Vandringsresor USA, Utah och Colorado med WI-resor

Utah & Colorado USA Vandringsresa där naturens under samlats

Om du har sett det mesta, men ännu inte upplevt Utahs mäktiga nationalparker, så har du något storslaget som väntar dig. Under denna resa får du uppleva två närliggande, men väldigt olika områden. Vi vandrar både på hög höjd i de klassiska Klippiga bergen i Colorado, men även i Utah och i några av USA:s mest uppskattade nationalparker.

De första dagarna tillbringar vi i den välkända skidorten Vail i Colorado, som är belägen på närmare 2 500 meters höjd. Vail är en fashionabel bergsort och här finns alla tänkbara boutiquer, gourmetrestauranger och vinbarer. Dessutom flera små mikrobryggerier, så som Vail Brewing Company. Från byn utgår ett tjugotal vandringsleder och när vi når över trädgränsen (cirka 3 500 meter över havet), betraktar vi underbara vyer och höstfärger på de skogbeklädda bergssluttningarna. Naturen påminner till viss del om Alperna, men här vandrar vi på högre höjd.

Efter Vail tar vi oss vidare till Utah som är känt för sin varierande natur och det är ingen tillfällighet att det finns så många kända nationalparker här. Naturen och omgivningarna slår oss med häpnad och vi känner oss som placerade i ett avsnitt av Familjen Macahan. Vi bor i samhället Moab, som ligger vid Coloradofloden, nära de kända nationalparkerna Arches och Canyonlands och våra vandringar i den unika naturen blir ett minne för livet.

Sista natten tillbringar vi i Denver som även är en intressant stad att lära känna. Den har en central roll i historien då “the wild west” koloniserades.

Eftersom vår grupp är liten reser vi i en eller två minibussar (vans). Vägen mellan Vail och Moab är vacker och vi delar upp resan med en oförglömlig cykeltur genom Glenwood Canyon.

Boka resa

Avgångar

Avgång Reslängd Pris
22 september 2019  Visa flyg 12 dagar 40 950 SEK
Utresa Hemkomst Flygtid Flygbolag
Stockholm-Denver Söndag 11:15 Denver-Stockholm Torsdag 16:55 den 26:e september Cirka 14,5 timmar på utresan och 13,5 timmar på hemresan inkl. byte i London British Airways
Köpenahmn-Denver Söndag 10:50 Denver-Köpenhamn Torsdag 17:20 den 26:e september Cirka 14,5 timmar på utresan och 13,5 timmar på hemresan inkl. byte i London British Airways
Oslo-Denver Söndag 11:35 Denver-Oslo Torsdag 16:40 den 26:e september 14 timmar på utresan och 13 timmar på hemresan inkl. byte i London British Airways

Detta flyg är tänkt att användas och det kommer att slutgiltigt bestämmas senare. På utresan är det mellanlandning (2 tim 5 min) på Heathrow, London. Flygbolag är British Airways. På hemresan är det mellanlandning (2 tim) i London. Flygbolag är även här British Airways. Notera att vi lämnar Denver den 25 sep och anländer Stockholm den 26 sep.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda-Denver tur och retur
 • Transfer flygplats-hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum på utvalda hotell
 • Frukostbuffé
 • Middagar på lokala restauranger  (7 st)
 • Dricks på middagar
 • Fri tillgång till hotellens faciliteter (pool, spa)
 • 6 dagar guidade vandringar
 • 1 guidad cykeltur (inkl. cykel)
 • Karta (Arches & Canyonlands)
 • Transporter till och från vandringar
 • Entréavgifter nationalparker
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter

Övrigt

 • Enkelrumstillägg 8 500 kronor
 • Dubbelrum deluxe i Moab (6 nätter) 1 200 kr/pers
 • Övrig dricks (hotellstäd, etc.)

Boende

 • Christiania at Vail

  Christiania at Vail är ett av de äldsta hotellen i byn som drivs och ägs av samma familj som en gång lät bygga det. De eftersträvade en alpkänsla och beställde all inredning från en möbelsnickare i Österrike. Läget i byn är perfekt, bara ett stenkast från gågatan med restauranger och butiker. Rummen är rymliga och har hög charmfaktor.

  Varje morgon erbjuds en "continental frukost" och middagar äter vi ute på byn. Färskbryggt kaffe finns att få hela dagen. Hotellet har en uppvärmd utomhuspool. Vill man få tillgång till en större spa-anläggning så har vi som hotellgäster utan extra kostnad tillgång till en spa-anläggning och träningscenter, ca 150 meter från vårt hotell. 

