Vandringsresor USA, Utah och Colorado med WI-resor

Utah & Colorado USA Vandringsresa där naturens under samlats

Om du har sett det mesta, men ännu inte upplevt Utahs mäktiga nationalparker, så har du något storslaget som väntar dig. Under denna resa får du uppleva två närliggande, men väldigt olika områden. Vi vandrar både på hög höjd i de klassiska Klippiga bergen i Colorado, men även i Utah och i några av USA:s mest uppskattade nationalparker.

De första dagarna tillbringar vi i den välkända skidorten Vail i Colorado, som är belägen på närmare 2 500 meters höjd. Vail är en fashionabel bergsort och här finns alla tänkbara boutiquer, gourmetrestauranger och vinbarer. Dessutom flera små mikrobryggerier, så som Vail Brewing Company. Från byn utgår ett tjugotal vandringsleder och när vi når över trädgränsen (cirka 3 500 meter över havet), betraktar vi underbara vyer och höstfärger på de skogbeklädda bergssluttningarna. Naturen påminner till viss del om Alperna, men här vandrar vi på högre höjd.

Efter Vail tar vi oss vidare till Utah som är känt för sin varierande natur och det är ingen tillfällighet att det finns så många kända nationalparker här. Naturen och omgivningarna slår oss med häpnad och vi känner oss som placerade i ett avsnitt av Familjen Macahan. Vi bor i samhället Moab, som ligger vid Coloradofloden, nära de kända nationalparkerna Arches och Canyonland och våra vandringar i den unika naturen blir ett minne för livet.

Sista natten tillbringar vi i Denver som även är en intressant stad att lära känna. Den har en central roll i historien då “the wild west” koloniserades.

Eftersom vår grupp är liten reser vi i en eller två minibussar (vans). Vägen mellan Vail och Moab är vacker och vi delar upp resan med en oförglömlig cykeltur genom Glenwood Canyon.

Boka resa

Avgångar

Avgång Reslängd Pris
15 september 2018  Visa flyg 12 dagar 43 400 SEK Väntelista
Utresa Hemkomst Flygtid Flygbolag
Stockholm-Denver Lördag 11:15 Denver-Stockholm Onsdag 16:55 den 26:e september Cirka 14,5 timmar på utresan och 13,5 timmar på hemresan inkl. byte i London British Airways
Köpenahmn-Denver Lördag 10:50 Denver-Köpenhamn Onsdag 17:20 den 26:e september Cirka 14,5 timmar på utresan och 13,5 timmar på hemresan inkl. byte i London British Airways
Oslo-Denver Lördag 11:35 Denver-Oslo Onsdag 16:40 den 26:e september 14 timmar på utresan och 13 timmar på hemresan inkl. byte i London British Airways

Detta flyg är tänkt att användas och det kommer att slutgiltigt bestämmas senare. På utresan är det mellanlandning (2 tim 5 min) på Heathrow, London. Flygbolag är British Airways. På hemresan är det mellanlandning (2 tim) i London. Flygbolag är även här British Airways. Notera att vi lämnar Denver den 25 sep och anländer Stockholm den 26 sep.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda-Denver tur och retur
 • Transfer flygplats-hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum på utvalda hotell
 • Frukostbuffé
 • Middagar på lokala restauranger  (9 st)
 • Dricks på middagar
 • Fri tillgång till hotellens faciliteter (pool, spa)
 • 6 dagar guidade vandringar
 • 1 guidad cykeltur (inkl. cykel)
 • Karta (Arches & Canyonlands)
 • Transporter till och från vandringar
 • Entréavgifter nationalparker
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter

Övrigt

 • Enkelrumstillägg 5 400 kronor
 • Dubbelrum deluxe i Moab (6 nätter) 1 200 kr/pers
 • Övrig dricks (hotellstäd, etc.)

