Vandringsresor till Tänndalen | WI-Resor

Tänndalen Sverige Svenska fjällen med tåg

Vi tar tåget till Tänndalen som ligger där vildmarken börjar. Renarna betar bokstavligt talat utanför dörren och med en kort promenad har du hela fjällvärlden framför dig. Tänndalen ligger i nordvästra Härjedalen, nära den norska gränsen. Här finns bland annat 60 fjälltoppar på över 1 000 meter, 1 862 kvadratkilometer natur och 14 st vilda myskoxar.

Att uppleva fjällen till fots har besökare här gjort ända sedan 1882 när de första fjällturisterna anlände till Tänndalen-Fjällnäs. Idag är vandring populärare än någonsin och i Tänndalen är vandringarna alltid nära. Här vandrar man högt ovan trädgränsen med oändliga vidder och fjälltoppar i alla väderstreck. Oavsett om du är nybörjare eller van vandrare så kommer du få fantastiska upplevelser med dig hem.

Detta är en resa där allt ingår och lite till, se programmet nedan.

Tänndalens bästa

 • Storslagen natur
 • Kunniga fjällguider
 • Föredrag med Naturfotograf Ingemar Lind
 • Klimatsmart - vi tar tåget
 • Maten - lokala produkter
 • Besök i Röros
 • Matmässan

Avgångar

28 augusti 2020

/ 8 dagar

Stockholm C

Stockholm C - Östersund C 28 aug 00:00 -
Östersund C - Stockholm C 4 september 00:00 -
16 680 SEK 10+ platser kvar Boka resa

Reservation för tidtabellsändringar.

Fredag kväll kl 21.08 (preliminär avresetid) kliver vi på nattåget i Stockholm som tar oss till Östersund. Kl 06.33 (preliminärt) lördag morgon är vi framme och här väntar vår buss. Nu får vi en vacker färd på nästan 3 timmar innan vi är framme vid vår slutdestination Tänndalen. 

Del i 3-bädds sovvagnskupé ingår. Om någon vill ha en egen sovvagnskupé, t.ex. för två personer så kan man betala för den tredje liggplatsen, ca 1 900 kr.

Vill man ta sig till och från Tänndalen på egen hand erbjuds ett prisavdrag på 1 400 kr per person, kontakta oss på tel 0771-14 30 30 eller mail info@wiresor.se.

 

Ingår i resan

 • Nattåg/ Dagtåg Stockholm - Östersund t/r (1 natt på utresan, dagtåg på hemresan)
 • Busstransfer Östersund - Tänndalen  t/r
 • Del i lägenhet på Ski Lodge (6 nätter)
 • Slutstädning av lägenhet
 • Byte av handdukar 2 gånger under veckan
 • Frukostbuffé på Ski Lodge
 • Lunchpaket (gör eget från frukostbuffén)
 • 6 st 3-rättersmiddagar exkl dryck
 • Transport till/från vandringar
 • Fem dagar guidade vandringar
 • Utflykt till norska Röros på vilodagen
 • Trubadur en kväll
 • Filmvisning med naturfotograf Ingemar Lind
 • Tillgång till relaxavdelning 
 • Tillgång till gym
 • WI-Resors guide
 • 110% CO2-kompensation

 

Övrigt

 • Tillägg Enkelrum (egen lägenhet)  2 000 kr
 • Mat på tåget tillkommer.

 

Boende

 • Ski Lodge Tänndalen

  Ski Lodge Tänndalen ligger strax nedanför trädgränsen, 720 meter över havet. Här bor vi bekvämt med närhet till både fjäll och aktiviteter. Designen är smakfull och hämtar inspiration från Nordamerikansk lodgetradition, Härjedalsk byggkonst, naturnära färger och smarta detaljlösningar. 

  Lägenheterna har 2 sovrum, allrum med fullt utrustat kök, badrum samt balkong/uteplats. När man bokar enkelrum så disponerar man en hel lägenhet åt sig själv. Slutstädning ingår men ingen städning av rummen under veckan. Handdukar  ingår och bytes två gånger under veckan. 

  Vi har också tillgång till relaxavdelningen med en trivsam bastu.