 • Moab – Sunflower Hill

  Mycket mer amerikansk landsbyggdsidyll än det här charmiga, fyrstjärniga hotellet får man leta efter. Det är nu andra generationen av familjen Stucki som driver hotellet och det är få hotell med denna höga standard som också är så personligt. Det känns som vi är hembjudna till en riktigt amerikansk familj. På frukostbordet hittar vi inga halvfabrikat och någon ny överraskning väntar varje morgon.

  De personligt inredda rummen är alla olika och man kan välja mellan två nivåer, främst baserat på storlek. Den dyrare kategorin har balkong eller en liten terrass. Efter en vandringsdag är det skönt att ta ett dopp i den uppvärmda poolen, eller i bubbelbadet. 

 • Denver – The Oxford Hotel

  The Oxford Hotel är ett av de läckraste och äldsta hotellen i Denver. Vackert inredda hotellrum, en mycket karakteristisk frukostsal och charmiga rum gör att vi känner oss som i en vilda västern film.

  Det fyrstjärniga hotellet är mycket centralt beläget, bara 100 meter från Grand Central. Härifrån hinner vi utforska centrala Denver och det finns många trevliga restauranger att välja mellan för sista kvällens middag.

Vandringsprogram

Det är mycket stor variation på vandringarna som vi gör i Colorado och Utah, från klassiska alpvandringar till ökenlandskap. Ingen av turerna är speciellt tekniskt avancerad, utan har relativt väl underhållna vandringsleder. Däremot kan det bli ansträngande i Colorado på grund av den höga höjden och i Utah av det varma och torra klimatet.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram

Dag 1

Vi anländer till Denvers flygplats på kvällen och åker direkt upp i bergen, mot vår första anhalt och vandringsområdet. Resan är ca 17 mil lång och eftersom Denver ligger på 1650 möh och Vail på 2480 möh gör vi redan här en stigning på ca 800 meter. Vi kör direkt utan stop till hotellet och med tanke på tidsomställningen (8 timmar) är vi rejält trötta när vi kommer fram till hotellet.

Vail

Vail är idag Nordamerikas största skidanläggning och en av de mest fashionabla med sin närhet till Denver. Området öppnades för skidåkning 1969 och kännetecknas av stora ytor för offpistskidåkning. De var när grundarna av skidområdet själva var där för att vandra de fick idén att skapa en skidanläggning.

Dag 2 Gore Creek trail

Denna fösta vandringsdag går genom en dalgång och vi följer en fors uppströms som heter Gore Creek. Dalgången är karakteristisk för Klippiga bergen med de vackra rödtonande klipporna på sidan. Har vi tur så prickar vi in de vackraste höstdagarna och bitvis går vi genom gula alléer med Aspträd. Vårt mål är en vacker pick-nickplats där forsen stannar upp och här möts vi av minnen från Colorados stora silver boom i slutet av 1800-talet. På denna vandring går vi samma väg tillbaka och orkar man inte riktigt ända fram går det bra att vända tidigare. Det kan kännas lite tungt att vandra denna dag då kroppen inte riktigt hunnit acklimatisera sig för den höga höjden. Går man hela vägen så blir vandringen närmare 500 höjdmeter och ca 14 km lång.  

Dag 3 Wilder Gulch trail

Dag tre gör vi en vandring på hög höjd. Bergen är höga här och för att komma upp på riktig hög höjd och njuta av härliga vyer så tar vi vår minibuss upp till Vail Pass som ligger på 3200 m.ö.h. Här börjar vandringen i ett öppet landskap och även denna dag följer vi ett vattendrag där vi kan se gamla lämningar från tiden då man vaskade guld och silver. Så småningom kommer vi upp över trädgränsen och får helt fantastiska vyer. Här intar vi vår medhavda pick nick och för de som vill är det bara 100 höjdmeter kvar för att nå toppen på 3600 m.ö.h. Från toppen ser vi det kanske kändaste berget i området, Mt.Holy Cross, där snön som ligger kvar från vintern formar ett kors på nordsidan av berget. Är vi tursamma kanske vi också skymtar en puma, men de är mycket skygga, ungefär som vårt eget lodjur.Längden på vandringen är lite drygt 10 km.