Boende

 • Vail – Tivoli Lodge Hotel

  Detta är ett klassiskt bergshotell med jättestor uppmurad öppen spis där det alltid sprakar en välkomnande brasa. Rummen är stora och bekväma och vi bor med perfekt läge i byn Vail. Här njuter vi varje morgon av amerikansk frukostbuffé, allt från yougurt, müsli, bacon, äggröra och muffins.

  Det fyrstjärniga hotellet har två  bubbelpooler med utsikt upp mot berget. Vill man få tillgång till en större spa-anläggning så har vi som hotellgäster utan extra kostnad tillgång till en spa-anläggning ca 100 meter från vårt hotell. 

 • Moab – Sunflower Hill

  Mycket mer amerikansk landsbyggdsidyll än det här charmiga, fyrstjärniga hotellet får man leta efter. Det är nu andra generationen av familjen Stucki som driver hotellet och det är få hotell med denna höga standard som också är så personligt. Det känns som vi är hembjudna till en riktigt amerikansk familj. På frukostbordet hittar vi inga halvfabrikat och någon ny överraskning väntar varje morgon.

  De personligt inredda rummen är alla olika och man kan välja mellan två nivåer, främst baserat på storlek. Den dyrare kategorin har balkong eller en liten terrass. Efter en vandringsdag är det skönt att ta ett dopp i den uppvärmda poolen, eller i bubbelbadet. 

 • Denver – The Oxford Hotel

  The Oxford Hotel är ett av de läckraste och äldsta hotellen i Denver. Vackert inredda hotellrum, en mycket karakteristisk frukostsal och charmiga rum gör att vi känner oss som i en vilda västern film.

  Det fyrstjärniga hotellet är mycket centralt beläget, bara 100 meter från Grand Central. Härifrån hinner vi utforska centrala Denver och det finns många trevliga restauranger att välja mellan för sista kvällens middag.

Vandringsprogram

Det är mycket stor variation på vandringarna som vi gör i Colorado och Utah, från klassiska alpvandringar till ökenlandskap. Ingen av turerna är speciellt tekniskt avancerad, utan har relativt väl underhållna vandringsleder. Däremot kan det bli ansträngande i Colorado på grund av den höga höjden och i Utah av det varma och torra klimatet.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram

Dag 1

Vi anländer till Denvers flygplats på kvällen och åker direkt upp i bergen, mot vår första anhalt och vandringsområdet. Resan är ca 17 mil lång och eftersom Denver ligger på 1650 möh och Vail på 2480 möh gör vi redan här en stigning på ca 800 meter. Vi kommer att äta något på vägen och när vi anländer till hotellet väntar en god natts sömn.

Vail

Vail är idag Nordamerikas största skidanläggning och en av de mest fashionabla med sin närhet till Denver. Området öppnades för skidåkning 1969 och kännetecknas av stora ytor för offpistskidåkning. De var när grundarna av skidområdet själva där för att vandra de fick idén att skapa en skidanläggning.

Dag 2

som är första vandringsdagen, gör vi en enklare tur med lite höjdvariation för att inte kroppen ska få en chockstart. Eftersom vi kommer upp på höjder runt 3000 meter över havet behöver vi acklimatisera oss lite denna första dag. Men vi får en fin känsla för området och förhoppningsvis tajmar vi de vackra höstfärgerna som här kallas “Fall foliage”.

Dag 3 Holy Cross-Vail

Dag tre gör vi en klassisk, men oförglömlig vandring med toppen på Mount Notch som mål. Härifrån ser vi norrsidan av Holy Cross, berget dit många pilgrimer började vandra mot slutet av 1800-talet, eftersom snöresterna i bergsskrevorna sommartid skapar formen av ett kors. Att ta sig upp till toppen av Mount Notch är ganska krävande med 850 höjdmeters stigning. Toppen ligger på 3 985 meter över havet. Det är inte en tekniskt avancerad vandring, men eftersom vi är på så pass hög höjd kan den kännas lite ansträngande.(Det är dock valfritt att gå hela vägen upp). Naturen och utsikten på vägen är väl värd mödan och vänder man halvvägs vid en vacker bergssjö, har man ändå fått en stor upplevelse. Är vi tursamma kanske vi skymtar en puma, men de är mycket skygga, ungefär som vårt eget lodjur.

