Vandringsresa med kryssning i Kroatien, Istrien med WI-Resor

Istriens öar Kroatien Naturskön kryssning och vandring

Den här delen av Kroatien är betydligt grönare än öarna i söder och lite mindre exploaterad. Naturen på öarna består både av skog samt lite kargare natur och erbjuder både vandring eller cykling nära havet eller i bergen. Du bestämmer själv innan avresa, om du vill vandra eller cykla på denna kryss. För de som inte önskar cykla eller vandra, så går det givetvis bra att stanna på fartyget och njuta av havet och omgivningarna. Vi bor ombord på fartyget M/S Aria med endast WI-Resors gäster. Under veckan gör vi strandhugg för bad och hinner med att besöka öarna Rab, Losinj och Cres. På våra vandringar och cykelturer har vi för det mesta en fantastisk utsikt ut över det turkosblå havet.

Istriens öars bästa

 • Egen båt med WI-resors gäster
 • Flexibilitet med båt gör att vi får uppleva flera öar
 • Möjlighet till bad från båt och stränder
 • Medeltidsstaden Rab med trånga gränder caféer och restauranger
 • Vandring i Uckabergen
 • Utsikten från Osorcica
Boka resa

Avgångar

Avgång Reslängd Pris
15 september 2018  Visa flyg 8 dagar 18 650 SEK
Utresa Hemkomst Flygtid Flygbolag
Stockholm-Venedig Lördag 09:50 Venedig-Stockholm Lördag 15:35 Cirka 2,5 tim Norwegian

Transfern från Venedigs flygplats till båten tar 3 timmar exklusive rast.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda–Venedig tur och retur
 • Transfer flygplats–båt tur och retur
 • Del i dubbelkabin nedre däck
 • Frukost
 • Lunch alternativt middag exklusive mål­tidsdryck
 • Sex dagar guidade vandringar
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter

Övrigt

 • Tillägg övre däck 1 800 kr/person
 • Tillägg huvuddäck 1 350 kr/person
 • Enkelhyttstillägg 3 750 kr (gäller nedre däck. För andra däckskategorier kontakta WI-Resor)
 • Eventuell dricks tillkommer

Boende

 • M/S Aria

  M/S Arias samtliga gäster är antingen vandrare eller cyklister från WI-Resor. Båten har 17 gästhytter, matsal, bar samt allmänna utrymmen där man kan njuta av solen och vyerna och kanske ta en kvällsdrink. Det finns tre typer av hytter. Övre däck och huvuddäck bokas mot tillägg. Alla hytter har bekvämligheter såsom dusch, toalett samt luftkonditionering.

  Förutom frukost varje morgon, äter vi lunch eller middag ombord. De kvällar vi inte äter på båten, äter vi iland på egen hand. Färdledaren ger gärna tips. Både boende och den lite mer rustika kroatiska maten, är av lite enklare slag än vår normala standard, då vi bor på båt. 

Vandringsprogram

Öarna är mjukt kuperade och vandringarna går som högst upp på 400–500 meter över havet. Terrängen är vanligtvis stenig och marken är oftast täckt av vilda kryddväxter, som timjan, rosmarin och lavendel. Ingen vandring är tekniskt svår men kan vara konditionskrävande. Den lätta vandringsnivån är en variant av den medelsvåra. Vandringsdagarna är olika långa och erbjuder tid till bad flera av dagarna. En buss tar oss sista dagen till naturparken Poklon, där vi startar vår vandring i Uckabergen.

Våra dagar börjar med frukost ombord och vi ger oss sedan ut på dagens vandring. Vi vandrar därefter fram till lunch/tidig eftermiddag och äter sedan antingen lunch under vandringen eller tillbaka på båten. Det brukar även finnas tid för bad på något lämpligt ställe innan nästa strandhugg. När vi lagt till hinner vi oftast med en tur på stan innan det är dags för middag ombord eller på restaurang. Däremellan kan man njuta av närheten till havet ombord på däck eller i trevligt sällskap i baren. För dem som inte vill vandra går det bra att stanna på båten, insupa atmosfären eller kanske ta ett dopp.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram

Dag 1 Avresa och ankomst Rijeka

Vi flyger till Venedig och transferbussen tar oss till Rijeka, där vi hälsas välkomna ombord på vårt
fartyg av kapten med besättning.  (Ingår middag) (ingen vandring)

Dag 2 Opatija – Lovran -Rab

Vi beger oss med båten till Opatija, en populär kurort som attraherat turister från hela Europa över 160 år. Hit kom både kungligheter och kända personer, vilket de många praktfulla villorna och ståtliga hotellen från denna period vittnar om. Denna dag gör vi en lättare vandring med våra cykelkamrater längs den vackra strandpromenaden “Lungomare” bort till staden Lovran. Här möts vi upp av vårt skepp som tar oss i riktning mot Rab. Lunch ombord under det att vi seglar. Om vädret tillåter stannar vi i en vik och tar oss ett eftermiddagsbad innan vi fortsätter mot Rab där vi övernattar. Ön ligger vackert i Kvarnerbukten och är en av de grönaste öarna samt känd för sina fyra klocktorn. Förutom de historiska sevärdheterna erbjuder det pittoreska Rab ett centrum med trånga gränder, caféer och restauranger. Tillsammans gör vi en stadsvandring före middagen som intas på en lokal restaurang på egen hand. (Ingår frukost/ lunch) (promenad 2,5 tim, segling 4 tim)