  Fjällets skafferi

  Svamp och bär växer rikligt längs fjällsluttningar, myrmark och bland fjällbjörkar. I fjällsjöar och vattendrag lurar, harr, öring och röding. Detta utnyttjas givetvis till fullo av kockarna på Ski Lodge Kök & Bar. Här är man mån om sina råvaror och tillagar härliga lokala rätter med höga smaker från tidig morgon till sen kväll.

  Varje kväll får vi njuta av en trerättersmiddag med nya överraskningar.

Program

Det finns stora möjligheter till varierad vandring i detta område. Programmet nedan är ett grundprogram som vi utgår från, men som kan komma att ändras pga väder och gruppens karaktär. Vid 16 deltagare och fler erbjuder vi som vanligt två alternativ, ett lite enklare och ett lite tuffare. Ofta är turerna varianter av samma vandring.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Fredag
Avresa med nattåg från Stockholm Central, preliminär avresetid kl 21.08.

Lördag 
Ankomst till Östersund station preliminär ankomsttid kl 06.33 och vidare färd med vår buss till Tänndalen och vi har tillgång till rummen direkt vid ankomst. Vi börjar med en kortare vandring direkt från Ski Lodge som avslutas vid den årliga matmässan i Tänndalen. Här kan man passa på och provsmaka lokala produkter. Om kvällen njuter vi av en temamiddag på Ski Lodge. 

Söndag - Lillskarven runt

Lill- & Storskarven ligger emellan Bruksvallarna och Tänndalens dalgångar och turen börjar från fjällparkeringen nedanför Andersborg strax ovan trädgränsen. På vägen upp passerar vi Andersborgs våffelstuga där vi sedan kommer att stanna till för en fika hos paret Uthas. Vi passerar även Skarvfjällsgruvan som var verksam på 1600-talet. Efter gruvan viker vi av mot toppen av Lillskarven där utsikten över fjällvärlden är slående, här ser vi Funäsdalen by, Anåfjället, Helags och andra pampiga fjäll resa sig runt omkring oss. Vi går sedan ner mot sadeln emellan Lill- och Storskarven och följer foten av fjället tillbaka till Andersborg där vi njuter av en välförtjänt våffla eller medtagen matsäck (köpt fika betalas själv). Härifrån går vi på samma spänger som vi började turen på, ner till parkeringen där transporten väntar. 

- Ca 10 km
- Ca 4,5 timmar
- Höjdskillnad 350 m
- Högsta punkt 1 224 möh

Måndag - Bolagen-Rutfjället–Bolagskammen 
Denna vandring tar oss förbi Bolagen, sjön alldeles intill Storvigelns fot. Vägen hit går längs åsarna högt uppe på platån intill Svansjön. Vildmarkskänslan är enorm och den karga naturen inger en härlig högalpin känsla. Turen börjar återigen ifrån fjällparkeringen högt ovan trädgränsen och går därefter förbi en gammal renvaktarstuga vidare mot Bolagen, denna vackra sjö, mitt uppe på fjället. Stigen går längs höga fjällhedar och är lättvandrad. Vi vänder sedan tillbaka och går över Rutfjället tillbaka mot parkeringen. 

På kvällen samlas vi för ett föredrag och filmvisning av och med den charmige naturfotografen Ingemar Lind. Han visar och berättar om omgivningens fantastiska djurliv och natur. 

- Ca 16 km
- Ca 6 timmar
- Höjdskillnad ca 100m
- Högsta punkt ca 1 100 möh

 

TIsdag - Vilodag
Tredje dagen brukar vara en vilodag då man får hitta på vad man själv vill. Utöver egna aktiviteter så erbjuds på denna resa två alternativa aktiviteter som ingår i priset.

Besöka Røros - Norges kulturhuvudstad som finns med på UNESCO's världsarvslista. 

Røros trähusbebyggelse är bland den äldsta i Europa. Staden grundades år 1644, när man upptäckte kopparmalm i området. Med tiden blev Røros, som ligger på en svagt sluttande platå 628 meter över havet, en av Norges viktigaste gruvstäder.

Røros har behållit mycket av sin ursprungliga karaktär. Gatornas mönster och många byggnader i centrum är samma som när de konstruerades på 1600-talet. De autentiska trähusen och stadens unika karaktär som tidig gruvstad bidrog till att UNESCO lade till Røros på sin lista över världsarv år 1980.