Dag 4 Moab

Den här dagen far vi vidare västerut mot Moab som ligger i Utah. Halvvägs till Moab gör vi ett stopp för en två timmars cykeltur genom den mycket vackra Glenwood Canyon. Vi cyklar längs Colorado River och turen sluttar lätt utför.
Moab är lite av ett Mecka för friluftsturism med sin närhet till nationalparkerna Canyonlands och Arches. Förutom vandring finns här goda möjligheter till mountain bike, klättring, forsränning, med mera.

Dag 5-9

Dessa dagar kommer vi att göra fyra olika dagsvandringar i Canyonlands och Arches. Vi har också en ledig dag i Moab för att återhämta oss, njuta av poolen på hotellet eller kanske ta en kortare vandringstur.

Någon av dagarna gör vi flera kortare vandringsturer för att se några av de mest kända platserna, så som Delicate Arch, Island in the sky och Park Avenue. Vi anpassar också programmet här i förhållande till gruppen och vädret, men två vandringar som vi gärna gör är:

Devils Garden Primitive Loop

Detta är en helt magisk vandring där du kommer nära en helt unik miljö med märkliga klippformationer. I en amerikansk guidebok beskrivs den så här: “It’s one of the most spectacular hikes you can take in any national park”.
Vi åker med vår van nästan längst in i Arches där denna vandring börjar. Den första mäktiga valvbågen vi kommer att se är Landscape Arch som är 93 meter bred, vilket troligtvis gör den till världens bredaste naturliga valvbro. Härifrån blir vandringsleden något mer ansträngande och upplevelserna staplas på varandra. Vi passerar bland annat den kända Double O Arch och Dark Angel. Halvvägs på vandringen stannar vi i denna spektakulära miljö för att inta vår medhavda matsäck. Längden på denna tur är ca 12 km med ca 200 höjdmeter. Det finns några ställen med höga kliv, men där kan vi hjälpas åt om det behövs.

The Needles

Denna tur går i Canyonlands och det område som kallas “The Needles District”. Namnet, som betyder nålar på svenska, beskriver de särskilda karaktärsdragen för detta område då det finns flera enorma stoder av sandsten här men också raukar och andra häftiga stenformationer. Detta är ett ökenlandskap och bitvis vandrar vi i uttorkade flodbäddar, i några trånga raviner, men vi kommer också upp på några fantastiska utsiktsplatser. Det finns många möjligheter till vandring här och vi kan förlänga eller förkorta turen ganska enkelt. Målsättningen är att göra en tur som är drygt 10 km lång med ca 150 höjdmeter. För att ta oss till startpunkten för denna vandring behöver vi färdas nästan en timme i vår van.

Dag 10

Vi åker från Moab till Denver. Resan är ca 55 mil lång och vi gör flera intressanta stopp på vägen. Sista natten bor vi på hotell i centrala Denver.

Dag 11 och 12

Förmiddagen den 11:e dagen tillbringar vi i Denver innan vi på eftermiddagen tar oss till flygplatsen för hemfärd. Vi landar på Arlanda dag 12.

Transporter

Vi har en eller två egna minibussar som vi själva kör, vilket innebär stor flexibilitet om det blir nödvändigt att göra förändringar i programmet.

 

Väderkalender

Så säger våra resenärer

 • Att på en och samma resa få vandra i och uppleva så skilda naturtyper som i Colorado och Utah - mycket bra. Och som vanligt hos WI Resor var boendet mycket bra, särskilt SunFlower Hill med sin personliga och hemtrevliga stil.

  Tomas Åkerlund / Stockholm