Dag 3 Rab – Losinj

Efter frukost vandrar den ena vandringsgruppen upp till Rabs högsta punkt, Kamenjac, på 410 möh. Efter att ha njutit av utsikten från toppen, beger vi oss tillbaka. Den andra gruppen vandrar genom naturparken och följer viken som skär genom ön. Under återvand-ringen passerar man badplatsen och ett café. Om vädret tillåter är detta ett uppskattat stopp nära hamnen. Lunch ombord under seglingen mot ön Losinj och den lilla staden Mali Losinj. Det är en vacker historisk gammal stad, som tidigare hade skeppsbyggnad som huvudnäring. Typiskt för själva ön är den hundra år gamla pinjeskogen och en stor variant av flora och kryddväxter. Här är klimatet behagligt året runt. Vattnet runt södra Losinj är känt för sina flasknosdelfiner och öns ekocenter arbetar för delfinernas fortlevnad. Det är en av de grönaste av Kvarnerbuktens öar. Losinj är också en skön blandning av Balkan och Italienska Rivieran med ett stort utbud av restauranger och cafeér. Vi lägger till i en vik på Losinj för bad innan vi seglar in i Mali Losinjs hamn. (Ingår frukost/ lunch) (vandring 4-5 tim, segling 4 tim.)

Dag 4 Mali Losinj

Efter frukost vandrar vi från hamnen utmed strandpromenaden och vidare till en lämplig badvik där vi gör ett stopp för bad. Vi vandrar sedan vidare upp på öns topp för att njuta av utsikten. Vandringen fortsätter ner till den lilla pittoreska byn Veli Losinj där vi äter lunch och kanske smakar byns fantastiska glass. Den andra gruppen vandrar samma väg till badplatsen men väljer sedan att gå på lite lägre höjd. Tillbaka i Mali Losinj går vi utmed vattnet och njuter av den vackra kustremsan. (Ingår frukost/middag) (vandring 4-6 tim, segling 0 tim)

Dag 5 Losinj – Osor – Martinscica/Cres

Vi lämnar Losinj tidigt på morgonen och äter frukost under seglingen till Osor. Ön Losinj är en del av Cres-Losinj och vid lilla byn Osar finns det en bro som förbinder de båda öarna. Längre tillbaka i tiden var byn en livlig och viktig plats men idag är det en liten sömnig by. Osor är vårt första mål denna morgon och idag ska vi vandra upp till Osorcica på cirka 300 möh. Här uppifrån har vi en magnifik utsikt över flera av de omkringliggande öarna, Mount Velebit och Istriens kust. I det öppna landskapet mellan sten och buskvegitation, hittar man en hel del vilda kryddväxter som timjan, rosmarin och lavendel. Man vandrade i detta område redan i slutet av 1800-talet. Det finns alternativa vägar denna dag men båda grupperna intar lunch på samma bergsrestaurang. Rundtur/bad i Osor innan det blir dags för avresa till Martinscica på ön Cres. (Ingår frukost/sopplunch/middag) (vandring 4-6 tim, segling 3,5 tim).

Dag 6 Martinscica – Cres

Cres är normalt sätt lite brantare än Losinj och har ett rikt djurliv och bra vandringsleder. Vår vandring idag bjuder på hissnande vyer, då vi vandrar längs åsen Helm 482 möh med utsikt över Cres stora naturliga sötvattenssjö, som försörjer ön med dricksvatten. Ön är även känd för sin produktion av olivolja. Vi kommer så småningom fram till by Lubinice, där vi tar en välförtjänt paus och äter vår inhandlade picknick. Byn ligger på en klippa och man kan fortfarande ana fornstora dagar, men idag har byn med sina typiska stenhus endast knappt 20 fast bosatta. Här njuter vi av den sena eftermiddagen innan vi far vidare mot staden Cres för övernattning och middag. (även två vandringsvarianter denna dag).
(Ingår frukost/middag) (vandring 5-6 tim, segling 1,5 tim).

Dag 7 Cres – Opatija med vandring i Ucka

Staden Cres med sitt venetianska inflytande, ligger på västra sidan av ön i en skyddad hamn. Staden ligger vackert belägen med omliggande berg och olivlundar, sin strand-promenad, pastellfärgade byggnader och fiskebåtar. På morgonen är det dags att ta farväl av Istriens övärld, för vår sista vandringstur på fastlandet. Vi släpper av cykelgruppen på ön Krk och en buss tar oss vidare till naturparken Poklon på fastlandet och upp dryga 1 000 meter, där vi startar vår vandring i Ucka bergen (två alternativa vandringsgrupper). Detta bergsmassiv skiljer sig från vandringen på öarna. Här möter vi mer tät lövskog och inte den karga natur som på öarna. När vi kommit upp till toppen Vojak 1 400 möh, har vi en klar dag utsikt över Istriens jordbrukslandskap åt ena hållet och Kvarnerbukten och dess öar åt det andra hållet. Detta är vår sista kväll tillsammans och kanske hinner vi med en sista titt på Rijeka.
(Ingår frukost/ middag) (vandring 4 tim, segling 3,5 tim + busstransfer).

Dag 8 Rijeka – Hemresa

Efter frukost är det dags att ta farväl av Kroatien för vidare resa mot Stockholm.

Väderkalender

Relaterade resor

 • Kroatien Istriens öar

  Upptäck tjusningen med att kryssa i norra Kroatiens fantastiska skärgård och utforska naturen från cykelsadeln. Vi bor på ett fartyg och förutom att upptäcka landskapet på cykel, besöker vi charmiga byar, badar och och njuter av omgivningarna.