Idag är hela Røros som ett levande museum, och hela stadskärnan är kulturmärkt. Ge dig ut i stadens smala gränder och gamla bakgårdar som är fulla med små trevliga butiker och hantverkare. Här kan du passa på att köpa lokalt tillverkad keramik, kläder och mat.

Kortare vandring - Volldalshögda
Volldalshögda som ligger alldeles intill gränsen mellan Norge och Sverige är ett litet men härligt fjäll som bjuder på härliga vyer över det vackra gränslandet. På toppen av detta fjäll hittar vi också en helt otrolig naturlig ”infinity pool” som är oemotståndlig även en klar septemberdag, ta med badkläder. Så här beskrev Urban Hiernes denna tur år 1685;

”Då jag var der, kände jag en öfvermåttan ren och ljufvelig luft, och bröstet och hjertat blefvo mig så lätt, som aldrig sina dagar tillförene. Markvärdigt är ock, det att den allra högste vården å Rutefjällen är en mycket stor sjö ganska djup pch klar så att omöjligt är, att den skulle samlas af tillflytande regnvattten emedan endast en ringa höjd å sydost ligger.”

- Ca 6 km
- Ca 2 timmar
- Höjdskillnad 260 m
- Högsta punkt 1 103 möh

Onsdag - Anderssjöåfallet- Hamrafället - sydbrantstigen
Denna vandring bjuder på forsande vattenfall, kulturminnen från skidturismens vagga samt vandring i underbara Hamrafjällets naturreservat. Med start ifrån Ski Lodge går vi mot den norska gränsen för att sedan ta trapporna uppåt, alldeles intill det sprudlande Anderssjöåfallet. Vi går sedan mot toppen av Hamrafjället där resterna från bygdens första skidlift står kvar. Vi följer sedan bergskammen upp till toppen av Hamrafjället och viker sedan av mot Sydbrantstigen som går precis ovanför foten av fjället på en brant liten hylla där traktens bönder buförde sina djur upp till sina fäbodskiften. Denna stig går igenom en slags subtropisk fjällmiljö med frodig vegetation och leder ut i ett natura 2000 område. Hamrafjällets kalkrika jord och sydliga sluttningar gör det till ett av fjällvärldens mest blomsterrika fjäll med nästan samtliga fjällorkidéer i sin flora. 

- Ca 12 km
- Ca 4,5 timmar
- Höjdskilland 350 m
- Högsta punkt 1 138 möh

Torsdag - Anderssjöarna runt.
Turen börjar mellan dalgången Hamrafjället och Lillskarven och går in längs foten av Skarvarna för att sedan komma fram till Svalåtjärn. Här går vi västerut in mot de lugna Anderssjöarna där stigen slingrar sig fram mellan sjöar och bäckar. Mot slutet av turen har vår kock dukat upp en härlig buffé av lokala råvaror och tillsammans skålar vi i champagne och pratar om våra upplevelser till fjälls. 

- Ca 15 km
- Ca 7 timmar
- Höjdskillnad 250 m
- Högsta punkt 950 möh

Fredag - Hemresa
Det är dags att ta farväl av detta natursköna område. Efter frukost reser vi med buss till Östersund och stiger på dagtåget med preliminär avresetid kl 13.04 till Stockholm. Vi ser Mitt och Mellansverige susa förbi oss utanför tågfönstret. Preliminär ankomst till Stockholm Central kl 19.38. 

Med reservation för ändring av program och tider. 

Väderkalender

Relaterade resor

 • Norge Lofoten

  Långt ovanför polcirkeln sträcker Lofotenöarna ut sig i nordnorska havet och den som är ute efter oförglömliga naturupplevelser lär inte bli besviken. Vyerna och vandringarna är magiska. Denna resa går med tåg.

  10 dagar från 24 950 SEK
 • SverigeSingelresa Tänndalen

  Upplev underbara svenska fjällen med kunnig guide. Vi gör dagsturer och bor bekvämt och äter av vad det lokala köket erbjuder. En klimatsmart resa där vi tar nattåget från Stockholm.

  Kommande resa
 • Spanien Gran Canaria

  Gran Canaria är ett paradis för vandrare, något som många inte känner till. Under veckan utforskar vi det bästa och vackraste av ett 800 kilometer stort nätverk av vandringsleder. Vi gör dagsvandringar i flera olika klimatzoner tillsammans med våra kunniga, lokala, svenska guider.

  8 dagar från 18 250 SEK