røros har behållit mycket av sin ursprungliga karaktär. Gatornas mönster och många byggnader i centrum är samma som när de konstruerades på 1600-talet. De autentiska trähusen och stadens unika karaktär som tidig gruvstad bidrog till att UNESCO lade till Røros på sin lista över världsarv år 1980.

Idag är hela Røros som ett levande museum, och hela stadskärnan är kulturmärkt. Ge dig ut i stadens smala gränder och gamla bakgårdar som är fulla med små trevliga butiker och hantverkare. Här kan du passa på att köpa lokalt tillverkad keramik, kläder och mat.

Kortare vandring - Volldalshögda
Volldalshögda som ligger alldeles intill gränsen mellan Norge och Sverige är ett litet men härligt fjäll som bjuder på härliga vyer över det vackra gränslandet. På toppen av detta fjäll hittar vi också en helt otrolig naturlig ”infinity pool” som är oemotståndlig även en klar septemberdag, ta med badkläder. Så här beskrev Urban Hiernes denna tur år 1685;

”Då jag var der, kände jag en öfvermåttan ren och ljufvelig luft, och bröstet och hjertat blefvo mig så lätt, som aldrig sina dagar tillförene. Markvärdigt är ock, det att den allra högste vården å Rutefjällen är en mycket stor sjö ganska djup pch klar så att omöjligt är, att den skulle samlas af tillflytande regnvattten emedan endast en ringa höjd å sydost ligger.”

- Ca 6 km
- Ca 2 timmar
- Höjdskillnad 260 m
- Högsta punkt 1 103 möh

Torsdag - Anderssjöåfallet- Hamrafället - sydbrantstigen
Denna vandring bjuder på forsande vattenfall, kulturminnen från skidturismens vagga samt vandring i underbara Hamrafjällets naturreservat. Med start ifrån Ski Lodge går vi mot den norska gränsen för att sedan ta trapporna uppåt, alldeles intill det sprudlande Anderssjöåfallet. Vi går sedan mot toppen av Hamrafjället där resterna från bygdens första skidlift står kvar. Vi följer sedan bergskammen upp till toppen av Hamrafjället och viker sedan av mot Sydbrantstigen som går precis ovanför foten av fjället på en brant liten hylla där traktens bönder buförde sina djur upp till sina fäbodskiften. Denna stig går igenom en slags subtropisk fjällmiljö med frodig vegetation och leder ut i ett natura 2000 område. Hamrafjällets kalkrika jord och sydliga sluttningar gör det till ett av fjällvärldens mest blomsterrika fjäll med nästan samtliga fjällorkidéer i sin flora. 

- Ca 12 km
- Ca 4,5 timmar
- Höjdskilland 350 m
- Högsta punkt 1 138 möh

Fredag - Anderssjöarna runt.
Turen börjar mellan dalgången Hamrafjället och Lillskarven och går in längs foten av Skarvarna för att sedan komma fram till Svalåtjärn. Här går vi västerut in mot de lugna Anderssjöarna där stigen slingrar sig fram mellan sjöar och bäckar. Mot slutet av turen har vår kock dukat upp en härlig buffé av lokala råvaror och tillsammans skålar vi i champagne och pratar om våra upplevelser till fjälls. 

- Ca 15 km
- Ca 7 timmar
- Höjdskillnad 250 m
- Högsta punkt 950 möh

Lördag
Fria aktiviteter fram till avresan med buss vid ca 17.00. Dessa aktiviteter bokas på plats. Exempel:
- Cykel
- Klättring
- Paddling
- Kantarellplockning
- Fjällmuséet
- Myskoxparken
- Fiske

Söndag
Vi anländer med nattåget till Stockholm Centralstation kl 06.38

Väderkalender

Relaterade resor

 • Norge Lofoten

  Långt ovanför polcirkeln sträcker Lofotenöarna ut sig i nordnorska havet och den som är ute efter oförglömliga naturupplevelser lär inte bli besviken. Vyerna och vandringarna är magiska. Denna resa går med tåg.

  Kommer snart
 • Spanien Gran Canaria

  Gran Canaria är ett paradis för vandrare, något som många inte känner till. Under veckan utforskar vi det bästa och vackraste av ett 800 kilometer stort nätverk av vandringsleder. Vi gör dagsvandringar i flera olika klimatzoner tillsammans med våra kunniga, lokala, svenska guider.

  8 dagar från 17 450 SEK