Dag 4 Moab

Den här dagen far vi vidare västerut mot Moab som ligger i Utah. Halvvägs till Moab gör vi ett stopp för en två timmars cykeltur genom den mycket vackra Glenwood Canyon. Vi cyklar längs Colorado River och turen sluttar lätt utför.
Moab är lite av ett Mecka för friluftsturism med sin närhet till nationalparkerna Canyonlands och Arches. Förutom vandring finns här goda möjligheter till mountain bike, klättring, forsränning, med mera.

Dag 5-9

Dessa dagar kommer vi att göra fyra olika dagsvandringar i Canyonlands och Arches. Vi har också en ledig dag i Moab för att återhämta oss, njuta av poolen på hotellet eller kanske ta en kortare vandringstur.

En av dagarna gör vi några kortare vandringsturer för att se de mest kända platserna, så som den mäktiga Delicate Arch och Park Avenue. Vi anpassar också programmet här i förhållande till gruppen och vädret, men några vandringar som vi gärna gör är:

Devils Garden Primitive Loop

Detta är en helt magisk vandring där du kommer nära en helt unik miljö med märkliga klippformationer. I en amerikansk guidebok beskrivs den så här: “It’s one of the most spectacular hikes you can take in any national park”.
Vi åker med vår van nästan längst in i Arches där denna vandring börjar. Den första mäktiga valvbågen vi kommer att se är Landscape Arch som är 93 meter bred, vilket troligtvis gör den till världens bredaste naturliga valvbro. Härifrån blir vandringsleden något mer ansträngande och upplevelserna staplas på varandra. Vi passerar bland annat den kända Double O Arch och Dark Angel. Halvvägs på vandringen stannar vi i denna spektakulära miljö för att inta vår medhavda matsäck. Längden på denna tur är ca 12 km med ca 200 höjdmeter. Det finns några ställen med höga kliv, men där kan vi hjälpas åt om det behövs.

The Needles

Denna tur går i Canyonlands och det område som kallas “The Needles District”. Namnet, som betyder nålar på svenska, beskriver de särskilda karaktärsdragen för detta område då det finns flera enorma stoder av sandsten här men också raukar och andra häftiga stenformationer. Detta är ett ökenlandskap och bitvis vandrar vi i uttorkade flodbäddar, i några trånga raviner, men vi kommer också upp på några fantastiska utsiktsplatser. Det finns många möjligheter till vandring här och vi kan förlänga eller förkorta turen ganska enkelt. Målsättningen är att göra en tur som är drygt 10 km lång med ca 150 höjdmeter. För att ta oss till startpunkten för denna vandring behöver vi färdas nästan en timme i vår van.

Fisher Towers

Efter flera dagars vandring i dessa områden tror man inte man kan förundras mer. Men när vi kommer till Fisher Towers blir det något helt annat. Här är klipporna djupröda och formationerna annorlunda och för många blir detta den perfekta "grand final" för alla dessa upplevelser. Vårt slutpunkt är högst upp på en klippa med vidunderlig utsikt åt alla håll. Detta är ett område som ligger utanför de två nationalparkerna och här har det varit mycket populärt att spela in olika westernfilmer. Vandringen är bara 7,2 km lång och ca 250 höjdmeter.  

Dag 10

Vi åker från Moab till Denver. Resan är ca 55 mil lång och vi gör flera intressanta stopp på vägen. Sista natten bor vi på hotell i centrala Denver.

Dag 11 och 12

Förmiddagen den 11:e dagen tillbringar vi i Denver innan vi på eftermiddagen tar oss till flygplatsen för hemfärd. Vi landar på Arlanda dag 12.

Transporter

Vi har en eller två egna minibussar som vi själva kör, vilket innebär stor flexibilitet om det blir nödvändigt att göra förändringar i programmet.

 

Väderkalender

Så säger våra resenärer

 • Att på en och samma resa få vandra i och uppleva så skilda naturtyper som i Colorado och Utah - mycket bra. Och som vanligt hos WI Resor var boendet mycket bra, särskilt SunFlower Hill med sin personliga och hemtrevliga stil.

  Tomas Åkerlund / Stockholm

Relaterade blogginlägg

 • Drabbad i Utah

  Jag blev oväntat drabbad och det förvånade mig. Jag har ju ändå vandrat i dessa trakter flera gånger tidigare. Jag har otaliga megabyte av bilder hemma på datorn från vandringar här, men nu åkte kameran upp igen, och stannade uppe.

  Läs hela inlägget